Rekonstrukcija čeljusti iz kosti potkoljenice zvuči kao moguća daleka budućnost u medicini. No, vrhunski tim hrvatskih liječnika dokazao je kako je medicina u Hrvatskoj i više nego napredna! Upravo se takva jedna rekonstrukcija odradila prošli tjedan u Kliničkoj bolnici Dubrava po prvi put.

Bila su potrebna čak puna tri dana za pripremu i šest sati operacije kako bi se pacijentu Krešimiru uspješno nadogradila čeljust s kosti potkoljenice koja je djelomično bila odstranjena zbog uklanjanja tumora. Cijeli proces rekonstrukcije započeo je doc.dr.sc. Ivica Lukšić, specijalist za maksilofacijalnu kirurgiju, uklanjanjem tumora. U isto vrijeme, izrađivao se model donje čeljusti u 3D printeru preko kojeg se kasnije rezala kost s potkoljenice. Uzimanje modela započelo je dok je kost još bila spojena na krvne žile potkoljenice. Za pripremanje modela čeljusti tijekom operacije odgovorni su bili specijalist oralne kirurgije dr. Lovro Grgurević i specijalist za maksilofacijalnu kirurgiju dr. sc. Emil Dediol. Izradili su odljev kosti s potkoljenice pomoću 3D printera, a nakon toga su oblikovali model u oblik pacijentove čeljusti. Nakon što se tumor uklonio, uspješni tim liječnika prebacio je kost s potkoljenice i fiksirao je na čeljust pacijenta Krešimira. Nakon dugih šest sati operacije, ishod je bio i više nego uspješan.

Kada bismo govorili o izvedivosti iste metode prije nekoliko godina, to bi bilo nemoguće. Razvoj tehnologije, ali i medicine, tada i danas nije isti, tako da je brojnim pacijentima nakon operacija uklanjanja tumora čeljusti, lice ostalo deformirano. Uz to, operacije su trajale čak od 10 do 12 sati, a mnogi ovakvi teški zahvati radili su se i nekoliko puta tjedno. Stoga će se ovakav novitet sigurno dugo pamtiti.

Cijela metoda rekonstrukcije bila je tehnički zahtjevna, a liječnici su morali paziti na brojne detalje. No, zahvaljujući znanju, trudu i upornosti liječnika, ovaj primjer moći će se koristiti za druge operacije koje se trebaju izvesti savršeno precizno. Što je najvažnije, daje se sigurnost i nada brojnim pacijentima s istim ili sličnim dijagnozama.

Ova metoda za pacijenta nije samo napredak u estetskom smislu, nego se sada pacijent i neočekivano brže oporavlja. Tako Krešimir već uspijeva govoriti i jesti, a uskoro će i moći kući. Naravno, kontrole će biti doživotne, no to nije veliki problem kada se zna da se s pacijenta može uspješno ukloniti tumor bez prevelikog narušavanja izgleda i konstrukcije lica.

Kao što smo spomenuli, za uspjeh su zaslužni vrijedni liječnici doc. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. Lovro Grgurević i naš specijalist za maksilofacijalnu kirurgiju dr. sc. Emil Dediol. Ovi liječnici dokazali su kako su vrhunski stručnjaci na svojim područjima iz medicine.

dr-dediol

Kao Poliklinika Ribnjak, najviše se ponosimo našim suradnikom doktorom Emilom Dediolom koji svakodnevno dokazuje svoje znanje i profesionalnost u poslu s pacijentima. Tako je primjerice dr. sc. Emil Dediol već za vrijeme studentskih dana bio u 10% najuspješnijih studenata svoje generacije, a ovo je ljeto sudjelovao u operaciji žene kojoj se zabio kljun ribe iglice u oko tijekom plivanja u moru. Gospođi je riblji kljun izvađen, a vid sačuvan! Pitamo se tko ne bi sa sigurnošću dao svoje povjerenje i zdravlje u njihove ruke? 🙂

 

Spomenuti tim liječnika iz snova dio uspjeha sigurno može pripisati i timskom rješavanju problema. Stoga se nadamo da će sve hrvatske bolnice timski usvojiti ovu uspješnu metodu, jer stav Poliklinike Ribnjak je da svaki pacijent zaslužuje najbolju opciju u pomoći rješavanja teških zdravstvenih problema!