SPORTSKA DIJAGNOSTIKA

Bodyweight trening

Trening vlastitom težinom


Bodyweight trening, u prijevodu, trening vlastitom težinom, odnosi se na izvedbu bilo koje vježbe u kojoj koristimo vlastito tijelo kao osnovni izvor otpora. Svaki trening se sastoji od šest osnovnih pokreta tijela koje koristimo u svakodnevnom životu, i to je ujedno i najveća prednost bodyweight treninga: 

 • potisak (vertikalni i horizontalni) 
 • privlačenje (vertikalno i horizontalno) 
 • rotacije 
 • pregib kukova
 • čučnjevi 
 • iskoraci 

Također, u ovaj trening uključujemo trčanje, hodanje i skokove. Postoje tri vrste bodyweight treninga:  

 • JAKOST – mali broj ponavljanja s težim vježbama gdje koristimo veliki postotak težine vlastitog tijela  
 • MIŠIĆNA IZDRŽLJIVOST – kombinacija jakosti i izdržljivosti, veći broj ponavljanja koristeći manji postotak težine vlastitog tijela  
 • KARDIO-RESPIRATORNA IZDRŽLJIVOST – veći broj ponavljanja, lakše vježbe poput trčanja po uzbrdici, preskakanja vijače ili skokova

Trening jakosti možemo provoditi svaki dan u tjednu, kako bi što brže napredovali, dok kod treninga izdržljivosti ne treniramo svaki dan pri visokim vrijednostima pulsa, budući da može doći do kontraefekta. 

Bodyweight treningom jačamo mišiće i zglobove, uključujemo mišiće trupa (core), poboljšavamo posturu tijela, razvijamo efikasnost temeljnih obrazaca pokreta u svakodnevnom životu, smanjujemo masnoću u tijelu, reduciramo stres i djelujemo pozitivno na um. 
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.

Poliklinika Ribnjak jedinstveno je mjesto primjene načela regenerativne medicine u vidu aplikacije MATIČNIH STANICA i AUTOLOGNE KONDICIONIRANE PLAZME, dok individualno prilagođenu rehabilitaciju primjenjujemo kao komplementarnu metodu u funkciji što bržeg i kvalitetnijeg oporavka.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.  Poliklinika Ribnjak 2020. Sva prava pridržana.