Umirovljenik iz Zagreba, 77-godišnji Andrej Vujinović, prvi je pacijent u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe kojemu je ugrađena umjetna hrskavica u nožni palac. Sada živi bez bolova i potpuno se oporavio.

Autori: SUZANA CIBOCI, snimili RANKO ŠUVAR I RONALD GORŠIĆ/HANZA MEDIA

Hrskavica zglobova osjetljiva je, sklona propadanju, pri čemu glavnu ulogu ima starenje, te je nije bilo moguće nadomjestiti. Sve donedavno, kada umjetna hrskavica predstavlja revolucionarnu metodu liječenja uznapredovalih artrotskih promjena zgloba nožnog palca. Zahvat je relativno jednostavan, u općoj anesteziji, traje četrdesetak minuta, a izvodi ga jedino dr. Milan Milošević, spec. ortoped i traumatolog u zagrebačkoj Poliklinici Ribnjak, koji je već petu godinu u vrhu liste najdoktora u Hrvatskoj. Andrej Vujinović (77) prvi je pacijent kojemu je ugrađena u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Već za nekoliko dana nakon operacije, na kojoj je bio prije dva mjeseca, njegova se kvaliteta života uvelike poboljšala.

Zbog nesnosnih bolova vrlo je teško hodao, a sada kaže kako bi mogao potrčati i za tramvajem. Osim što je nestalo bolova i može hodati, nožni palac sada ponovno može i micati. To je, kaže dr. Milošević, veliki napredak u liječenju jer se do sada ovakav problem rješavao ukočenjem zgloba, a ugradnjom umjetne, sintetičke hrskavice takav zahvat doslovno odlazi u povijest jer se sada može vratiti pokretljivost zgloba. Dugo trpio probleme Andrej Vujinović dugo je trpio probleme s palcem na nozi. Ispočetka su to bili bolovi kao da je problem u peti. Oslanjanje na stopalo bilo mu je toliko bolno da, kako kaže, nije mogao ni hodati. Pomagao si je štapom. Potom se bol pojavila kod zgloba. – Bilo mi je kao da me nešto grije vrućom grijalicom.

Prva umjetna hrskavica u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe ugrađena je 77-godišnjem pacijentu iz Zagreba u Poliklinici Ribnjak. Operaciju je izveo ortoped dr. Milan Milošević (gore). Visokosofisticirana sintetička hrskavica je potpuno biokompatibilna, odnosno ponaša se kao prirodna hrskavica zgloba pa nema odbacivanja.

Bilo je razdoblja kad nisam uopće mogao ustati. Uzeo bih analgetik da mi bude lakše. Stvarno sam godinama mislio da se radi o peti, jer sam već ranije liječio petni trn, no pregled kod ortopeda i rendgenska snimka jasno su pokazali uznapredovale artrotske promjene zgloba, zbog čega je on postao nefunkcionalan i bolan – kaže ovaj bivši međunarodni atletski sudac. Artrotske promjene s vremenom napreduju i ostavljaju posljedice na zglobovima u vidu bolova, zadebljanja palca i ograničene pokretljivosti. To znatno utječe na pokretljivost i ograničava svakodnevne aktivnosti. Često se, kaže dr. Milošević, ova dijagnoza zamijeni i s gihtom, ali nemogućnost pomicanja palca jasno ukazuje na to da je artroza zahvatila zglob. Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda ortopeda i rendgenske snimke, a epidemiološki podaci pokazuju da je u 2,5 posto populacije starije od 50 godina artritisom na stopalu zahvaćen upravo palac.

Ortopedski ulošci i zdrave životne navike mogu pomoći u sprečavanju artrotskih promjena, ali genetika i starenje imaju značajnu ulogu u njihovu nastanku. Fizikalna rehabilitacija u većini slučajeva ne pomaže, a u slučaju uznapredovalog stadija bolesti rješenje je ugradnja umjetne hrskavice. – S obzirom na to da su konzervativne metode liječenja neuspješne, često je potrebna operacija. Dosadašnje kirurško liječenje uključivalo je nekoliko metoda, među njima i tzv. ukočenje (artrodeza) palca, no sada je moguće izbjeći takvu vrstu kirurške intervencije. Ugrađuje se visokosofisticirana sintetička hrskavica koja je potpuno biokompatibilna, odnosno ponaša se kao prirodna hrskavica zgloba pa nema odbacivanja.

Njezina najveća prednost je što, osim uklanjanja bolova, omogućava i 50 posto veću pokretljivost palca, što dosadašnjim metodama nije bilo moguće postići – kaže dr. Milan Milošević. Pacijenti se brzo oporavljaju i vraćaju svakodnevnim aktivnostima. Zahvat nije na teret HZZO-a, izvodi se jedino u zagrebačkoj Poliklinici Ribnjak, a njegova cijena opravdava koristi koje dugoročno dobiva cjelokupno zdravstvo jer nema dugotrajnih bolovanja i izostanka s posla. Dr. Milošević naglašava da je palac vrlo važan za kretanje jer preko njega radimo iskorak, odnosno odraz za svaki korak.

Preporodio sam se – Nisam ni bio svjestan koliko je nožni palac važan za naše kretanje. Već pet-šest dana nakon operacije shvatio sam da hodam kao prije deset godina. Preporodio sam se. Najviše to vidim u tramvaju. Ranije su mi se ljudi odmah dignuli. Vidjeli su koliko mi je teško stajati i bol na licu, a sada mi se više nitko ne diže – kaže u šali Andrej. Cijeli se život bavio sportom, igrao je rukomet. No također je imao probleme sa spuštenim stopalima, zbog čega je cijeli život morao paziti na obuću i nosio je specijalno izrađene uloške. Sada kaže kako osjeti bolove na desnoj strani, dok je lijeva potpuno zdrava.

Pokretljiv nožni palac preuzeo je svoju funkciju u hodanju. Uskoro mu predstoji i rendgensko snimanje noge koje će potvrditi jako dobar ishod ovakvog liječenja palčanog zgloba.

Postavite pitanje

O autoru

Poliklinika Ribnjak

fav

Ortopedija, sportska dijagnostika, rehabilitacija, medicina rada i sporta.