Pregled ramena

Rame je najpokretljiviji ljudski zglob, stoga je puno razloga koji mogu uzrokovati veliku bol i nelagodu u području ovog zgloba.

Zglob se sastoji od tri glavne kosti: nadlaktična kost, ključna kost i lopatica.  Postoje dva glavna zgloba. Akromioklavikularni zglob nalazi se između najvišeg dijela lopatice i ključne kosti. Glenohumeralni zglob čine gornji, loptasti dio nadlaktične kosti i vanjski rub lopatice. Ovaj zglob je poznat i kao rameni zglob.

Rameni zglob je najpomičniji zglob u tijelu. Pomiče ruku naprijed i natrag. Također omogućuje ruci da se kreće kružnim pokretima i da se pomiče prema gore i dalje od tijela.

Za pokretljivost ramena, uz cijeli niz ligamenata i mišića, zaslužna je i tzv. rotatorna manšeta koja se sastoji od četiri tetive. Tetive su tkiva koja povezuju mišiće s kostima. Bit će Vam bolno ili teško podići ruku iznad glave ako su tetive ili kosti oko rotatorne manšete oštećene ili natečene.

Rame možete ozlijediti obavljajući fizički rad, prilikom sportske aktivnosti ili bilo kojim drugim ponavljajućim pokretima. Određene bolesti i stanja  mogu izazvati bol u ramenu. To uključuje bolesti vratne kralježnice (vrata), nakupljanje kalcifikata, kao i bolesti unutrašnjih organa.

U jače izraženi slučajevima, bolove u ramenu možete liječiti konzervativno – injekcije, fizikalna terapija, lijekovi ili operativno.

Evo što trebate znati o bolovima u ramenu, uključujući uzroke, dijagnozu, liječenje i prevenciju.

Što uzrokuje bolove u ramenu?

Nekoliko čimbenika i stanja može pridonijeti bolovima u ramenu. Najčešći uzrok je tendinitis ili upala tetiva spomenute rotatorne manšete. Ovo je stanje koje karakteriziraju otečene tetive, što dovodi do bolova i ograničene pokretljivosti.

Tetive ramena mogu biti akutno ozljeđene, ili se radi o dugotrajnom preoterećenju istih. Ozljede tetiva ramena vodeći su uzrok bolova. Vrlo česti uzrok bolnog ramena je i pridružena pojava kalcifikata, što stvara jaku bol u ramenu, osobito tijekom noći.

Ponekad su bolovi u ramenu rezultat ozljede na drugom mjestu u vašem tijelu. To je poznato kao pojava prenesene boli.

Ostali uzroci bolova u ramenu uključuju:

 • Artritis ili starenje zgloba, što dovodi do pojave oštećenja zglobne hrskavice
 • „Smrznuto rame“ specifično je stanje ukočenog zgloba
 • Traumatska stanja poput prijeloma ili iščašenog ramena
 • Bolovi podrijetla izvan samog ramena, poput vratne kralježnice

Kako se dijagnosticira uzrok boli u ramenu?

Prilikom pregleda u našoj ustanovi kreće se s Vašom povijesti bolesti i obavlja se prvi specijalistički pregled. Uz to, koristi se napredna dijagnostika u vidu ultrazvuka koji može dati vrlo precizan uvid u stanje zgloba.

Naš ortoped će napraviti procjenu opsega pokreta i stabilnosti zgloba. Pretrage poput RTG snimka ili magnetske rezonance (ako je imate), mogu dati detaljnu slike vašeg ramena kako bi pomogli u dijagnozi.

Pitanja tijekom dijagnostičkog postupka utvrđivanja razloga boli ramena mogu uključivati:

 • Je li bol počela iznenada? Ako da, što ste radili?
 • Prebacuje li se bol na druga područja vašeg tijela?
 • Možete li točno odrediti područje boli?
 • Boli li Vas više kad se pomičete na određene načine?
 • Je li to oštra bol ili tupa bol?
 • Boli li Vas noću?
 • Što ga pogoršava, a što ublažava bol?
 • Jeste li morali ograničiti svoje aktivnosti zbog bolova u ramenu?

Kada trebam potražiti liječničku pomoć radi boli u ramenu?

Trebali biste kontaktirati svog liječnika ako imate  nemogućnost pomicanja ramena,  vrućinu i osjetljivost oko zgloba ili imate bol koja traje i nakon nekoliko tjedana kućnog liječenja.

Koje su mogućnosti liječenja bolova u ramenu?

Liječenje će ovisiti o uzroku i ozbiljnosti bolova u ramenu. U velikoj većini slučajeva započinje se sa neoperativnim liječenjem, a potom ukoliko ima potrebe i operativnim metodama liječenja.

U početku liječenje uključuje nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID) sa ili bez kortikosteroida. Kortikosteroidi su snažni protuupalni lijekovi koji se mogu uzimati oralno ili se mogu aplicirati izravno u zglob.

Liječenje biološkim metodama kao što su autologna kondicionirana plazma ili matične stanice može se preporučiti u slučajevima djelomičnog oštećenja tetivnog aparata ramena. Ovdje je ključno iskustvo vašeg ortopeda kako bi se omogućio kvalitetni oporavak bez operacije.

Operativni minimalno-invazivni zahvat artroskopije ramena može ukloniti mehaničke uzroke boli ramena. Kroz milimetarske rezove posebnim uređajima možemo pristupiti u zglob ramena i precizno ukloniti uzroke boli sa ubrzanim oporavkom.

Neki manji bolovi u ramenu mogu se liječiti kod kuće. Hlađenje ramena od 15 do 20 minuta tri ili četiri puta dnevno tijekom nekoliko dana može vam pomoći smanjiti bol. Koristite vrećicu s ledom ili zamotajte led ručnikom jer stavljanje leda izravno na kožu može prouzročiti ozebline i oštetiti kožu.

Odmorite rame nekoliko dana prije vraćanja normalnoj aktivnosti i izbjegavajte bilo kakve pokrete koji mogu uzrokovati bol. Ograničite opći rad ili aktivnosti.

Ostali kućni tretmani uključuju upotrebu analgetika koji pomažu u smanjenju boli i kod upale te imobilizaciju područja pomoću elastičnog zavoja za smanjenje oteklina.

Kako mogu spriječiti bolove u ramenu?

Jednostavne vježbe za ramena mogu pomoći u rastezanju i jačanju mišića i tetiva rotatorne manšete Naš fizioterapeut može Vam pokazati kako ih pravilno izvoditi. Dozirana fizikalna terapija uvijek je korisna, uz preventivno djelovanje, također ublažava bolove i povećava pokretljivost u ramenu.

Primjena autologne kondicionirane plazme, osim što djeluje analgetski, povećava pokretljivost i djeluje na regeneraciju tj. obnavljanje ozljeđene tetive ramena. Ispiranje ramenog zgloba opcija je konzervativnog liječenja za otpornije slučajeve.

Na kraju, operativno liječenje bolnog ramena rezervirano je za uporna bolna stanja sa smanjenom pokretljivošću. U našoj ustanovi, ovi zahvati izvode se kao jednodnevni, minimalno invazivni. To svakako omogućuje ubrzani oporavak sa ranom pokretljivošću.

Za sva ostala pitanja slobodno se obratite našem stručnom timu Poliklinike, ili se naručite na pregled na kontakt broj +385 1 5510 832 ili na info@poliklinikaribnjak.hr

Postavite pitanje

O autoru

Poliklinika Ribnjak

fav

Ortopedija, sportska dijagnostika, rehabilitacija, medicina rada i sporta.

Leave A Comment