Što je kalcificirajući tendinitis?

Kalcificirajući tendinitis ramena nastaje kada se na tetivama ramena formiraju naslage kalcija. Tetive postaju prepoterećene uzrokujući jaku bol u ramenu. Ovo stanje je prilično često iako je uzrok nepoznat i nije povezan s ozljedom, prehranom ili osteoporozom. Osim pritiska koji nastaje nakupljanjem kalcifikata u ramenu, naslage smanjuju prostor između akromiona i rotatorne manšete što dovodi do tzv. sindroma sraza, tj. pritiska koštanih dijelova na tetivu. Kalcificirajući tendinitis najčešće pogađa osobe starije od 40 godina.

Postoje dvije različite vrste kalcificirajućeg tendinitisa ramena: degenerativna kalcifikacija i reaktivna kalcifikacija.

Degenerativna kalcifikacija

Kao dio procesa starenja, protok krvi u tetive rotatorne manšete se smanjuje. To tetivu čini slabijom te se njena vlakna  s vremenom počinju trošiti i pucati. Moguće objašnjenje promjena, je da oštećenim tetivama nastaju naslage kalcija kao dio procesa regeneracije.

Reaktivna kalcifikacija

Nije poznat uzrok reaktivne kalcifikacije. Ovo stanje uzrokuje bol u ramenu kroz faze:

Predkalcifikacijski stadij: tetiva se mijenja na način da se povećava vjerojatnost stvaranja naslaga kalcija

Kalcifikacijski stadij: kristali kalcija se talože u tetivi. Naslage se počinju apsorbirati u tijelu i nestaju. To je period kad se javlja bol.

Poslijekalcifikacijski stadij: tetiva zacjeljuje i stvara se novo tkivo.

Koji su simptomi stvaranja kalcifikata u ramenu?

Dok se kalcij taloži, moguća je slabija do umjerena bol, a često uopće ne boli. Iz nepoznatog razloga, kalcificirajući tendinitis postaje vrlo bolan kada se naslage apsorbiraju u tkivo. Ponekad bol putuje niz ruku do šake i pogoršava se podizanjem ruke. Bol i ukočenost radi kalcifikata u ramenu može uzrokovati gubitak pokreta zgloba ramena. Česta je pojava boli i tijekom noći.

Kako se dijagnosticira kalcifikat u ramenu?

Prvi korak je detaljna povijest bolesti i temeljit specijalitički pregled te ultrazvuk ramena. Ultrazvukom možemo brzo i sigurno utvrditi formiranje kalcifikata u ramenu.

Mogućnosti liječenja kalcifikata u ramenu

Glavni cilj liječenja je smanjenje boli i upale u ramenom zglobu. Općenito, kombinacija tretmana je učinkovitija od samo jedne vrste liječenja. Uz odmaranje zgloba, možemo predložiti sljedeće metode liječenja:

Protuupalni lijekovi – Mogu pomoći u smanjenju otekline ili upale u zglobu ramena i time smanjiti bol.

Injekcije – Kortikosteroidi mogu biti vrlo učinkoviti u ublažavanju upale i otekline. Učinci su privremeni, ali mogu pružiti olakšanje.

Ispiranje – Kalcifikat ramena se može isprati, odnosno, umetanjem dvije velike igle i ispiranjem područja sterilnom fiziološkom otopinom mogu se usitniti i razbiti čestice kalcija koje se zatim ispiru. Čak i ako se kalcij ne može u potpunosti ukloniti, ispiranje zgloba može smanjiti pritisak u tetivi i time prisutnu bol.

Fizioterapija – Fizioterapija može pomoći pri smanjenju boli i upale. Korištenje višestrukih ultrazvučnih tretmana , uz magnetoterapiju i vježbe je korisno i može ponuditi bolju funkciju ruke.

Terapija udarnim valom – Udarni val se koristi za stvaranje električnih valova usmjerenih na bolno područje kako bi se pomoglo razbiti naslage kalcija i omogućilo tijelu da ih lakše apsorbira. Ovaj tretman je izuzetno učinkovit u smanjenju ili uklanjanju kalcifikata ramena.

Je li potrebna operacija za uklanjanje kalcifikata ramena?

Ako smanjenje pokreta ruke i bol i dalje ometaju vaše svakodnevne aktivnosti,  usprkos svim provedenim tretmanima, može se preporučiti operacija.

Radi se o artroskopskoj, minimalno invazivnoj operaciji, pri kojoj se kroz milimetarske rezove posebno tankim alatima ulazi u prostor ramena gdje se precizno uklanja kalcifikat ramena.. Zahvat traje do sat vremena i vrlo brzo nakon toga možete ići kući.

Razlika između kalcifikata u ramenu i smrznutog ramena

Ponekad može biti teško razlikovati ova dva uobičajena problema s ramenom, međutim, općenito govoreći, kalcificirajući  tendinitis ramena u velikoj većini slučajeva dolazi iznenada, nakon provocirajućeg pokreta.

Također, kod  pojave kalcifikata pokretljivost ramena drugačije je ograničena uz različito prisutnu bol u odnosu na stanje smrzutog ramena. Ipak, još uvijek može biti izazov razlikovati ova uobičajena stanja ramena u ranim fazama. Ponekad je za dijagnozu potrebna magnetska rezonanca.

Uvijek je potrebno utvrditi stanje tetiva zgloba ramena.

Druga bolna stanja ramena:

  • Smrznuto rame
  • Artritis ramena
  • Ozljeda rotatorne manšete
  • Nestabilnost ramena

 

Rehabilitacija ramena

Bez obzira trebate li operaciju ili ne, program rehabilitacije  je vrlo važan korak u oporavku.

Vrlo je važno ojačati mišiće rotatorne manšete, jer ti mišići pomažu u kontroli stabilnosti ramenog zgloba. Jačanje ovih mišića zapravo može smanjiti pritisak na naslage kalcija u tetivi. Jednostavne promjene u načinu na koji sjedite ili stojite mogu ublažiti bol i pomoći vam da izbjegnete daljnje probleme.

Biološke metode liječenja, poput primjene  autologne plazme, svakako pomažu u oporavku potičući regeneraciju ozljeđenih mekih tkiva, smanujući bolove i povečavajući pokretljivost ramenog zgloba.

Nakon operativnog zahvata, važno je aktivirati rame na pravilan način, a to ćete naučiti u radu s našim fizioterapeutima ili kineziolozima.

Terapija može brzo napredovati nakon jednostavne artroskopske operacije. Cijelo vrijeme oporavka, vaš operater provodi redovite kontrole. Trebali biste izbjegavati vraćanje težem fizičkom radu neko vrijeme nakon operacije.

 

Individalni pristup svakom pojedincu, prvi je korak do uspješnog liječenja..

 

Vaša Poliklinika Ribnjak

 


 

image credit: user:elmundoKreis eingezeichnet von user:drongo, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Postavite pitanje

O autoru

Poliklinika Ribnjak

fav

Ortopedija, sportska dijagnostika, rehabilitacija, medicina rada i sporta.

Leave A Comment