Teniski lakat (bočni epikondilitis) bolno je stanje koje se javlja kada su tetive u vašem laktu preopterećene, I to obično ponavljajućim pokretima zgloba i ruke.

Unatoč imenu, sportaši nisu jedini  koji razvijaju teniski lakat. Zanimanja kod kojih jetakođer podložna ovom stanju uključuju vodoinstalatere, slikare, tesare i mesare.

Bol kod teniskog lakta javlja se prvenstveno tamo gdje se tetive mišića podlaktice prihvaćaju na epikondil ili koštanu kvrgu lakta. Pokreti lakta postaju bolno ograničeni, kao i stisak šake.

Odmor i analgetici često pomažu u olakšavanju simptoma teniskog lakta. Ako konzervativni načini liječenja, koji uključuju i biološke metode poput primjene autologne plazme,  ne pomažu, naš ortopedski tim vam može predložiti operativno liječenje.

Simptomi teniskog lakta

Bol povezana s teniskim laktom može se osjetiti s vanjske strane vašeg lakta, sa povremenim širenjem u podlakticu i šaku.

Rukovanje s drugim osobama ili hvatanje predmeta, postaje otežano i bolno. U početku je bol  manjeg opsega i povremena, da bi se u kasnijoj fazi povećala i bila prisutna kontinuirano.

Kada posjetiti liječnika

Razgovarajte sa svojim liječnikom ako vam koraci za samopomoć poput odmora, leda i upotrebe lijekova za ublažavanje bolova ne olakšavaju stanje lakta. Posjetite našu ortopedsku kliniku gdje ćete isti dan dobiti stručnu dijagnozu korištenjem naprednog ultrazvuka uz prijedlog tijeka daljnjeg liječenja.

Uzroci teniskog lakta

Teniski lakat je stanje prenaprezanja tetiva i mišića zgloba lakta. Može nastati i ozljedom. Uzrok je opetovano stezanje mišića podlaktice pomoću kojih ispravljate i podižete ruku . Ponavljajući pokreti u laktu, izazivaju stres na tkivu i mogu rezultirati nizom mikroozljeda na tetivama što mišiće podlaktice pričvršćuju na koštanu izbočinu s vanjske strane lakta.

Kao što i samo ime govori, igranje tenisa – posebno ponavljajući pokreti i  slabija tehnika  uzročnici su pojave teniskog lakta. Teniski lakat se javlja i u drugim sportovima gdje postoji sindrom preopterećenja.

Nadalje, mnogi drugi uobičajeni pokreti rukama mogu izazvati teniski lakat, uključujući  i zanimanja poput kirurga, stomatologa, učestalog rada za računalom sa mišem, kućanski  poslovi i ostala manualna zanimanja.

Dijagnoza teniskog lakta

Tijekom pregleda ultrazvukom, naš ortopedski tim će točno ustanoviti stanje razvoja teniskog lakta i uzroka boli lakta.

Terapija teniskog lakta

Prvi oblik liječenja je konzervativni.

Ukoliko je izbor fizikalna terapija, fizioterapeut provodi tretman i sa vježbama za postupno istezanje i jačanje mišića, posebno mišića podlaktice. Posebno su korisne ekscentrične vježbe koje uključuju spuštanje ruke vrlo sporo nakon podizanja. Podlaktična poveska predstavlja pomagalo koje može smanjiti stres na ozlijeđenom tkivu preuzimanjem opterećenja i tako dovesti do poboljšanja.

Injekcije. Osim primjene tzv. „blokada“, koje sadrže kortikosteroid i privremeno smiruju stanje, danas se rutinski koristimo  i aplikacijom autologne kondicionirane plazme bogate trombocitima, a ponekad i botoxa , štoznatno može pomoći oporavku tetiva i mišića.

Operativni zahvat. Ako se simptomi nisu poboljšali nakon 6 do 12 mjeseci opsežnog neoperativnog liječenja, možda ćete biti kandidat za operaciju uklanjanja oštećenog tkiva. Zahvat se izvodi maksimalno poštedno, koristeći tzv. „mini-open“ pristup, što omogućuje ubrzani oporavak nakon operacije.  Pravilna individualizirana rehabilitacija, uz primjenu ortobioloških metoda liječenja omogućuje uspješan oporavak.

Životni stil

Možemo vam može preporučiti sljedeće mjere samopomoći:

Tehnika. Svakako koristite pravilnu tehniku ​​prilikom sportskih ili radnih aktivnosti. Dozirajte opterećenje ruke, osobito lakta.

Potrebno je smanjiti nošenje teških tereta. Izbjegavajte aktivnosti koje pojačavaju bol u laktu.

Prevenciju ovih bolnih stanja potrebno je kontinuirano provoditi, u dogovoru sa vašim ortopedom.

 

Za sve informacije slobodno nam se obratite na broj telefona 01/5510-832 ili na info@poliklinikaribnjak.hr

Postavite pitanje

O autoru

Poliklinika Ribnjak

fav

Ortopedija, sportska dijagnostika, rehabilitacija, medicina rada i sporta.

Leave A Comment