Što su madeži?

Madež su česta pojava na koži. Neki madeži su prisutni od rođenja, dok se drugi razvijaju tijekom života.

Iako se uglavnom smatraju smeđim, madeži mogu biti u različitim bojama, uključujući crvenu, ružičastu i boju kože. Većina madeža je bezopasna, ali ipak je važno pripaziti na sve promjene koje bi mogle ukazivati na pojavu malignih promjena

Vrste madeža

Postoje tri glavne vrste madeža:

Urođeni madeži

Urođeni madeži, prisutni su od rođenja. Mogu biti ravni i različite boje, ali većina urođenih madeža nije opasna.

Stečeni madeži

Stečeni madeži razvijaju se kasnije u životu. Većina njih je smeđa i pojavljuju se i uslijed oštećenja od sunca. Također su okrugli bez značajnijih promjena s godinama. Ove vrste madeža također mogu potamniti s godinama, ali to ne znači da su nužno opasni.

Atipični madeži

Za razliku od prirođenih i stečenih madeža, atipični madeži imaju veći rizik da postanu kancerogeni. Smatra se da jedna od 10 osoba ima barem jedan atipični madež. Za razliku od urođenih i stečenih madeža, atipični madeži su nešto veći i imaju granice nepravilnog oblika

Zašto se madeži uklanjanju?

Madeži su uobičajene kožne izrasline, smještene na licu i tijelu. Većina ljudi ima 10 do 40 madeža negdje na koži. Madeži se obično ne moraju uklanjati osim ako vam smetaju, ili zbog estetskih razloga.

Prilikom pregleda madeža, posebna pažnja se poklanja madežima koji se mijenjaju. Sve razlike u boji, veličini ili obliku madeža mogu biti znak upozorenja za zloćudnu promjenu kože.

Nikako ne pokušavajte samostalno odstraniti madež. Neprimjerena procedura može dovesti do infekcije i trajnog ožiljka. Odstranjenje madeža i kožnih tvorbi u domeni su specijalističkog medicinskog osoblja.

Nakon kliničkog pregleda i potom odstranjenja, u našoj ustanovi svaki se madež šalje na patohistološku analizu (PHD) što sa sigurnošću utvrđuje je li madež bio opasan ili bezopasan.

Sigurno uklanjanje madeža u Poliklinici Ribnjak

Jedino je kirurška metoda sigurna i učinkovita za uklanjanje madeža. Prije samog zahvata, naši kirurzi će aplicirati anestetik u područje oko madeža, a zatim ga odstraniti potpuno bezbolno.

Jesen i zima su najbolje vrijeme za uklanjanje potencijalno opasnih madeža. Visoke ljetne temperature nisu od pomoći pri uklanjanju madeža.

Uklanjanje madeža i ožiljci

Ovisno veličini madeža, javlja se i ožiljak nakon odstranjenja. Ožiljci se mogu liječiti kemijskim pilinzima, laserskim tretmanima i drugim metodama za smanjenje pigmentacije nakon što zacijele.

Pripazite na ove promjene na koži

  • novi, brzo rastući madeži
  • madeži koji naglo mijenjaju oblik ili veličinu
  • madeži koji jako svrbe
  • svaki madež koji sam krvari bez ozljede ili izgleda inficirano
  • ako imate više od 50 stečenih madeža, preporuča se pregled madeža

Asimetrija

  • Granica madeža: nepravilna i ponekad slabo definirana
  • Boja: može varirati kod istog madeža
  • Promjer: obično 6 mm ili veći
  • Mijenja se

Što očekivati na mjestu gdje je nekad bio madež?

Mjesečne samokontrole pomoći će vam primijetiti promjene zbog kojih valja posjetiti dermatologa.

Savjeti za zdravu kožu

Njega kože važna je za vaše opće zdravlje i vrijedi imati na umu da su madeži dio vaše kože. Osim redovitog čišćenja i hidratacije, kremu za sunčanje nosite uvijek kad se izlažete suncu. Nemojte preskakati madeže – potrebna im je zaštita faktora najmanje 30, kao i ostatku kože.

Zaključak

Ako imate madež koji se ne mijenja i ne smeta vam, najbolje je da ga ostavite na miru.

Ukoliko je indicirano odstranjenje tvorbe, uslijed promijene boje, veličine, ili oblika, potražite nas sa punim povjerenjem.

Postavite pitanje

O autoru

Poliklinika Ribnjak

fav

Ortopedija, sportska dijagnostika, rehabilitacija, medicina rada i sporta.