Što je osteoartritis?

Osteoartritis  je kronično (dugotrajno) progresivno oštećenje zglobova.

Zglob je mjesto gdje se dvije kosti spajaju. Rubovi ovih kostiju prekriveni su zaštitnim tkivom zvanim hrskavica. Uz osteoartritis, zglobna hrskavica se oštećuje i slabi, sve meke strukture zgloba postaju slabije, uzrokujući cijeli niz promjena što stvara bol, ukočenost i druge simptome.

Osteoartritis se  javlja protekom vremena, u starijih osoba, iako se može pojaviti i nakon traumatskih zbivanja poput prijeloma, iščašenja i sl.

Vodeći je uzrok invaliditeta, osteoartritis  ima status prave „pošasti“, pogađa 10% svjetske populacije starije od 60 godina. Kako čovječanstvo stari, predviđa se da će degenerativne bolesti zglobova do 2050. pogađati barem 130 milijuna ljudi.

Osteoartitis može imati primarni i sekundarni uzrok nastanka.

Primarni uzrok nije jasno vidljiv, artrotske promjene se razvijaju kod normalno opterećene zglobne hrskavice koja pokazuje „slabost“.

Sekundarni uzroci oštećenja zglobova uključuju stanja kao što su:

 • prijelomi
 • iščašeni zglobovi, malformacije
 • povećana tjelesna težina i sl

Određeni čimbenici rizika, poput obiteljske povijesti i spola, povećavaju rizik od osteoartritisa.

Osteoartritis i hrskavica

Zglobna hrskavica je čvrsta, gumenasta tvar koja je fleksibilna i mekša od kosti. Ona štiti završetke kostiju unutar zgloba i omogućuje im lakše kretanje u fiziološkom opsegu pokreta. Sastoji se većinom od vode, do 80%, te od kolagena i proteoglikana.

Oštećenje hrskavice dovodi do toga da koštane površine postaju hrapave. To može uzrokovati bol u zglobu i iritaciju u okolnim tkivima. Oštećena hrskavica se ne može sama popraviti. To je zato što hrskavica ne sadrži krvne žile.

Kad se hrskavica potpuno istroši, amortizacijski pufer koji pruža nestaje, što omogućuje kontakt „kosti na kost“ stvarajući intenzivnu bol i druge simptome povezane s osteoartritisom.

Simptomi osteoartritisa

Osteoartritis se može pojaviti u bilo kojem zglobu. Međutim, najčešće zahvaćena područja tijela uključuju

 • rame
 • šake
 • koljena
 • kukovi
 • kralježnica

Najčešći simptomi osteoartritisa su:

 • bol
 • oticanje zgloba
 • zadebljanja u području zgloba
 • ukočenost
 • zvučni fenomeni

Kako osteoartritis postaje sve napredniji, povezana bol postaje sve intenzivnija, prisutna je oteklina u zglobu i neposrednom području, kretanje je bolno i ograničeno. Prepoznavanje ranih simptoma osteoartritisa može vam pomoći pri liječenju.

Teški osteoartritis

Osteoartritis je progresivno stanje sa nekoliko faza. Na temelju RTG snimki može se govoriti o stupnjevima ove bolesti. Zadnja faza predstavlja ozbiljan osteoartritis koji , na sreću, nije prisutan kod svakoga. Stanje se često stabilizira puno prije nego se dosegne ova faza. Osobe s teškim osteoartritis imaju opsežan ili potpun gubitak hrskavice u jednom ili više zglobova. Često vidimo ozbiljne simptome kao što su:

Oteklina i upala. Količina sinovijalne tekućine unutar zgloba može se povećati uslijed cijelog niza destruktivnih promjena koje započinju oštećenjem hrskavice. Ova tekućina pomaže smanjiti trenje u zglobu tijekom kretanja no u većim količinama može uzrokovati oticanje zglobova. Ako postoje, dijelovi odlomljene hrskavice također se mogu slobodno kretati unutar sinovijalne tekućine, povećavajući bol i oticanje zgloba.

Povećana bol.  Bol tijekom aktivnosti, ali i u stanju mirovanja vodeći je simptom. Tijekom dana možete osjetiti povećanje razine boli koja može biti konstantno prisutna.

Smanjen opseg pokreta.  Nakon određenog vremena, nužno se smanjuje pokretljivost zgloba u svakodnevnim aktivnostima koje ste nekad radili s lakoćom.

Ostali simptomi. Kako se zglob nastavlja trošiti, javlja se  slabost mišića i tetiva, formiraju se kalcifikati i  na kraju su prisutne deformacije zglobova.

Oštećenja zglobova uzrokovana teškim osteoartritisom nisu reverzibilna, ali liječenje može pomoći u smanjenju simptoma.

Dijagnoza osteoartritisa

Osteoartritis je često sporo napredujuće stanje. Rani osteoartritis se dijagnosticira prilikom specijalističkog pregleda ali i dijagnostičkom obradom u vidu ultrazvuka, RTG ili MR snimki zgloba. Osim RTG-a, vaš liječnik može koristiti magnetsku rezonancu za dijagnosticiranje osteoartritisa. Ostali dijagnostički testovi uključuju analizu krvi kako bi se isključila druga stanja koja uzrokuju bolove u zglobovima. Analiza zglobne tekućine također se može koristiti za utvrđivanje uzroka upale.

Liječenje osteoartritisa

Liječenje osteoartritisa usredotočeno je na smanjenje boli i prevenciju napredovanja stanja.

Vrsta liječenja koja će vam najviše pomoći uvelike će biti određena ozbiljnošću vaših simptoma i njihovom lokacijom. Često će vam promjene načina života, poput redukcije pretjerane tjelesne težine i redovitog vježbanja, analgetici, biti dovoljni za olakšanje boli i povećanje pokretljivosti zgloba.

Fizikalna terapija i jačanje muskulature neizostavni su dio liječenja i prevencije osteoartritisa.

Lijekovi za osteoartritis

Lokalni analgetici. Lijekovi bez recepta dostupni su u obliku krema, gelova i flastera. Pomažu pri utrnuću zglobnog područja i mogu ublažiti bol, osobito kod blage boli kod artritisa.

Nesteroidni protuupalni lijekovi. Nesteroidni protuupalni lijekovi poput ibuprofena smanjuju oticanje i bol.

Kortikosteroidi. Ovi lijekovi na recept dostupni su u oralnom obliku. Također se mogu dati injekcijom izravno u zglob što dovodi do olakšanja tegoba

Hijaluronska kiselina. Odličan pripravak koji štiti zglobnu hrskavicu, potiče regeneraciju i smanjuje bol efektom lubrifikacije ili „podmazivanja“.

NOVE METODE LIJEČENJA OSTEOARTRITISA

Tretman autolognom plazmom i matičnim stanicama

Već duži niz godina, specijalizirane zdravstvene ustanove, poput Poliklinike Ribnjak, koriste ortobiološke metode kao prirodni način liječenja ove sveprisutne bolesti.

Regenerativne metode liječenja u našoj ustanovi izuzetno su korisne kod liječenja osteoartritisa i ublažavanja simptoma. Obje metode su biološke (potpuno prirodne), dobivaju se iz vaše krvi ili masnog tkiva te se apliciraju izravno u bolno mjesto čime se pomaže u regeneraciji oštećenog tkiva, smanjenju upalnih procesa i ublažavanja boli.

Saznajte više o ovim metodama ovdje:

 • Autologna plazma
 • Matične stanice
 • Hijaluronska kiselina

Za sva pitanja slobodno se obratite našem ortopedskom timu na info@poliklinikaribnjak.hr ili na 01/5510-832.

 

Postavite pitanje

O autoru

Poliklinika Ribnjak

fav

Ortopedija, sportska dijagnostika, rehabilitacija, medicina rada i sporta.