TISSIUM, pariška tvrtka za medicinsku tehnologiju, imenovana je francuskom tvrtkom Tech 120 za program 2021. godine. TISSIUM, prethodno zvan Gecko Biomedical, razvija paket polimernih tehnologija i pripadajućih uređaja za primjenu u obnavljanju tkiva. French Tech 120 francuski je vladin program osmišljen kako bi podržao ukupno 120 startupa sa sjedištem u Francuskoj, svake godine.

Program pruža financijsku i praktičnu potporu perspektivnim tvrtkama i nudi priliku tvrtkama da se umreže s drugim novoosnovanim poduzećima u sličnoj fazi razvoja. TISSIUM ima za cilj stvoriti polimerne otopine za zacjeljivanje i popravak tkiva nakon kirurških postupaka. Ideja je da ti materijali mogu zamijeniti konvencionalne invazivne tehnike za olakšavanje popravka tkiva, poput šivanja.

Primjer polimera kojeg razvija TISSIUM je kirurški brtvilo koje se može nanijeti na površinu tijela i zatim stvrdnuti na mjestu koristeći plavog svjetla. Tvrtka također razvija polimere za 3D tisak visoke razlučivosti za proizvodnju implantata.

Trenutno su najčešće metode koje se koriste za poticanje popravka tkiva u osnovi traumatične za zahvaćeno tkivo. Naprimjer, kirurški šavovi pomoću igle ili spajalica, hvataljki i vijaka nisu imali puno inovacija tijekom posljednjih desetljeća, pa je trauma izazvana djelovanjem gotovo ista kao i kada je metoda izumljena prije nekoliko desetljeća.

Ovom metodom se želi potaknuti atraumatski popravak tkiva – iz temelja promijeniti postupak, odmaknuti ga od „mehaničkog“ i približiti ljudskoj biologiji dizajniranjem metoda rekonstrukcije koje podržavaju vlastite obrasce popravljanja tijela.

 

Metode koje koriste polimere ne zahtijevaju šavove, čavle ili vijke. Umjesto toga, materijal je dizajniran da se integrira u ili oko tkiva čovjeka. U primjeni, koristeći nove kirurške tehnike u otvorenoj kirurgiji, kao i s laparoskopskim ili na kraju robotiziranim pristupima, ovi polimeri omogućuju atraumatske postupke. Uz to, polimer se može koristiti u 3D ispisu visoke razlučivosti za upotrebu u medicini.

Potencijal je ovdje golem, može se primijeniti na širok spektar situacija poput popravljanja živaca za rješavanje fantomske boli udova ili atraumatskog popravljanja kile, a tržište je ovdje širom otvoreno.

 

Prva tržišta na koja će proizvod biti usredotočen je popravak perifernih živaca bez šavova, atraumatski popravak kile i visokotlačno kardiovaskularno brtvljenje – za svako od ovih područja već je razvijen i industrijaliziran proizvod. Također će se težiti ciljanju aplikacija za uho, grlo i nos, probavnu kirurgiju, urologiju, oftalmologiju, neurološka brtvila, estetiku i lokalnu aplikaciju lijekova.

Prvi proizvod već ima CE oznaku; vaskularno brtvilo koje se koristi uz šavove u perifernoj vaskularnoj kirurgiji – to je potvrdilo tehnologiju i postupak i dalo platformu za izgradnju ostalih proizvoda.

 

 


Referenca: medgadget.com

 

Postavite pitanje

O autoru

Poliklinika Ribnjak

fav

Ortopedija, sportska dijagnostika, rehabilitacija, medicina rada i sporta.