Postoji više vrsta injekcija koje se koriste u ortopedskom liječenju, pa ovom prilikom spomenimo autolognu plazmu (PRP), hijaluronsku kiselinu, matične stanice i kortikosteroide.

Osnovni preduvjet za davanje injekcija jest dobro poznavanje anatomije kao i iskustvo pri radu s ultrazvukom. Ortopedski ultrazvuk dinamička je pretraga i daje informacije o tkivu za vrijeme pokreta, što predstavlja prednost u liječenju. Pretraga je neinvazivna, bezbolna i izvodi se u ambulantnom okruženju. UZV omogućuje odličan prikaz mišićno-tetivnih i ligamentarnih struktura, kao i zglobnih promjena, te sukladno tome aplikaciju injektibilnih lijekova u:

 • zglob,
 • periartikularno okolno tkivo,
 • mišić,
 • tetivu i
 • ligament

Što se injekcijama postiže?

Osim smanjenja bolova, time se postiže smanjenje otekline kao i bolja pokretljivost samog zgloba, mišića ili tetive.

Aplikacija autologne plazme i matičnih stanica rezultira regenerativnim procesima tkiva, a u kojem će to opsegu biti, ovisi o mnogo faktora i ispravnoj indikaciji za ovu vrstu liječenja. Oporavak nakon davanja lijeka ovim putem, znatno je brži i omogućuje rani povratak svakodnevnim aktivnostima.

U našoj poliklinici koristimo nekoliko vrsta injektibilnih tretmana u liječenju bolova i ozljeda zgloba:

 • ramena,
 • lakta,
 • šake,
 • kuka,
 • koljena i
 • gležnja.

Od ostalih indikacija spomenimo i:

 • ozljedu tetiva, mišića i ligamenata – istegnuća,
 • bolna stanja,
 • sindrome prenaprezanja te
 • rupture.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina vrsta je viskoznog mukopolisaharida koja se prirodno već nalazi u ljudskom tijelu. Nalazimo je u hondrocitima (hrskavičnim stanicama) te sinovijalnoj tekućini (tekućina koja se nalazi unutar zgloba). Može se primijeniti kod prisutnih promjena zglobova kao i kod tetivnih oštećenja.

Artrotske promjene u zglobu očituju se i kroz oštećenje te uništenje hrskavice koja prekriva zglobna tijela, suženje zglobne pukotine (prostor između zglobnih tijela), cistične promjene na kosti neposredno uz hrskavicu, uz otvrdnjavanje okolnog dijela kosti te nastanak koštanih trnova (osteofita), koji dodatno smanjuju opseg pokreta u zglobu.

Uloga hijaluronske kiseline ogleda se u lubrikaciji, odnosno „podmazivanju“ mekotkivnih i koštanih struktura te momentalnom smanjenu bolova i napetosti.

Hijaluronska kiselina aplicirana izravno u zglob ramena, šake, kuka, koljena, gležnja, omogućit će poboljšanje funkcije sinovijalne tekućine i pravilnu prehranu preostalih hrskavičnih stanica. Davanje ove injekcije je uglavnom jednokratno, s trenutnims poboljšanjem. Kada su u pitanju bolne i oštećene tetive, davanje hijaluronske kiseline pod kontrolom ultrazvuka osigurava neophodnu preciznost u liječenju.

Uklanjanjem uzroka stalne mikrotraume, učinkovito se povećava stupanj funkcije mekih tkiva te se postiže poboljšanje.
Davanje se izvodi ambulantno, isključivo od strane verziranog specijalista ortopedije. U Poliklinici koristimo isključivo visokokvalitetnu hijaluronsku kiselinu. Trajanje ovog preparata iznosi 6-12 mjeseci, ovisno o lokalnom nalazu.

Kortikosteroidi

Metoda koja se također pokazala iznimno uspješnom u olakšavanju bolova i oteklina uzrokovanih artrotskim promjenama ili stanjima i ozljedama mekih tkiva, jest primjena tzv. “blokade”. Blokada je injekcija koja se sastoji od dvije komponente:

 • kratkodjelujuća komponenta u vidu lidokaina, koji ima anestetičko djelovanje
 • dugodjelujuća komponenta u vidu kortikosteroida, koji ima protuupalno djelovanje.

Dugodjelujućoj komponenti (kortikosteroidu) treba nekoliko dana da bi ostvario svoje djelovanje (djeluje izravno na broj upalnih stanica koje su razlogom bolova i degeneracije u ramenom zglobu). Iz tog razloga u injekciju je uključen anestetik koji će anulirati bolove do početka djelovanja kortikosteroida. Konačni rezultat je dugoročno manja razina bolova, otoka i povećanje pokretljivosti.

Davanje kortikosteroida može se ponoviti do tri aplikacije s razmakom, nakon čega se prestaje s aplikacijom. Naravno, uvijek treba poštivati mjere opreza, kao i kod davanja ostalih preparata. U slučaju postojanja preosjetljivosti na lijek, treba ga izbjegavati.

Autologna plazma – PRP

Autologna plazma je biološka metoda liječenja koja se koristi u nekoliko grana medicine. U ortopediji se koristi za ozljede mišićno-tetivnog sustava, ali i za liječenje bolnih zglobova.

Potpuno je prirodan pripravak vaše vlastite krvi koja se, nakon vađenja na klasičan način (iz neke od vena na unutarnjoj strani vašeg lakta), pažljivo postavlja u specifično za tu namjenu dizajnirani uređaj te se zatim centrifugira. Svrha centrifugiranja, koje se provodi u posebnim ampulama, jest izdvojiti krvnu plazmu i krvne pločice (trombocite) iz krvi.

Osim oslobađanja tzv. faktora rasta, trombociti izlučuju i cijeli niz molekula potrebnih za regeneraciju tkiva. Njihova se uloga ogleda u pozitivnom učinku na procese stvaranja vaskularnih struktura, tzv. angiogeneze, kao i proliferacije nediferenciranih matičnih stanica.
Nakon davanja, brzo je primjetno smanjenje bolova i povećanje pokretljivosti što ovaj tretman čini „zlatnim standardom“ naprednog ortopedskog liječenja.

Regeneracija mekih tkiva nakon davanja autologne plazme prisutna je kod pacijenata s oštećenjem tetiva Tkivo tetiva ima ograničenu sposobnost zacjeljivanja i predstavlja slabu točku zbog smanjene krvne opskrbe. Primjena autologne kondicionirane plazme, dodatno i snažno potiče vaskularizaciju tetivnog tkiva. Nadalje, PRP može efikasno spriječiti razvitak većih tetivnih oštećenja ali također I smanjiti mogućnost pojave ponovnih ozljeda.

Davanje autologne plazme pod kontrolom ultrazvuka osigurava preciznost i bolji konačni rezultat liječenja. Aplikacija se izvodi ambulantno i ne zahtijeva mirovanje po završetku davanja. Treba napomenuti da se danas PRP rutinski koristi kod davanja matičnih stanica, ali i hijaluronske kiseline, kao kompatibilnih metoda ortobiološkog liječenja.

Matične stanice

Matične stanice imaju sposobnost migracije u upaljena i ozlijeđena tkiva u organizmu. Osim njihove jedinstvene sposobnosti diferencijacije u različite tipove stanica, utvrđeno je da mezenhimalne matične stanice luče razne citokine, pokazujući protuupalno djelovanje i stvarajući anaboličko mikrookruženje. Potom slijedi proces stvaranja masnog, hrskavičnog i tetivnog tkiva.

Način na koji matične stanice djeluju uključuje njihove tri osnovne karakteristike:

 • plastičnost,
 • diferencijaciju i
 • izražavanje specifičnih markera.

Zglobna hrskavica centralno je mjesto mnogobrojnih regeneracijskih istraživanja i liječenja u ortopediji. Ozljede pak hrskavice obično su uzrokovane traumom, kroničnim preopterećenjem a zbog slabe prokrvljenosti i niskih metaboličkih aktivnosti hondrocita, hrskavica se ne obnavlja nakon ozljede i tu pomažu matične stanice.

Najčešće se mezenhimalne matične stanice dobivaju iz masnog tkiva na području trbuha, koje sadrži najveću količinu istih, a sam proces odvija se u lokalnoj anesteziji. Nakon postupka pripreme matičnih stanica, potrebno ih je precizno aplicirati u područje oštećenog zgloba ili tetive, pod kontrolom ultrazvuka.

Javite nam se s povjerenjem za stručne savjete i informacije.

Postavite pitanje

O autoru

poliklinika

Ortopedija, sportska dijagnostika, rehabilitacija, medicina rada i sporta.