Artroskopija (pogled u zglob) je minimalno invazivni kirurški zahvat na zglobu u kojem se pregled i liječenje prisutnih oštećenja provodi pomoću kamere ili endoskopa i specijalnih instrumenata. Kroz milimetarske rezove, pristupa se u zglob te se mogu tretirati brojne ortopedske teškoće.

Prednost artroskopije

Prednost u odnosu na tradicionalnu otvorenu metodu je ta što se zglob ne mora potpuno otvoriti. Za artroskopiju koljena rade se samo dva mala reza, jedan za artroskop i jedan za kirurške instrumente koji se koriste pritom. To skraćuje vrijeme oporavka i može povećati stopu uspjeha zbog manje traume vezivnog tkiva. Popularnost je stekla zahvaljujući dokazanom bržem vremenu oporavka s manje ožiljaka, zbog manjih rezova i manjeg oštećenja okolnog tkiva.

Kirurški instrumenti su manji od tradicionalnih instrumenata. Kirurzi pregledavaju područje zgloba na video monitoru i mogu dijagnosticirati i tretirati oštećeno zglobno tkivo, kao što su meniskusi, zglobna hrskavica, ligamenti i tetive. Tehnički je moguće napraviti artroskopski pregled gotovo svakog zgloba, ali se najčešće koristi za koljeno, rame, gležanj, te lakat, ručni zglob i kuk.

Tijek artroskopije

Što se događa tijekom postupka?

Vrsta anestezije koju ćete dobiti ovisi o zglobu i stanju pacijenta. U našoj ustanovi, zahvaljujući verziranom osoblju, najčešće se koristi tzv. lokalna potencirana anestezija.

Koriste se posebni instrumenti tanki poput olovke, kroz mali rez. Artroskop na sebi ima leću kamere i svjetlo. Ovi instrumenti omogućuju pogled unutar zgloba. Kamera projicira sliku zgloba na ekran. Zglob se puni sterilnom tekućinom kako bi  vidljivost bila odgovarajuća

Pogledom unutar zgloba možemo dijagnosticirati problem i odlučiti koju vrstu operacije trebate. Kroz nastale otvore, tzv. portale, izvodi se gore opisani zahvat.

Ukoliko tijekom zahvata postoji potreba za tzv. “otvorenom” operacijom kako biste riješili problem, to se može učiniti u istom aktu, ali predstavlja iznimno rijetku pojavu.

Oporavak nakon artroskopije

Nakon artroskopije  slijedi  oporavak u poslijeoperativnoj jedinici Poliklinike. Možda ćete imati bolove u zglobu nakon operacije. Nakon cca 2 sata slijedi otpust iz Poliklinike, sa upotrebom podlaktične štake. Naš specijalist ortoped može propisati lijekove protiv bolova i potrebne medikamente.

Kako je rečeno, nakon zahvata prisutne su tek male ubodne rane na mjestima gdje su korišteni artroskopski alati. Dan nakon operacije slijedi previjanje i zamjena zavoja koje će prekriti rezove. Vaš liječnik će ukloniti šavove nakon tjedan do dva.

Uputit ćemo vas o aktivnostima koje trebate izbjegavati kada odete kući. Povratak na posao ili školu, uglavnom je moguć unutar 7 -14 dana od  operacije. Potpuni oporavak zglobova obično traje nekoliko tjedana. No, može proći i nekoliko mjeseci da se vrati potpuna funkcija zgloba, kod jednog broja pacijenata.

Rehabilitacija ili posebne vježbe, kao i primjena bioloških metoda liječenja poput autologne plazme,  mogu vam pomoći da ubrzate oporavak.

Fizikalnu terapiju i rehabilitaciju nakon artroskopije možete obaviti u našoj ustanovi pod vodstvom specijaliste ortopeda koji prati napredak poslijeoperacijskog oporavka.

Postavite pitanje

O autoru

Poliklinika Ribnjak

fav

Ortopedija, sportska dijagnostika, rehabilitacija, medicina rada i sporta.