Alfa-2 makroglobulin (A2M) je makromolekula, točnije, protein plazme u krvi koji proizvodi jetra. Također ga prirodno sintetiziraju drugi elementi u krvi i jedan je od najvećih i najtežih proteina koje vaše tijelo prirodno proizvodi.

Istraživanja pokazuju da ovaj protein može zaustaviti progresivno oštećenje zglobova zahvaćenih artritisom. A2M je, naime, inhibitor, odnosno tvar koja smanjuje ili sprječava aktivnost enzima proteaze. Točnije, on inaktivira različite proteaze koje su povezane s razaranjem i gubitkom hrskavice.

Zašto nam je važna zdrava hrskavica

Hrskavica, podsjetimo, ima ključnu ulogu u zglobu jer djeluje kao glatka površina koja omogućava pokretljivost zgloba te smanjuje trenje između kostiju u zglobu. To je elastično i čvrsto tkivo koje prekriva krajeve kostiju u zglobu i služi kao jastuk, „amortizer“ koji upija udarce i raspodjeljuje pritisak na zglob.

Osim toga, hrskavica također ima važnu ulogu u prehrani zgloba. Budući da ista nema krvne žile, dobiva hranjive tvari iz sinovijalne tekućine, koja se stvara u zglobu. Kada se zglob kreće, sinovijalna tekućina se raspodjeljuje po hrskavici te joj donosi hranjive tvari i kisik, a uklanja otpadne tvari.

U slučaju oštećenja hrskavice, zglob može izgubiti glatku površinu, uzrokujući bol, upalu i ograničenje pokreta. Stoga je održavanje zdrave hrskavice važno za održavanje zdravog i funkcionalnog zgloba.

Alfa-2 makroglobulin: čuvar hrskavice i zgloba

Istraživanja su pokazala da alfa-2 makroglobulin može pomoći u zaštiti stanica hrskavice (hondrocita) te utjecati na inhibiciju nekih čimbenika koji istu razgrađuju. Povezan je i sa smanjenjem ili zaustavljanjem upale koja se može pojaviti kod degenerativnih bolesti zglobova.

Zaštitna uloga A2M i s njim povezani protuupalni učinci mogu stoga pomoći u inhibiciji napredovanja osteoartritisa, smanjiti bol i vratiti funkciju zglobu.

Injekcije A2M: sigurne, smanjuju bol i poboljšavaju funkciju zgloba

Injekcije alfa-2 makroglobulina (A2M) su relativno nova terapija koja se koristi za liječenje bolova u zglobovima, osobito u slučajevima osteoartritisa.

Kod osteoartritisa, upalni procesi u zglobovima mogu potaknuti stvaranje enzima (onih spomenutih proteaza) koji oštećuju hrskavicu. Injekcije A2M djeluju tako da se makromolekule vežu na te enzime i sprečavaju njihovo djelovanje.

Kako izgleda tretman injekcijama A2M?

U dogovoru s liječnikom, pet dana prije tretmana, odnosno terapije injekcijama A2M, potrebno je prestati uzimati sve protuupalne lijekove i dodatke prehrani. Ovaj tretman kompatibilan je sa primjenom autologne plazme – PRP, te se provodi ambulantno.

A2M će se primijeniti isti dan putem injekcije u zahvaćeno područje uz ultrazvučno navođenje. Postupak se može ponavljati nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, ovisno o potrebama pacijenta.

Poliklinika Ribnjak lider je u Hrvatskoj po primjeni revolucionarnih suvremenih metoda liječenja u ortopediji. O injekcijama alfa-2 makroglobulina svakako ćemo još pisati, a muče li vas bolovi u zglobovima, ne oklijevajte tražiti savjet naših stručnjaka.

Postavite pitanje

O autoru

poliklinika

Ortopedija, sportska dijagnostika, rehabilitacija, medicina rada i sporta.