Razvoj hrskavičnog tkiva iz mezenhimalnih matičnih stanica nakon osam tjedana in vivo. Inhibicija signalnog puta BMP proteina dovodi do održavanja stabilnog hrskavičnog tkiva. Stabilna zglobna hrskavica može se stvoriti iz matičnih stanica koštane srži. To je omogućeno unošenjem posebnih molekularnih procesa koji se javljaju tijekom formiranja hrskavice kod embrija.

Pojedine mezehnimalne matične stranice iz koštane srži odraslih ljudi smatraju se izrazito obećavajućima u regeneraciji koštanog tkiva. Ove matične stanice mogu se razviti u hrskavično tkivo nakon kojeg se prirodnom putem restrukturiraju u koštano tkivo. Čak i ako se matične stanice primjenjuju radi stvaranja hrskavičnog tkiva, spontano dozrijevaju u takozvano “hipertorfno” stanje, što u konačnici vodi do stvaranja koštanog tkiva. Ovo je slično nastanku hrskavičnog tkiva koje se privremeno stvara nakon frakture.

Dokazano je da prisiljavanjem određenih molekularnih događaja do kojih dolazi tijekom embrionalnog razvoja zglobne hrskavice, moguće je generirati stabilno hrskavično tkivo korištenjem odraslih čovječjih mezenhimalnih matičnih stanica. To se postiže inhibicijom signalnih puteva specifičnih proteina.

Ovi rezultati otvaraju novu perspektivu u polju regeneracije zglobne hrskavice, kao i u stvaranju modela razvoja hrskavice, fiziologije i patologije na temelju matičnih stanica. Oponašajući prirodne molekularne procese koji se događaju za vrijeme embrionalnog razvoja i korištenjem tih saznanja, mogu se kontrolirati razvoj i specifičnost pojedinih željenih stanica u tijelu.

Poliklinika Ribnjak u svakodnevnom radu koristi saznanja iz područja regenerativne medicine, a posebice korištenje mezenhimalnih matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva. Rezultati stalnih istraživanja ukazuju na korisnost i uspješnost metode regeneracije tkiva korištenjem matičnih stanica, a zadovoljstvo naših pacijenata to i potvrđuje.

Obratite nam se s povjerenjem.

 

Izvor teksta: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180416155622.htm