Apsolutni standard današnjeg ortopedskog liječenja je – ultrazvuk!

Što je ultrazvuk?

To je zvuk sa frekvencijama iznad gornje granice čujnosti za ljudsko uho što iznosi približno 20kHz. Radi se o mehaničkim valovima koji se stvaraju u samom uređaju na temelju tzv. piezoelektričnog učinka. Zvuk se širi kroz određeni medij te se odbija od prepreke dajući povratno različitu sliku, ovisno o vrsti tkiva na koji nailazi. Slanje i refleksija zvuka odvija se preko sonde, posebno izrađene za ovu primjenu. Tako je slika koštanog dijela različita od mišićnog, od izgleda zglobne tekućine, cistične tvorbe i sl.

Prilikom ultrazvučnog pregleda, sonda se postavlja iznad zgloba i okolnih struktura, mišića ili tetiva, kako bi se prikazale anatomske strukture ali i prisutne promjene istih. Zahvaljujući reflektiranom zvuku, stvara se ultrazvučna slika na ekranu aparata. Ultrazvuk u medicini pa tako i u ortopediji, koristi se rutinski. Dijagnostika ultrazvukom znatno olakšava postavljanje vrlo preciznih dijagnoza. Također se ultrazvuk koristi i kao terapijski uređaj. U liječenju bolnih stanja koštano-zglobnog i mišićnog sustava, ultrazvuk daje odlične rezultate.

U usporedbi sa drugim metodama medicinskog snimanja, ultrazvuk ima nekoliko prednosti. Pruža slike u realnom vremenu i potpuno je – mobilan. Pretraga je brza, neškodljiva i bezbolna.

 

Dijagnostički ultrazvuk može pokazati cijeli niz stanja i promjena našeg mišićno-zglobnog sustava, stoga se koristi kod:

 • Stanja i ozljeda tetiva našeg tijela – rame (rotatorna manšeta) , nadlaktica i podlaktica Tetive preponske regije, tetive regije koljena i potkoljenice Ahilova tetiva, tetive gležnja i stopala
 • Upalnih promjena tetiva (tendinitis) sindroma prenaprezanja
 • Ozljeda ligamenata
 • Ozljeda mišića
 • Nakupljanja tekućine u području bursa i zglobova
 • Ranih promjena reumatoidnog artritisa i autoimunih stanja
 • Kompresivnih sindroma perifernih živaca
 • Cističnih tvorbi
 • Stranih tijela poput metala i sl.

Dodatno, u dječjoj ortopediji ultrazvuk se koristi kod:

 • Oteklina i uganuća zglobova
 • Ozljeda i bolnih stanja mišića, tetiva, ligamenata
 • Poremećaja dječjeg kuka – iščašenja i upalnih stanja
 • Evaluacije nakupina mekog tkiva

Ultrazvuk se jednako tako koristi i u raznim terapeutskim procedurama poput aplikacije naprednih bioloških metoda liječenja, matičnih stanica, autologne plazme – PRP te hijaluronske kiseline. Davanje se izvodi pod kontrolom ultrazvuka radi potrebne preciznosti i učinka liječenja. Kod jakih bolova najčešće zgloba ramena, uslijed stvaranja nakupina kalcija, primjenjujemo tzv. perkutanu irigaciju kalcifikata ili „ispiranje“ nakupina unutra zglobnih struktura, upravo uz pomoć ultrazvuka.

UZV dječjih kukova dio je standarda ortopedske usluge u najranijoj životnoj dobi. Zahvaljujući ovoj pretrazi, jasno se utvrđuje stanje dječjeg kuka. Naravno, iskustvo ortopeda i dobro poznavanje anatomije osnovni su preduvjeti izvođenja iste. Velika prednost dijagnostičkog ultrazvuka je dinamička evaluacija, odnosno vizualizacija stanja u – realnom vremenu. To znači da je moguće pratiti ponašanje struktura za vrijeme izvođenja pokreta, što je vrijedna informacija specijalisti koji pretragu izvodi.

Uz pomoć ultrazvuka osigurajte tri koraka ka vašem zdravlju.

 • POSTAVLJANJE TOČNE DIJAGNOZE
 • PRIMJENA NAPREDNIH METODA LIJEČENJA
 • OPORAVAK I POSTIZANJE MOBILNOSTI

Pregled specijalista ortopedije

Za pravilno određivanje ortopedskih poteškoća, nužno je znanje i iskustvo specijalista ortopedske medicine. No, uz to, također je važno i poznavanja dijagnostičkih tehnika kojima se postavljanje dijagnoze uvelike ubrzava i olakšava. Ultrazvuk je jedna od takvih tehnika. Saznajmo više o njoj.

Kompletna klinička obrada od strane ortopeda i fizioterapeuta neophodna je u procjeni stanja lokomotornog sustava. Testovi koje provodi ortoped u suradnji s fizioterapeutom pružaju izvrstan uvid u prisutnost eventualnih koštano-mišićnih abnormalnosti. Pregled u našoj Poliklinici sastoji se od uzimanja opširne anamneze te obavljanja temeljitog kliničkog, te ukoliko je potreban, ultrazvučnog pregleda.

Prilikom uzimanja anamneze ortoped nastoji uočiti postojanje genetske predispozicije za razvoj stanja koja ometaju ili u budućnosti mogu dovesti do narušenja kvalitete života. Isto vrijedi i za podatke iz povijesti bolesti, koje se nastoji dovesti u korelaciju s aktualnim tegobama. Klinički pregled sastoji se od niza testova kojima se utvrđuje mobilnost zglobova, opseg pokreta u njima, mišićni tonus i trofika te se ispituju različiti tetivni refleksi. Slijedi provjera grube koordinacije i propriocepcije, nakon čega se vrši završna evaluacija te se daje procjena stanja lokomotornog sustava.

Našim naprednim dijagnostičkim uređajem možemo obavljati:

 • Opći ultrazvuk
 • Pedijatrijski ultrazvuk
 • Muskuloskeletalni ultrazvuk

Iz drugih izvora na ovu temu

Kako se pripremiti za ultrazvučni pregled?

adiva

Iskusan ortoped najčešće već na temelju anamneze i kliničkog pregleda može postaviti točnu dijagnozu, ali u slučajevima kada je ona nejasna ili se želi potvrditi, koristi se ultrazvuk. Vrhunski ultrazvuk kojeg koristimo u Poliklinici Ribnjak garancija je točnosti provedene dijagnostike.

Ultrazvuk visoke rezolucije, ali i iskustvo ortopedskog tima Poliklinike, omogućuje vam pravovremeno postavljanje dijagnoze, kao i adekvatne mogućnosti eventualnog liječenja. Ultrazvuk nepogrešivo otkriva pomake u liječenju, pri čemu je moguće egzaktno utvrditi stanje ozljede i točnije prognozirati oporavak mišićno-koštanog aparata.

Tijekom izvođenja same pretrage pacijent najčešće sjedi, leži ili stoji. Na kožu se nanosi gel koji služi kao medij između UZV uređaja i tijela kako bi se mogle prikazati anatomske strukture na monitoru ultrazvučnog uređaja. Ultrazvučnom pregledu dostupna su meka tkiva, dakle mišići, tetive te mjestimično i zglobna hrskavica. Koštani se dijelovi tijela na ultrazvuku najčešće ne vide, iako je ponekad moguće identificirati površinsku pukotinu na mjestu frakture kosti, ali za odgovarajući prikaz koštanih struktura potrebno je učiniti rendgenske snimke, kompjutoriziranu tomografiju (MSCT) i/ili magnetsku rezonancu (MR).

ultrazvuk-bol-u-koljenu
Autologna plazma ahilova tetiva

Na UZV pregled potrebno je ponijeti medicinsku dokumentaciju (povijest bolesti) vezanu uz pregled. Neposredno prije pretrage potrebno je skinuti odjeću i nakit s pregledavanog dijela tijela. Drugih priprema na koje bi pacijent trebao obratiti pozornost prije pregleda nema. Generalno, dijagnostički ultrazvuk je neinvazivna i bezbolna metoda pregleda. Eventualno je moguće da pacijent osjeti bol samo ako je pregledavano mjesto i inače bolno područje.

Ultrazvuk se često upotrebljava i kao pomoćno sredstvo u liječenju. U našoj ga Poliklinici najčešće koristimo u sklopu primjene autologne kondicionirane plazme i matičnih stanica, gdje uvelike olakšava primjenu ovih pripravaka točno na mjesto oštećenja. Moderna se medicina ne može ni zamisliti bez ultrazvuka, a sličnu važnost pridajemo mu i mi. Ukoliko dugo trpite bol, imate ograničen pokret ili neku drugu smetnju koja Vam narušava kvalitetu života, došli ste na pravo mjesto – javite nam se na naš broj telefona 01/5510-832 ili na našu mail adresu info@poliklinikaribnjak.hr i omogućite si kvalitetnu dijagnostiku i adekvatno liječenje.


Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Radno vrijeme

Pon-pet: 09:00 – 19:00 (ili po dogovoru)

Naše društvene mreže

Najdoktori 9 godina

zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već osmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Sportske organizacije i klubovi kojima pružamo stručnu ortopedsku skrb