ORTOPEDIJA

Subakromijalni sindrom sraza (impingement subacromialis)

Impingement sindrom je u općoj populaciji prilično učestao poremećaj te je najčešće popraćen tipičnim simptomima i kliničkom slikom.

Što je sindrom sraza ili impingement sindrom?

Subakromijalni sindrom sraza kliničko je stanje koje nastaje kao posljedica kompresije tetivnog aparata rotatorne manšete i bicepsa uslijed sudaranja (ili sraza, odatle dolazi ime bolesti) velikog tuberkula  nadlaktične kosti (izbočina na kosti na koju se hvata većina mišića ramenog pojasa) i neke od struktura korakoakromijalnog luka, najčešće uslijed deformacije neke od tih struktura.Što se događa u ramenom zglobu kod impingement sindroma?

Impingement sindrom je u općoj populaciji prilično učestao poremećaj te je najčešće popraćen tipičnim simptomima i kliničkom slikom. Suština razvoja ovog poremećaja leži u deformaciji strukture koja se naziva “korakoakromijalni luk”. Korakoakromijalni luk građen je od četiri komponente:

  • Akromion
  • Akromioklavikularni zglob
  • Korakoakromijalni ligament
  • Korakoidni nastavak


Kod impingement sindroma, zbog abnormalne građe neke od komponenata korakoakromijalnog luka, pri podizanju ruke iznad glave dolazi do pričepljivanja tetive rotatorne manšete i tetive bicepsa između velikog tuberkula nadlaktične kosti i korakoakromijalnog luka. Budući da se radi o opetovanoj radnji koja se ponavlja svaki put kada podignete ruku iznad glave, dolazi do nastanka brojnih mikrotrauma na spomenutim tetivama. S vremenom se to oštećenje akumulira i uzrokuje tipične simptome, a bolest vrlo često rezultira potpunom rupturom tetive rotatorne manšete, o kojoj više možete pročitati OVDJE (umetnuti već link sa weba pod naslovom LIJEČENJE OZLJEDA TETIVA RAMENA – PREIMENOVATI U LIJEČENJE OZLJEDA TETIVA ROTATORNE MANŠETE), te tetive duge glave bicepsa, o kojoj više možete saznati OVDJE (umetnuti link od niže napisanog teksta OZLJEDE I OŠTEĆENJA TETIVE BICEPSA).

Stadiji impingement sindroma

S obzirom na stupanj oštećenja tetiva rotatorne manšete i bicepsa te količine upalno promijenjenog tkiva u strukturama u neposrednoj blizini, razlikujemo tri stupnja bolesti:

  • stadij: tipičan za mlađu populaciju koja se bavi sportom. Kao posljedica prekomjernih pokreta rukom iznad glave, javlja se krvarenje i oteknuće uklještenih tetiva.
  • stadij: nastaju tipične upalne promjene poput fibroze i tendinitisa. Zbog ponavljanog abnormalnog pokreta koji se ne liječi, javljaju se upalne promjene i na obližnjim bursama (jastučići masnog tkiva koji se nalaze između tetive i njenog hvatišta za kost, služe smanjenju trenja između tih struktura), što dodatno sužava ionako sužen subakromijalni prostor
  • stadij: dolazi do djelomične ili potpune rupture tetiva rotatorne manšete i bicepsa te gubitka funkcije ramenog pojasa

Koji su simptomi impingement sindroma?

Tipičan simptom impingement sindroma je snažna bol u ramenu pri podizanju ruke iznad razine glave. Pacijenti s impingement sindromom vrlo često zanemaruju bol i pripisuju je drugim uzrocima, pa se nerijetko jave liječniku kada nastupe nepovratna oštećenja mekotkivnih struktura u ramenu. Klasični simptom je i noćna bol uz nemogućnost spavanja na bolesnoj strani. Ograničen je opseg pokreta, prije svega untarnja rotacija i elevacija ruku iznad glave (prikazano na donjoj slici).Kako se dijagnosticira impingement sindrom?

Vrlo slično svim ostalim poremećajima koje ubrajamo u sindrom bolnog ramena, i impingement sindrom se uspješno može dijagnosticirati na temelju anamneze i kliničke slike. Uz to, često se radi i impingement test u kojem se u subakromijalni prostor aplicira lokalni anestetik, nakon čega se od pacijenta zatraži da podigne ruke iznad glave. Ukoliko pacijent u tome uspije bez da pojave boli, to je pouzdani znak da se problem nalazi u subakromijalnom prostoru (koji je u tom trenutku anesteziran) te se ustanovljuje pozitivan impingement test. Često se rutinski radi i RTG snimka ramena kako bi se isključila ostala stanja slične simptomatologije. Na RTG snimci tipične su promjene velikog tuberkula nadlaktične kosti koje nastaju kao rezultat kroničnog procesa.

Liječenje impingement sindroma

Početna faza bolesti uspješno se kontrolira konzervativnim metodama koje uključuju kombiniranu primjenu fizikalne terapije i nesteroidnih antireumatika za smanjenje bolova. Preporuča se mirovanje sa izbjegavanjem pokreta iznad razine glave.

Kod kroničnih bolesnika sa impingement sindromom (pacijenti koji se neuspješno liječe konzervativnim metodama dulje od 6 mjeseci) neophodan je operativni zahvat, koji se u našoj ustanovi može izvesti artroskopski uz samo nekoliko malih rezova. Radi se o maksimalno poštednom zahvatu gdje su trauma za operirano tkivo kao i posljedice po estetski izgled ramena minimalni. U operativnom zahvatu radi se resekcija komponenata korakoakromijalnog luka, čime se uspješno postiže dekompresija čitavog subakromijalnog prostora.Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.

Poliklinika Ribnjak jedinstveno je mjesto primjene načela regenerativne medicine u vidu aplikacije MATIČNIH STANICA i AUTOLOGNE KONDICIONIRANE PLAZME, dok individualno prilagođenu rehabilitaciju primjenjujemo kao komplementarnu metodu u funkciji što bržeg i kvalitetnijeg oporavka.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.    Poliklinika Ribnjak 2020. Sva prava pridržana.