Želite imati lijepa stopala? Imate predugačak prst na stopalu?

Poliklinika Ribnjak u svojoj širokoj lepezi usluga nudi i izvođenje zahvata skraćivanja prstiju stopala. Zahvaljujući svakodnevnom zajedničkom radu specijalista plastične kirurgije i ortopedije, nudimo Vam mogućnost izvođenja zahvata nakon kojeg ćete primjetiti estetsko, ali i funkcionalno poboljšanje operiranog područja.

Operacija-prstiju

Ovdje do punog izražaja dolazi iskustvo specijaliste ortopeda, s užim područjem djelovanja kirurgija stopala. Prsti stopala u idealnim uvjetima tvore pravilni luk svojom dužinom, počev od palca pa do petog prsta. Pretjerana dužina prsta može biti ne samo estetski problem, već i funkcionalna tegoba ukoliko se razvije deformacija prsta u obliku – skvrčavanja. U većini slučajeva pogođeni su drugi i treći prst stopala.

Razlozi ove pojave genetske su prirode.

Najčešće je drugi prst stopala pretjerane dužine, za što postoji nekoliko naziva poput – Mortonov prst/stopalo, odnosno Grčki prst/stopalo.

Pretjerana dužina drugog ili trećeg, a ponekad i četvrtog prsta osjetno narušava hod, kvalitetu života ali i estetiku, poglavito ženskog stopala. Veliki problem u takvim slučajevima predstavlja obuća, koja postaje premalena. Kao rezultat konflikta između obuće i prsta, javlja se bol, otok, crvenilo prsta sa čestim formiranjem bolnih natisaka s gornje strane prsta. Ukoliko se takvo stanje ne korigira, može doći do stvaranja fiksne deformacije prsta.

Zahvatom izvedenim može se postići idealna dužina malih prstiju

O zahvatu

Razlozi pretjerane dužine prstiju stopala mogu biti stvarna dužina prsta u odnosu na ostale ili se može raditi o devijaciji palca (hallux valgus, čukalj), što potom daje sliku pretjerane dužine II. prsta. Kod takvih, promijenjenih biomehaničkih odnosa, dolazi do mišićne neravnoteže, koja je pak uzrok nastanka „skvrčenih“ prstiju te tzv. “čekićastih” deformacija. Ovakavu delikatnu operaciju korekcije izvodi specijalist ortopedije s izraženim okom za detalj i smislom za estetiku.

Stručni naziv zahvata je artroplastika, kada se u razini malog zgloba izvodi resekcija koštanog dijela. Ponekad je potrebna i fuzija ili spajanje dva kraja slobodnih koščica (interfalangealna artrodeza).

Kod dolaska u našu ustanovu, slijedi detaljan razgovor sa vašim liječnikom te potom u uvod u sami zahvat.

Isti započinje nakon anesteziranja, sitnim rezom. Trajanje zahvata na malom prstu  u pravilu iznosi 15- 20 minuta.

Skraćenje prsta najčešće uključuje resekciju kosti te postavljanje sitnog implantata.  Postoji nekoliko vrsta implantata, od metalnih koji se odstranjuju za par tjedana, do resorptivnih koje organizam razgradi.

Za cijelo vrijeme zahvata bolova nema, zbog pažljivo dozirane anestezije te poštedne kirurške tehnike.

Tijek zahvata

Zahvat „skraćenja“ prstiju stopala najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji, mada ga je moguće izvesti u tzv. „bloku“ ili regionalnoj anesteziji te, iznimno, u općoj anesteziji. Poželjno je imati laboratorijski nalaz krvne analize, ne stariji od par mjeseci. Iznimno je bitno u razgovoru sa vašim operaterom, istaknuti ukoliko ste alergični na lokalni anestetik.

Oporavak

Oporavak nakon skraćenja prsta traje nekoliko tjedana. Za cijelo to vrijeme moguć je normalan hod, uz upute liječnika.  Potrebno je izbjegavati opterećenja vrhova prstiju, poput podizanja na prste, trčanja, skakanja i sl.

Redovite kontrole specijaliste neizostavni su dio cijelog procesa, a naši klijenti aktivno sudjeluju u postoperativnom razdoblju.

Ukoliko je postavljenja privremena fiksacija, ista se odstranjuje nakon par tjedana , što je potpuno bezbolno. Potom slijedi slobodan režim kretanja, sa detaljnim uputama. Treba napomenuti da svaka resekcija kosti, nužno dovodi po pojave otekline prsta u periodu 8-12 tjedana, što je fiziološki način oporavka vašeg prsta.  Naše tkivo zahtijeva određeno vrijeme oporavka, osobito nožni prsti prilikom hoda  pa se preporučuje  pripaziti na veća opterećenja prednjeg dijela stopala.

Nošenje uže obuće i obuće sa visokom petom, svakako je moguće nakon zahvata korekcije malih prstiju.

Mjere opreza

Kada se zahvat na prstima stopala izvodi s posebnom pažnjom i po svim pravilima struke, komplikacije tijekom i nakon zahvata ne trebaju se očekivati. , moguća je pojava manjeg hematoma koji otežava cijeljenje u području reza. Uobičajena pojava u tjednima nakon zahvata je spomenuta otečenost prsta . Zahvaljujući poštednoj operativnoj tehnici, bolova nakon zahvata gotovo nema. Tijekom postoperativne njege, naše stručno osoblje na raspolaganju Vam je za sve eventualne upite.

Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Radno vrijeme

Pon-pet: 09:00 – 19:00 (ili po dogovoru)

Naše društvene mreže

Najdoktori 9 godina

zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već osmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Sportske organizacije i klubovi kojima pružamo stručnu ortopedsku skrb