Ahilova tetiva najjača je tetiva ljudskog tijela! Ona predstavlja zajednički tetivni završetak mišića stražnje skupine potkoljenice. Petna kost je hvatište Ahilove tetive, a na samom hvatištu prožeta je brojnim sluznim vrećicama (burzama). Funkcija sluznih vrećica je smanjenje trenja koje se nužno razvija prilikom mišićnih opterećenja. Tetiva se proteže do sredine potkoljenice, gdje prelazi u mišić.

Bolna stanja Ahilove tetive posljedica su akutnih i kroničnih ozljeda, koje su uglavnom zadobivene za vrijeme sportske aktivnosti.

Ozljede Ahilove tetive kod sportaša

Puknuće Ahilove tetive u sporrtu vezano je uz dugotrajni oporavak.  Učestalost ove ozljede u nogometaša otprilike je 0.17% .Velika većina puknuća tetive u nogometu ne-kontaktne su ili indirektne. Mnogobrojne studije koriste se videotehnologijom kako bi utvrdile točan mehanizam nastanka rupture Ahilove tetive. Neke od zanimljivosti vezane uz nogomet su kretanje tijela prilikom nastanka ozljede, kao što je pokret unazad, ubrzavanje, doskok i sl. Nadalje, češće se ozljeda javlja prilikom napadačke aktivnosti za razliku od ozljede prednjeg križnog ligamenta koljena uglavnom prilikom defenzive. Češće je ozlijeđena tetiva “neudaračke” noge, opet za razliku od ozljede prednjeg križnog ligamenta koljena.

Uglavnom je potrebno operativno liječenje ove ozljede. Postoperativna rehabilitacija ključna je za što kvalitetniji i brži oporavak. Uobičajeno je potrebno 6 mjeseci do potpunog oporavka.

Uvijek treba imati u vidu da povratak sportu nije isto što i  povratak na razinu izvedbe prije ozljede.

Haglundova-Peta-Skica

Dijagnostika

Potpuno puknuće Ahilove tetive može biti posljedica akutnog zbivanja – udarca, krivog pokreta i sl., ali i rezultat kroničnog opterećenja tetive, pa govorimo o dugotrajnom sindromu prenaprezanja. Upalno stanje tetive u smislu tendinitisa (bolna tetiva) ili entezitisa (bolno hvatište tetive) u toj regiji stvara karakterističnu kliničku sliku. Pojam tendinoze Ahilove tetive, vezan je uz kronično bolno stanje.

Palpacija tetive izaziva bol, dok je pokretljivost u gležnju bolna i ponekad limitirana. Uz jutarnju bolnost, otežane su svakodnevne kretnje, a može biti prisutno i zadebljanje tetive. Uz egzaktne kliničke testove za puknuće tetive (npr. Thompsonov test), potrebno je učiniti i ultrazvučnu obradu, koja nepogrešivo otkriva nastale promjene. Kako se radi o najsnažnijoj tetivi ljudskog tijela, potreban je studiozan pristup s poznavanjem ultrazvučne dijagnostike.

Liječenje

Liječenje može biti operativno ili konzervativno. Rasprava o adekvatnom pristupu ovakvoj vrsti ozljede Ahilove tetive, treba li se liječiti operativno ili konzervativno, uvijek je aktualna. Djelomične ili parcijalne ozljede tetive uglavnom se liječe konzervativno. To uključuje poštedu i dozirano opterećenje tetive kroz više tjedana uz adekvatnu funkcionalnu rehabilitaciju. Funkcionalna rehabilitacija odvija se po algoritmu iz kojega je vidljiv oporavak te je moguće preciznije govoriti o povratku radnim i sportskim aktivnostima.

Napredne metode liječenja, kao što je  primjena autologne plazme -PRP,  doista omogućuje ubrzani i kvalitetni oporavak. Dodajmo ovome da se ove metode biološkog liječenja uspješno provode uz simultanu rehabilitaciju, odnosno fizikalne procedure po najnovijim standardima.

Ukoliko je indicirano operativno liječenje, isto se može provesti na nekoliko načina.

Od perkutane, minimalno invazivne tehnike, do klasičnog zahvata rekonstrukcije tetive. Minimalno invazivna tehnika omogućuje ubrzani oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima, ali je od ključne važnosti – pravilna indikacija za navedeni zahvat.

Iako ne postoje nedvosmisleni podaci koji govore u prilog bržem i kvalitetnijem oporavku jednim ili drugim pristupom, odluka o liječenju se donosi na temelju nekoliko faktora koji uključuju i preferencije klijenta. U Poliklinici Ribnjak, naš specijalistički tim tijekom cijelog tretmana neprekidno prati napredak u liječenju ove specifične ozljede.

Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Radno vrijeme

Pon-pet: 09:00 – 19:00 (ili po dogovoru)

Naše društvene mreže

Najdoktori 9 godina

zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već osmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Sportske organizacije i klubovi kojima pružamo stručnu ortopedsku skrb