Početna » Ortopedija » Bol u Stopalu » Ahilova Tetiva Bolovi

Potpuno puknuće Ahilove tetive u najvećem je broju slučajeva posljedica akutnog zbivanja – udarca, krivog pokreta i sl. 

Ahilova tetiva najjača je tetiva ljudskog tijela! Ona predstavlja zajednički tetivni završetak mišića stražnje skupine potkoljenice. Petna kost je hvatište Ahilove tetive, a na samom hvatištu prožeta je brojnim sluznim vrećicama (burzama). Funkcija sluznih vrećica je smanjenje trenja koje se nužno razvija prilikom mišićnih opterećenja. Tetiva se proteže do sredine potkoljenice, gdje prelazi u mišić. Njena funkcija prvenstveno se ogleda u kontroli pokreta stopala. Bolna stanja Ahilove tetive posljedica su akutnih i kroničnih ozljeda i prisutna su kod sportaša u profesionalnom pogonu, ali i kod rekreativnih sportaša. Naglašavamo da je utjecaj okolnih anatomskih struktura bitan u nastanku ovih stanja, prije svega status mišića, zatim postojanje spuštenih stopala ili prisustvo ozljeda susjednih tetiva i ligamenata, kao i izbor adekvatne obuće.

Haglundova-Peta-Skica

Dijagnostika

Potpuno puknuće Ahilove tetive može biti posljedica akutnog zbivanja – udarca, krivog pokreta i sl., ali i rezultat kroničnog opterećenja tetive, pa govorimo o dugotrajnom sindromu prenaprezanja. Upalno stanje tetive u smislu tendinitisa (bolna tetiva) ili entezitisa (bolno hvatište tetive) u toj regiji stvara karakterističnu kliničku sliku. Palpacija tetive izaziva bol, dok je pokretljivost u gležnju bolna i ponekad limitirana. Uz jutarnju bolnost, otežane su svakodnevne kretnje, a može biti prisutno i zadebljanje tetive. Uz egzaktne kliničke testove za puknuće tetive (npr. Thompsonov test), potrebno je učiniti i ultrazvučnu obradu, koja nepogrešivo otkriva nastale promjene. Kako se radi o najsnažnijoj tetivi ljudskog tijela, potreban je studiozan pristup s poznavanjem ultrazvučne dijagnostike.

Liječenje

Liječenje može biti operativno ili konzervativno. Rasprava o adekvatnom pristupu ovakvoj vrsti ozljede Ahilove tetive, treba li se liječiti operativno ili konzervativno, uvijek je aktualna. Djelomične ili parcijalne ozljede tetive uglavnom se liječe konzervativno. To uključuje poštedu i dozirano opterećenje tetive kroz više tjedana uz adekvatnu funkcionalnu rehabilitaciju. Funkcionalna rehabilitacija odvija se po algoritmu iz kojega je vidljiv oporavak te je moguće preciznije govoriti o povratku radnim i sportskim aktivnostima. Na temelju pozitivnih iskustava našeg tima, primjena autologne kondicionirane plazme te matičnih stanica doista omogućuje ubrzani i kvalitetni oporavak. Dodajmo ovome da se ove metode biološkog liječenja uspješno provode uz simultanu rehabilitaciju, odnosno fizikalne procedure po najnovijim standardima. Iako ne postoje nedvosmisleni podaci koji govore u prilog bržem i kvalitetnijem oporavku jednim ili drugim pristupom, odluka o liječenju se donosi na temelju nekoliko faktora koji uključuju i preferencije klijenta. U Poliklinici Ribnjak, naš specijalistički tim tijekom cijelog tretmana neprekidno prati napredak u liječenju ove specifične ozljede.

Najdoktori 8 godina zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već sedmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Najdoktor 2022

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Naše društvene mreže