Početna » Ortopedija » Bol u šaci » Operacija skvrčenih prstiju šake

Skvrčenje prstiju šake

Dobivši ime po francuskom kirurgu Dupuytrenu, ovo stanje predstavlja progresivno oboljenje vezivnog tkiva. Najčešća je lokalizacija oboljenja u području dlana šake kao izolirana pojava. Karakterizirano je pojavom “kvržica” i “traka” na dlanu koje se s vremenom povećavaju i dovode do sve većeg skvrčavanja prstiju, tzv. fleksijske kontrakture prstiju. U osnovi ovog procesa je proliferacija vezivnog tkiva pa koža postaje sve tvrđa i nepokretna zbog nedostatka potkožnog masnog tkiva. Pacijent primjećuje progresivno “skvrčavanje” prstiju u razini dva reda zglobova malog prsta, prstenjaka i srednjeg prsta. Snaga šake se smanjuje, svakodnevne aktivnosti postaju sve teže kako deformiteti napreduju.

Dupuytren

Dijagnostika

Obično je zahvaćen IV i V prst, a većina oboljelih su muškarci između 40 i 60 godina života. Često se javlja u dijabetičara, osoba s HIV infekcijom i hiperlipidemijom. Također, obje šake su učestalo zahvaćene ovom bolešću koja ograničava bolesnika u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Liječenje

U početku, kontraktura se može liječiti aplikacijom injekcija kortikosteroida u područje zadebljanja. Obično je potrebno nekoliko primjena, što dovodi do određenog smanjenja promjena. Zahvaljujući sve češćoj primjeni autologne plazme- PRP, rezultati takvog liječenja više su nego obećavajući. Već nakon par injekcija, dolazi do omekšanja, ali i smanjenja zadebljanja u području dlana. Metoda je potpuno sigurna i bezbolna, a provodi je specijalizirano osoblje Poliklinike.  Postoji nekoliko kliničkih stupnjeva, a ukoliko je prisutna progresija stanja, potrebno je pribjeći operativnom liječenju. Operacijsko liječenje danas je uglavnom minimalno invazivno, gdje posebno ističemo  – perkutanu igličnu tehniku.

Klasične kirurške metode  tzv. fasciektomija, parcijalna ili radikalna,  uklanja promijenjeno tkiva. Nažalost, postoje i određeni slučajevi u kojima je amputacija savinutog prsta jedino rješenje.

Kod jače izraženih promjena, na raspolaganju je nekoliko kirurških tehnika. Pored standardnih “otvorenih” tehnika, koje imaju svoju primjenu u određenim slučajevima, danas je moguće većinu slučajeva tretirati “zatvorenom “ tehnikom, koja omogućuje MOMENTALNI oporavak! Zatvorena metoda, tzv. perkutana aponeurotomija, omogućuje odličan krajnji ishod kod manjih i umjerenih promjena dlana i prstiju šake. Na sreću, takva stanja su i najčešća. Ova MINIMALNO INVAZIVNA metoda se izvodi tzv. igličnom tehnikom, u lokalnoj anesteziji, bez kirurških rezova, šavova i dužeg oporavka. Redovite kontrole nakon zahvata omogućuju adekvatno praćenje. Povratak svakodnevnim aktivnostima je već kroz par dana!

Najdoktori 9 godina

zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već osmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Radno vrijeme

Pon-pet: 09:00 – 19:00 (ili po dogovoru)

Naše društvene mreže