Početna » Ortopedija » Bol u Šaci » Operacija Skvrčenih Prstiju Šake

Skvrčenje prstiju šake

Dobivši ime po francuskom kirurgu Dupuytrenu, ovo stanje predstavlja progresivno oboljenje vezivnog tkiva. Najčešća je lokalizacija oboljenja u području dlana šake kao izolirana pojava. Karakterizirano je pojavom “kvržica” i “traka” na dlanu koje se s vremenom povećavaju i dovode do sve većeg skvrčavanja prstiju, tzv. fleksijske kontrakture prstiju. U osnovi ovog procesa je proliferacija vezivnog tkiva pa koža postaje sve tvrđa i nepokretna zbog nedostatka potkožnog masnog tkiva. Pacijent primjećuje progresivno “skvrčavanje” prstiju u razini dva reda zglobova malog prsta, prstenjaka i srednjeg prsta. Snaga šake se smanjuje, svakodnevne aktivnosti postaju sve teže kako deformiteti napreduju.

Dupuytren

Dijagnostika

Obično je zahvaćen IV i V prst, a većina oboljelih su muškarci između 40 i 60 godina života. Često se javlja u dijabetičara, osoba s HIV infekcijom i hiperlipidemijom. Također, obje šake su učestalo zahvaćene ovom bolešću koja ograničava bolesnika u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Liječenje

U početku, kontraktura se može liječiti aplikacijom injekcija kortikosteroida u područje zadebljanja. Obično je potrebno nekoliko primjena, što dovodi do određenog smanjenja promjena. Zahvaljujući sve češćoj primjeni autologne kondicionirane plazme, rezultati takvog liječenja više su nego obećavajući. Već nakon par injekcija, dolazi do omekšanja, ali i smanjenja zadebljanja u području dlana. Metoda je potpuno sigurna i bezbolna, a provodi je specijalizirano osoblje Poliklinike. Danas su u ponudi i injekcije enzima kolagenaze, čija primjena dovodi do razgradnje prisutnih zadebljanja na dlanovima. Ova vrsta terapije još uvijek na našem tržištu ima visoku cijenu. Postoji nekoliko stupnjeva ovog oboljenja, a ukoliko je prisutna progresija stanja, potrebno je pribjeći operativnom liječenju. Operacijsko liječenje se sastoji od tzv. fasciektomije, parcijalne ili radikalne, kojima uklanjamo manje ili više bolesnog tkiva. Nažalost, postoje i određeni slučajevi u kojima je amputacija savinutog prsta jedino rješenje.

Kod jače izraženih promjena, na raspolaganju je nekoliko kirurških tehnika. Pored standardnih “otvorenih” tehnika, koje imaju svoju primjenu u određenim slučajevima, danas je moguće većinu slučajeva tretirati “zatvorenom “ tehnikom, koja omogućuje MOMENTALNI oporavak! Zatvorena metoda, tzv. perkutana aponeurotomija, omogućuje odličan krajnji ishod kod manjih i umjerenih promjena dlana i prstiju šake. Na sreću, takva stanja su i najčešća. Ova MINIMALNO INVAZIVNA metoda se izvodi tzv. igličnom tehnikom, u lokalnoj anesteziji, bez kirurških rezova, šavova i dužeg oporavka. Redovite kontrole nakon zahvata omogućuju adekvatno praćenje. Povratak svakodnevnim aktivnostima je već kroz par dana!

Najdoktori 8 godina zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već sedmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Najdoktor 2022

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Naše društvene mreže