ORTOPEDIJA

Ruptura tetive rotatorne manšete

Rameni zglob uključuje nekoliko tetiva pod nazivom rotatorna manšeta.

Liječenje ozljeda tetiva u ramenu

Postoje brojni razlozi pojave boli u ramenu. U Poliklinici Ribnjak naš ortopedski tim predvođen dr. Milanom Miloševićem, specijalistom ortopedije i traumatologije, pruža vam kompletnu skrb za vaše zglobove

Uzroci boli u ramenu mogu biti:

  • Kalcifikat u ramenu
  • Oštećenje ili puknuće tetive rotatorne manžete
  • Oštećenje hrskavičnih i ligamentarnih struktura
  • Puknuće mišića

Ozljeda tetiva ramena

Rameni zglob uključuje nekoliko tetiva pod nazivom- rotatorna manžeta. Četiri tetive su specifične i omogućuju veliku pokretljivost ramenog zgloba. Uz njih, aktivna je i tetiva mišića bicepsa nadlaktice.

Oštećenje tetiva ramena vrlo je česta pojava, koja može biti uzrokovana razvojem degenerativnih promjena ili naglim pokretom ruke. Oštećena rotatorna manžeta oslabljuje rame i cijelu ruku, što znači da svakodnevne aktivnosti mogu postati bolne ili gotovo nemoguće za obavljati.

Najčešće ozljeđivana tetiva je ona mišića supraspinatusa, ali i drugi dijelovi manžete mogu biti oštećeni.  U mnogim slučajevima, oštećene tetive se pri svakom pokretu dodatno naprežu , što uzrokuje progresiju stanja. Svakodnevne aktivnosti postaju teško izvedive, odnosno vrlo često i potpuno neizvedive osobito kod fizičkih poslova.

Rotatorna manžeta može biti oštećena na više načina:

  • Djelomično oštećenje.
  • Potpuno puknuće tetive

Nekirurško liječenje

Ukoliko se radi o manjem, djelomičnom oštećenju tetiva ramena, fiziklane procedure uz primjenu autologne kondicionirane plazme (PRP) mogu polučiti dobar rezultat. Autologna plazma u takvim slučajevim odlično djeluje na smanjenje boli i regeneraciju mekih struktura.

Kirurško liječenje

Kod potpunog oštećenja tetiva ramena ne postoji efektivno nekirurško liječenje. Jačanjem mišića se može donekle pomoći oslabljenoj tetivi.  Kirurški zahvat u takvim slučajevima predstavlja „zlatni standard“ liječenja.

Kirurški zahvat za  oštećene tetive  rotatorne manžete najčešće uključuje ponovno pričvršćivanje tetive za kosti ramena. Koriste se posebni materijali, od konaca do tzv. „sidra“

Postoji nekoliko opcija za rekonstrukciju tetiva ramena.Otvorena metoda rekonstrukcije tetiva

Rijetko se koristi. Tradicionalni otvoreni kirurški rez, često je potreban ako je puknuće veliko ili složeno.  Navedeno je nužno   kako bi postigli adekvatan pristup oštećenoj tetivi.

Otvoren postupak je prva metoda korištena za popravak oštećene manžete. Tijekom godina nova tehnologija i poboljšano iskustvo k doveli su do manje invazivnih postupaka.

Artroskopska operacija ramena

Moderna ortopedska metoda, bazirana na minimalnom otvaranju tkiva i korištenju optike. Tijekom artroskopije, vizualizacija se ostvaruje primjenom artroskopa

Kamera prikazuje sliku na zaslonu, a te slike koriste nam za usmjeravanje minijaturnih kirurških instrumenata. Tijekom ovakve operacije s velikom preciznošću se ovi tanki instrumenti koriste za maksimalno poštednu reparaciju tetiva.


Mini-otvorena operacija ramena

Ova metoda koristi noviju tehnologiju i instrumente za rekonstrukciju kroz mali rez. Radi se i dalje o poštednoj i vrlo efikasnoj metodi koja omogućuje optimalan rezultat liječenja.

Može se kombinirati sa artroskopijom ramena. Kada je artroskopski dio postupka završen, pristupa se kroz mini-otvoreni rez. Tijekom rekonstrukcije tetive, ortoped pregledava strukture ramena izravno, a ne kroz video monitor. Koriste se suvremeni materijali kako bi se postigao odličan krajnji rezultat.

Nakon svih navedenih operativnih procedura, slijedi dozirana poslijeoperativna terapija. Primjena autologne kondicionirane plazme dokazano ubrzava oporavak. Poliklinika Ribnjak u mogućnosti je ponuditi vam optimalan izbor liječenja u svrhu najbržeg mogućeg oporavka.

Naš specijalistički tim u dogovoru sa svakim pacijentom iznalazi najbolji postupak koji će zadovoljiti Vaše individualne zdravstvene potrebe.Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.

Poliklinika Ribnjak jedinstveno je mjesto primjene načela regenerativne medicine u vidu aplikacije MATIČNIH STANICA i AUTOLOGNE KONDICIONIRANE PLAZME, dok individualno prilagođenu rehabilitaciju primjenjujemo kao komplementarnu metodu u funkciji što bržeg i kvalitetnijeg oporavka.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.    Poliklinika Ribnjak 2020. Sva prava pridržana.