Početna » Ortopedija » Bol u ramenu » Matične stanice u liječenju ramena

Degenerativne bolesti ramena

Degenerativne bolesti ramena skupina su bolesti koje pogađaju različite dijelove ramenog zgloba te često variraju u pogledu kliničke slike kojom se prezentiraju. U našoj Poliklinici imate mogućnost dijagnostike i liječenja takvih bolesti konzervativnim, neoperativnim metodama, koje svoju efikasnost dokazuju već dugi niz godina.

Rameni zglob u suštini se sastoji od četiri zasebna zgloba koji tvore funkcionalnu cjelinu. Svaki od tih zglobova podložan je karakterističnim degenerativnim promjenama. Općenito, kada govorimo o artrotskim promjenama različitih zglobova u tijelu, najčešće se referiramo na kuk i koljeno. Rame je u pogledu artrotskih promjena ipak nešto rjeđe zahvaćeno, u prvom redu zbog iznimno velikog opsega pokreta i relativno malog kontakta koštanih struktura koje sačinjavaju zglob. Ipak, u određenom broju slučajeva javljaju se i takve promjene, a faktori rizika uključuju prethodnu ozljedu, prijelom, sindrom nestabilnog ramena te osteonekrozu.

Što su matične stanice?

Ljudski organizam fantastična je i savršeno organizirana cjelina koja nastaje iz jedne jedine oplođene jajne stanice. Ta prva stanica, golom oku nevidljiva mikroskopska cjelina, umnožava se i tijekom vremena iz nje nastaje čovjek. U različitim etapama ljudskog rasta i razvoja, u organizmu se nalaze različito specijalizirane stanice sposobne za pretvorbu u točno određene tipove stanica.

Kako posjeduju visok kapacitet po pitanju samoobnove kao i izniman potencijal za diferencijaciju u različite vrste tkiva, matične stanice igraju esencijalnu ulogu u svim fazama razvoja ljudskog organizma. Zbog svog praktički neograničenog potencijala za proliferaciju i samoobnovu smatra ih se besmrtnima. Diferenciraju se u različite tipove stanica i tkiva putem mitotičke diobe.

Matične stanice podijeljene su u tri osnovne vrste: embrionalne matične stanice, matične stanice pupčane vrpce te odrasle matične stanice. Embrionalne matične stanice prisutne su u organizmu u prvim tjednima njegovog rasta i razvoja. Embrij se u ranoj fazi razvoja sastoji isključivo od ovih stanica. Radi se o tzv. pluripotentnim stanicama koje imaju najviši mogući potencijal za pretvorbu u bilo koji tip stanica – ukoliko je to potrebno, iz njih mogu nastati mišićne, hrskavične, epidermalne stanice, itd. Kako se organizam razvija, tako se smanjuje i količina tih stanica. Matične stanice pupčane vrpce nalazimo u pupčanim venama, a svojim karakteristikama nalikuju embrionalnim matičnim stanicama. Radi se također o pluripotentnim stanicama koje imaju nešto slabiji potencijal za transformaciju u različite vrste tkiva od embrionalnih matičnih stanica. Naposlijetku, odrasle matične stanice su vrsta matičnih stanica koje je moguće izolirati iz različitih vrsta tkiva nakon rođenja. Takve su stanice hematopoetske stanice (stanice koje “stvaraju” krv) koštane srži, a između ostalih, nalazimo ih i u mozgu te jetri.

Nakon čovjekovog rođenja, njegovim daljnjim rastom i razvojem, količina matičnih stanica koncentrira se u određenim tkivima – koštanoj srži, masnom tkivu, hrskavici uške, itd. To su tzv. odrasle multipotentne mezenhimalne matične stanice – stanice s nešto nižim potencijalom za pretvorbu u različite tipove stanica, ali i dalje stanice s visokim potencijalom za diferencijaciju. Upravo te stanice moguće je iskoristiti u ortopedskom liječenju zglobova, obnovi oštećene zglobne hrskavice, ali i kod oštećenja mišića, tetiva i ligamenata.

Još je 2001. godine dr. Zuk, zajedno sa svojim suradnicima, dokazao da se multipotentne matične stanice dobivene iz masnog tkiva mogu razviti u hrskavične, masne i koštane stanice. Takve je matične stanice ispravno identificirao kao mezenhimalne matične stanice i stvorio teoriju o benefitima takvih stanica i njihovoj potencijalnoj upotrebi u regenerativnoj medicini. Nakon ovog otkrića dolazi do svojevrsne eksplozije različitih znanstvenih studija na temu učinka mezenhimalnih matičnih stanica, kojeg je, posljedično tome, pratio i sve intenzivniji napredak regenerativne medicine.

Od 2015. godine ravnatelj naše ustanove, dr. Milan Milošević, specijalist ortopedije i traumatologije, redovito i s velikim postotkom uspješnosti izvodi ovu vrstu liječenja u našoj Poliklinici.

Najdoktori 9 godina

zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već osmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Radno vrijeme

Pon-pet: 09:00 – 19:00 (ili po dogovoru)

Naše društvene mreže