Početna » Ortopedija » Bol u ramenu » Artroskopija ramena

Artroskopija (pogled u zglob) je minimalno invazivni kirurški zahvat na zglobu u kojem se pregled i liječenje prisutnih oštećenja provodi pomoću kamere ili endoskopa i specijalnih instrumenata. Kroz milimetarske rezove, pristupa se u zglob te se mogu tretirati brojne ortopedske teškoće.

BOLNO RAME – dekompresija zgloba, odstranjenje kalcifikata i upalnih tvorbi
NESTABILNO RAME – stabilizacija zgloba
OZLJEDE TETIVA RAMENA – rekonstrukcija djelomičnih i potpunih ruptura tetiva

Bolovi u ramenu

Kako bi se orijentirali o uzroku nastanka boli u ramenu, uz pregled ortopeda, potrebno je učiniti i dodatnu dijagnostičku obradu u vidu ultrazvuka, RTG obrade ili magnetske rezonance. Razlog bolova u ramenu vezan je i uz aktivnosti pacijenta pa tako u mlađoj i aktivnijoj populaciji često nalazimo upalu i ozljede tetiva te ligamenata. Vrlo često se na pregled javljaju sportaši, kod kojih pojačani napori u ramenu uzrokuju nastanak prenaprezanja anatomskih struktura.

Nestabilnost ramena posebna je cjelina, koja često uzrokuje bolove prilikom pokreta, ali i u mirovanju. Zbog neproporcionalnosti u veličini zglobnih tijela, pojačana opterećenja zgloba mogu dovesti do “labavosti”, točnije nestabilnosti ramena. Često se kod pacijenata javljaju i “iščašenja” ramenog zgloba. Uglavnom kod starijih pacijenata dolazi do nastanka “vapna” ili kalcifikata u ramenu. Uzrok stvaranja kalcifikata u zglobu ramena nije utvrđen, ali stanje je samolimitirajuće i prolazi nakon nekog vremena. Ipak, bolovi koji se ovdje javljaju, često noću, mogu biti vrlo jaki. Artrotske promjene ramena čest su uzrok nastanka bolova. Iako rameni zglob nije opterećen kao zglobovi nogu, ipak se vremenom javlja propadanje zglobne hrskavice i ostalih struktura. Ubrzano javljanje ovih promjena prisutno je nakon ozljede ramena, bilo da se radi o prijelomu kostiju, većim ozljedama mišića, ligamenata i sl.

Prijelomi u području ramenog zgloba, posljedica su jače traume i nerijetko zahtijevaju čim raniju kiruršku intervenciju. U Poliklinici Ribnjak iskusni specijalistički tim ortopeda, nakon pregleda i učinjene ultrazvučne dijagnostike, postavlja dijagnozu i predlaže vam optimalno rješenje Vašeg problema.

Prednost artroskopije

Prednost u odnosu na tradicionalnu otvorenu metodu je ta što se zglob ne mora potpuno otvoriti. Za artroskopiju koljena rade se samo dva mala reza, jedan za artroskop i jedan za kirurške instrumente koji se koriste pritom. To skraćuje vrijeme oporavka i može povećati stopu uspjeha zbog manje traume vezivnog tkiva. Popularnost je stekla zahvaljujući dokazanom bržem vremenu oporavka s manje ožiljaka, zbog manjih rezova i manjeg oštećenja okolnog tkiva.

Tijek artroskopije

Što se događa tijekom postupka?

Nakon učinjene predoperativne pripreme, anesteziološki tim primjenjuje opću anesteziju kako bi vas se uspavalo. Slijedi ortopedska priprema za zahvat.

Kod samog zahvata, koriste se posebni instrumenti tanki poput olovke, kroz mali rez. Artroskop na sebi ima leću kamere i svjetlo. Ovi instrumenti omogućuju pogled unutar zgloba. Kamera projicira sliku zgloba na ekran. Zglob se puni sterilnom tekućinom kako bi vidljivost bila odgovarajuća. Pogledom unutar zgloba možemo dijagnosticirati problem i odlučiti koju vrstu operacije trebate. Kroz nastale otvore, tzv. portale, izvodi se zahvat. Trajanje zahvata ovisi o problemu koji se tretira. Od cca 45 minuta kod izolirane dekompresije zgloba, do okvirno 2 sata rada kod složenih rekonstrukcija tetiva i labruma u ramenu.

Ukoliko tijekom zahvata postoji potreba za tzv. “otvorenom” operacijom kako biste riješili problem, to se može učiniti u istom aktu, ali predstavlja iznimno rijetku pojavu.

Oporavak nakon artroskopije

Nakon artroskopije slijedi oporavak u poslijeoperativnoj jedinici Poliklinike. Možda ćete imati bolove u zglobu nakon operacije. Nakon nekoliko sati slijedi otpust iz Poliklinike, sa postavljenom ortozom. Naš specijalist ortoped može propisati lijekove protiv bolova i potrebne medikamente. Kako je rečeno, nakon zahvata prisutne su tek male ubodne rane na mjestima gdje su korišteni artroskopski alati. Dan nakon operacije slijedi previjanje i zamjena zavoja koje će prekriti rezove. Vaš liječnik će ukloniti šavove nakon tjedan do dva.

Uputit ćemo vas o aktivnostima koje trebate izbjegavati kada odete kući. Povratak na posao ili školu, uglavnom je moguć unutar 7 -14 dana od operacije. Potpuni oporavak zglobova obično traje nekoliko tjedana. No, može proći i nekoliko mjeseci da se vrati potpuna funkcija zgloba, kod jednog broja pacijenata.

Napredna postoperativna rehabilitacija – ortobiologija

Može se slobodno reći da je rehabilitacija nakon ortopedskih zahvata jednako važna kao i sama operacija. Individualni program terapije, posebne vježbe, kao i primjena bioloških metoda liječenja poput autologne plazme – PRP-a te matičnih stanica potiču regeneraciju tkiva i ubrzavaju oporavak. PRP je pripravak vlastite krvi, odnosno plazma koja sadrži visoku koncentraciju trombocita i cijelog niza faktora rasta, važnih za reparacijske procese tkiva.

Osim smanjenja bolova, nakon davanja ovog vida liječenja, povećava se pokretljivost u zglobu te se PREVENIRA nastanak daljnjih oštećenja tetivnih struktura. Mezenhimalne matične stanice imaju veliki potencijal u liječenju ozljeda tetiva ramena, osobito nakon samog zahvata rekonstrukcije tetiva. Prema nekom autorima, postotak neuspjeha operativnog liječenja tetiva ramena iznosi 43% u periodu od 12 mjeseci nakon zahvata (Rashid et al., 2017), stoga je primjena ovog revolucionarnog pristupa u središtu istraživanja.

Matične stanice imaju sposobnost migracije u upaljena i ozlijeđena tkiva u organizmu. Osim njihove jedinstvene sposobnosti diferencijacije u različite tipove stanica, utvrđeno je da mezenhimalne matične stanice luče razne citokine, pokazujući protuupalno djelovanje i stvarajući anaboličko mikrookruženje. Nadalje, prikazana je i izravna imunomodulacija kontaktnih stanica. Dakle, one na različite načine sudjeluju u regeneraciji ozlijeđenih tkiva. S jedne strane, izravno se diferenciraju u stanice specifične za tkivo i na taj način zamjenjuju oštećene ili izgubljene stanice. S druge strane, neizravno utječu na regeneraciju tkiva lučenjem faktora rasta i time moduliraju upalni odgovor, što je prisutno u stručnoj literaturi.

Advances in Stem Cell Therapies for Rotator Cuff Injuries. Wang HN et al. Front Bioeng Biotechnol. 2022 May 25;10:866195. doi: 10.3389/fbioe.2022.866195.
Editorial Commentary: Stem Cell Exosomes Can Promote Healing and Muscle Function After Rotator Cuff Repair. Davies M, T Feeley B. Arthroscopy. 2022 Jul;38(7):2154-2156. doi: 10.1016/j.arthro.2022.02.018

Ubrzani oporavak nakon operacije ramena, u praksi znači raniji povratak svakodnevnim aktivnostima i znatno kraće vrijeme izostanka od obaveza. Za populaciju sportaša, od krucijalne je važnosti omogućiti što raniji povratak na terene. Davanje autologne plazme i matičnih stanica kod ozljeda i stanja tetiva ramenog zgloba, u našoj ustanovi izvodi se pod kontrolom ultrazvuka.

Potrebno je višegodišnje iskustvo i preciznost prilikom davanja injektibilnih tretmana pod kontrolom ultrazvuka, kako bi se ostvario puni efekt liječenja.

Primjena PRP-a nakon operativnog zahvata, ubrzava oporavak na prirodni način. Taj potencijal liječenja oštećenih tetiva rotatorne manžete zahvaljujući povećanoj koncentraciji aktivnih biomolekula, dokazan je u stručnim radovima.

Role of platelet rich plasma in rotator cuff tendinopathy- clinical application and review of literature. Phadke A, Singh B, Bakti N. J Clin Orthop Trauma. 2019;10:244–247

Pregled recentne literature, pokazuje da je PRP odlična alternativa za poboljšanje pokretljivosti ramena I smanjenje bolova kod pacijenata sa prisutnom tendinopatijom, odnosno oštećenjem tetiva ramena. PRP može efikasno spriječiti razvitak većih tetivnih oštećenja ali također I smanjuje mogućnost pojave PONOVNIH OZLJEDA. To je utvrđeno kod pacijenata koji su nakon primitka PRP-a, imali smanjenu masnu infiltraciju samih tetiva te su time očuvali njihovu snagu.

Efficacy of Platelet-Rich Plasma Injection in the Management of Rotator Cuff Tendinopathy: A Review of the Current Literature. Kavyansh Bhan, Bijayendra Singh Cureus. 2022 Jun; 14(6): e26103

Liječenje tegoba sa ramenom zahtijeva spoj znanja, adekvatnih uvjeta I kontinuiranog praćenja najnovijih saznanja kako bi vam omogućili najbolje moguće liječenje. Zahvaljujući opisanim naprednim metodama rehabilitacije, tegobe sa vašim ramenom sada su prošlost.

Zakažite termin pregleda kod naših specijalista.

Najdoktori 9 godina

zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već osmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Radno vrijeme

Pon-pet: 09:00 – 19:00 (ili po dogovoru)

Naše društvene mreže