Početna » Ortopedija » Ortopedska dijagnostika

Pregled specijalista ortopedije

Za pravilno određivanje ortopedskih poteškoća, nužno je znanje i iskustvo specijalista ortopedske medicine. No, uz to, također je važno i poznavanja dijagnostičkih tehnika kojima se postavljanje dijagnoze uvelike ubrzava i olakšava. Ultrazvuk je jedna od takvih tehnika. Saznajmo više o njoj.

Kompletna klinička obrada od strane ortopeda i fizioterapeuta neophodna je u procjeni stanja lokomotornog sustava. Testovi koje provodi ortoped u suradnji s fizioterapeutom pružaju izvrstan uvid u prisutnost eventualnih koštano-mišićnih abnormalnosti. Pregled u našoj Poliklinici sastoji se od uzimanja opširne anamneze te obavljanja temeljitog kliničkog, te ukoliko je potreban, ultrazvučnog pregleda.

Prilikom uzimanja anamneze ortoped nastoji uočiti postojanje genetske predispozicije za razvoj stanja koja ometaju ili u budućnosti mogu dovesti do narušenja kvalitete života. Isto vrijedi i za podatke iz povijesti bolesti, koje se nastoji dovesti u korelaciju s aktualnim tegobama. Klinički pregled sastoji se od niza testova kojima se utvrđuje mobilnost zglobova, opseg pokreta u njima, mišićni tonus i trofika te se ispituju različiti tetivni refleksi. Slijedi provjera grube koordinacije i propriocepcije, nakon čega se vrši završna evaluacija te se daje procjena stanja lokomotornog sustava.

Našim naprednim dijagnostičkim uređajem možemo obavljati:

  • Opći ultrazvuk
  • Pedijatrijski ultrazvuk
  • Muskuloskeletalni ultrazvuk

Iz drugih izvora na ovu temu

Kako se pripremiti za ultrazvučni pregled?

adiva

Iskusan ortoped najčešće već na temelju anamneze i kliničkog pregleda može postaviti točnu dijagnozu, ali u slučajevima kada je ona nejasna ili se želi potvrditi, koristi se ultrazvuk. Vrhunski ultrazvuk kojeg koristimo u Poliklinici Ribnjak garancija je točnosti provedene dijagnostike.

Ultrazvuk visoke rezolucije, ali i iskustvo ortopedskog tima Poliklinike, omogućuje vam pravovremeno postavljanje dijagnoze, kao i adekvatne mogućnosti eventualnog liječenja. Ultrazvuk nepogrešivo otkriva pomake u liječenju, pri čemu je moguće egzaktno utvrditi stanje ozljede i točnije prognozirati oporavak mišićno-koštanog aparata.

Tijekom izvođenja same pretrage pacijent najčešće sjedi, leži ili stoji. Na kožu se nanosi gel koji služi kao medij između UZV uređaja i tijela kako bi se mogle prikazati anatomske strukture na monitoru ultrazvučnog uređaja. Ultrazvučnom pregledu dostupna su meka tkiva, dakle mišići, tetive te mjestimično i zglobna hrskavica. Koštani se dijelovi tijela na ultrazvuku najčešće ne vide, iako je ponekad moguće identificirati površinsku pukotinu na mjestu frakture kosti, ali za odgovarajući prikaz koštanih struktura potrebno je učiniti rendgenske snimke, kompjutoriziranu tomografiju (MSCT) i/ili magnetsku rezonancu (MR).

ultrazvuk-bol-u-koljenu
Autologna plazma ahilova tetiva

Na UZV pregled potrebno je ponijeti medicinsku dokumentaciju (povijest bolesti) vezanu uz pregled. Neposredno prije pretrage potrebno je skinuti odjeću i nakit s pregledavanog dijela tijela. Drugih priprema na koje bi pacijent trebao obratiti pozornost prije pregleda nema. Generalno, dijagnostički ultrazvuk je neinvazivna i bezbolna metoda pregleda. Eventualno je moguće da pacijent osjeti bol samo ako je pregledavano mjesto i inače bolno područje.

Ultrazvuk se često upotrebljava i kao pomoćno sredstvo u liječenju. U našoj ga Poliklinici najčešće koristimo u sklopu primjene autologne kondicionirane plazme i matičnih stanica, gdje uvelike olakšava primjenu ovih pripravaka točno na mjesto oštećenja. Moderna se medicina ne može ni zamisliti bez ultrazvuka, a sličnu važnost pridajemo mu i mi. Ukoliko dugo trpite bol, imate ograničen pokret ili neku drugu smetnju koja Vam narušava kvalitetu života, došli ste na pravo mjesto – javite nam se na naš broj telefona 01/5510-832 ili na našu mail adresu info@poliklinikaribnjak.hr i omogućite si kvalitetnu dijagnostiku i adekvatno liječenje.

Najdoktori 8 godina zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već osmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Najdoktor 2022

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Radno vrijeme

Pon-pet: 09:00 – 19:00 (ili po dogovoru)

Naše društvene mreže