ORTOPEDIJA

Matične stanice: budućnost medicine

Matične stanice u ljudskom tijelu imaju sposobnost diferencijacije u okolna tkiva i pomažu regeneraciju oštećenja.
REGENERACIJA TKIVA

Matične
stanice u liječenju

Način na koji matične stanice djeluju uključuje njihove tri osnovne karakteristike – plastičnost, diferencijaciju i izražavanje specifičnih markera.

Znanstveno-fantastični filmovi na temu budućnosti čovječanstva predvidjeli su mnogobrojna tehnološka i medicinska dostignuća. Neka od tih predviđanja blizu su realizacije, ili su već realizirana u medicini. I Tehnologije i znanja za koja se nekoć smatralo da pripadaju dalekoj budućnosti, danas se koriste u standardnim medicinskim protokolima.

Jedna od tih revolucionarnih metoda, liječenje matičnim stanicama, dostupna Vam je nadohvat ruke u našoj Poliklinici Ribnjak, a samo jedan telefonski poziv dijeli Vas od budućnosti bez bolova i funkcionalnih tegoba s kojima se susrećete iz dana u dan.Što su to matične stanice?

Ljudski organizam fantastična je i savršeno organizirana cjelina koja nastaje iz jedne jedine oplođene jajne stanice. Ta prva stanica, golom oku nevidljiva mikroskopska cjelina, umnožava se i tijekom vremena iz nje nastaje čovjek. U različitim etapama ljudskog rasta i razvoja, u organizmu se nalaze različito specijalizirane stanice sposobne za pretvorbu u točno određene tipove stanica.

Potencijal za pretvorbu stanice najveći je kod tzv. embrionalnih matičnih stanica. To su pluripotentne stanice koje imaju najviši mogući potencijal za pretvorbu u bilo koji tip stanica – ukoliko je to potrebno, iz njih mogu nastati mišićne, hrskavične, epidermalne stanice, itd. Kako se organizam razvija, tako se smanjuje i količina tih stanica.

Nakon čovjekovog rođenja, njegovim daljnjim rastom i razvojem, količina matičnih stanica koncentrira se u određenim tkivima – koštanoj srži, masnom tkivu, hrskavici uške, itd. To su tzv. multipotentne stanice – stanice s nešto nižim potencijalom za pretvorbu u različite tipove stanica, ali i dalje stanice s visokim potencijalom za diferencijaciju. Upravo te stanice moguće je iskoristiti u ortopedskom liječenju zglobova, obnovi oštećene zglobne hrskavice, ali i oštećenja mišića, tetiva i ligamenata.

Još 2001., dr. Zuk je sa suradnicima dokazao da se matične stanice dobivene iz masnog tkiva mogu razviti u hrskavične, masne i koštane stanice. Ispravno je govoriti o mezenhimalnim matičnim stanicama.

To su bili počeci regenerativne medicine, nakon čega je uslijedio sve intenzivniji napredak u liječenju oštećene zglobne hrskavice.

Od 2015., dr Milan Milošević, specijalist ortopedije i traumatologije redovito izvodi ovu vrstu liječenja u Poliklinici Ribnjak.Kako djeluju matične stanice u ortopediji?

Način na koji matične stanice djeluju uključuje njihove tri osnovne karakteristike – plastičnost, diferencijaciju i izražavanje specifičnih markera.

Kada se mezenhimalne matične stanice nađu u, primjerice, neposrednoj okolini oštećenog hrskavičnog tkiva, cijelim nizom događanja, poput indukcije mikroprocesa lokalnog područja, one dovode do reparacije, a zatim i do regeneracije tkiva, u ovom slučaju hrskavičnog tkiva.

Ovaj proces nije uvijek i svugdje “uspješan”, postoje vanjski i unutrašnji čimbenici koji mogu narušiti osjetljiv balans potreban za obnovu stanica. Pored mezenhimalnih matičnih stanica, primjena autologne kondicionirane plazme danas je standard liječenja u Poliklinici Ribnjak. Autologna plazma sadrži mnoštvo tzv. faktora rasta koji potiču djelovanje apliciranih mezenhimalnih matičnih stanica i rezultiraju boljim kliničkim nalazom.

Priprema za zahvat

Inicijalni pregled ortopeda obavezan je prije odluke o liječenju ovom metodom. Na samom pregledu, dr Milošević objašnjava mogućnosti tretmana, a nakon uvida u RTG ili MR snimke pojedinog zgloba. Potrebno je učiniti laboratorijsku obradu s naglaskom na vrijednosti vremena zgrušavanja krvi. Najčešće se mezenhimalne matične stanice dobivaju iz masnog tkiva u području trbuha, koje sadrži više navedenih stanica, a sam proces znatno je jednostavniji i manje bolniji za klijenta.

Nakon adekvatne pripreme, slijedi aplikacija lokalnog anestetika u područje trbušne stijenke. Primjenom vakuumskih ekstraktora napravi se površinska liposukcija trbušnog masnog tkiva. Za cijelo vrijeme zahvata nema bolova. Dobiveno masno tkivo se zatim u za to specijalno dizajniranom uređaju “pročisti” dok ne preostanu samo mezenhimalne matične stanice. U Poliklinici Ribnjak koristimo isključivo mehaničku, a ne enzimatsku metodu ekstrakcije mezenhimalnih matičnih stanica.

Nakon pripreme, pod kontrolom ultrazvuka slijedi aplikacija u ciljano mjesto u kombinaciji sa spomenutom autolognom kondicioniranom plazmom. Kod ove biološke terapijie rizik od eventualnih nuspojava je minimalan; mogli bismo čak reći i nepostojeći. Uspješnost liječenja ovom metodom iznimno je visoka.Što se može liječiti matičnim stanicama?

Matičnim stanicama možemo liječniti:

  • Liječenje bolnih stanja zglobova i tetiva
  • Liječenje oštećene hrskavice kuka, koljena i gležnja
  • Regeneracija i rejuvenacija kože
  • Liječenje sporo zarastajućih rana

Nakon samog zahvata izvedenog u lokalnoj anesteziji, zadržat ćemo Vas oko 60 minuta u našoj dnevnoj bolnici pod kontrolom Vašeg operatera nakon čega Vas otpuštamo kući. Redovite kontrole nakon aplikacije u pravilnim su razmacima, između kojih se provodi rehabilitacija. Rehabilitacija je ciljano usmjerena na jačanje okolne muskulature zgloba koji je tretiran.

Naglasimo, vrijeme oporavka ovom metodom je skraćeno zbog maksimalno poštednog načina izvođenja. Također, mogućnost upale ili infekcije je minimalna te se čuvaju postojeće zglobne strukture.

Ukoliko još imate dvojbe oko ove vrste liječenja , ili vam je preporučena ugradnja umjetnog zgloba, a ne želite “METAL”?

Nazovite Polikliniku Ribnjak, a dr. Milan Milošević odgovorit će na sva Vaša pitanja.Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.

Poliklinika Ribnjak jedinstveno je mjesto primjene načela regenerativne medicine u vidu aplikacije MATIČNIH STANICA i AUTOLOGNE KONDICIONIRANE PLAZME, dok individualno prilagođenu rehabilitaciju primjenjujemo kao komplementarnu metodu u funkciji što bržeg i kvalitetnijeg oporavka.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.    Poliklinika Ribnjak 2020. Sva prava pridržana.