Početna » Ortopedija » Koljeno » Matične stanice u liječenju koljena

Matične stanice u liječenju

Matične stanice u ljudskom tijelu imaju sposobnost diferencijacije u različita tkiva i pomažu regeneraciju oštećenja, što ih čini vrlo perspektivnom metodom liječenja degenerativnih bolesti koljena i kuka, poput, primjerice, artroze

Ljudsko tijelo fascinantna je cjelina sposobna za adaptaciju na svakojake uvjete, od ekstremnih okolinskih uvjeta, pa sve do prilagodbe opsežnim traumatskim stanjima. Ruptura prednjeg križnog ligamenta jedna je od najčešćih ozljeda koljena fizički aktivne populacije, kako kod rekreativne aktivnosti tako i kod profesionalnog sportskog pogona, te je još uvijek praćena dozom mistifikacije kada je u pitanju liječenje, oporavak i povratak svakodnevnici. Učestalost ove ozljede iznosi, prema nekim autorima, 30 do 78 slučajeva na 100.000 osoba godišnje! Stoga pažljivo isplanirano liječenje, prilagođeno svakom pojedincu s obzirom na njegove vlastite karakteristike, ali i karakteristike same ozljede, predstavlja nužnost!

Znanstveno-fantastični filmovi na temu budućnosti čovječanstva predvidjeli su mnogobrojna tehnološka i medicinska dostignuća. Neka od tih predviđanja blizu su realizacije ili su već realizirana u medicini. I tehnologije i znanja za koja se nekoć smatralo da pripadaju dalekoj budućnosti, danas se koriste u standardnim medicinskim protokolima. Jedna od tih revolucionarnih metoda, liječenje matičnim stanicama, dostupna Vam je nadohvat ruke u našoj Poliklinici Ribnjak, a samo jedan telefonski poziv dijeli Vas od budućnosti bez bolova i funkcionalnih tegoba s kojima se susrećete iz dana u dan.

Što su matične stanice?

Ljudski organizam fantastična je i savršeno organizirana cjelina koja nastaje iz jedne jedine oplođene jajne stanice. Ta prva stanica, golom oku nevidljiva mikroskopska cjelina, umnožava se i tijekom vremena iz nje nastaje čovjek. U različitim etapama ljudskog rasta i razvoja, u organizmu se nalaze različito specijalizirane stanice sposobne za pretvorbu u točno određene tipove stanica.

Kako posjeduju visok kapacitet po pitanju samoobnove kao i izniman potencijal za diferencijaciju u različite vrste tkiva, matične stanice igraju esencijalnu ulogu u svim fazama razvoja ljudskog organizma. Zbog svog praktički neograničenog potencijala za proliferaciju i samoobnovu smatra ih se besmrtnima. Diferenciraju se u različite tipove stanica i tkiva putem mitotičke diobe.

Matične stanice podijeljene su u tri osnovne vrste: embrionalne matične stanice, matične stanice pupčane vrpce te odrasle matične stanice. Embrionalne matične stanice prisutne su u organizmu u prvim tjednima njegovog rasta i razvoja. Embrij se u ranoj fazi razvoja sastoji isključivo od ovih stanica. Radi se o tzv. pluripotentnim stanicama koje imaju najviši mogući potencijal za pretvorbu u bilo koji tip stanica – ukoliko je to potrebno, iz njih mogu nastati mišićne, hrskavične, epidermalne stanice, itd. Kako se organizam razvija, tako se smanjuje i količina tih stanica. Matične stanice pupčane vrpce nalazimo u pupčanim venama, a svojim karakteristikama nalikuju embrionalnim matičnim stanicama. Radi se također o pluripotentnim stanicama koje imaju nešto slabiji potencijal za transformaciju u različite vrste tkiva od embrionalnih matičnih stanica. Naposlijetku, odrasle matične stanice su vrsta matičnih stanica koje je moguće izolirati iz različitih vrsta tkiva nakon rođenja. Takve su stanice hematopoetske stanice (stanice koje “stvaraju” krv) koštane srži, a između ostalih, nalazimo ih i u mozgu te jetri.

Nakon čovjekovog rođenja, njegovim daljnjim rastom i razvojem, količina matičnih stanica koncentrira se u određenim tkivima – koštanoj srži, masnom tkivu, hrskavici uške, itd. To su tzv. odrasle multipotentne mezenhimalne matične stanice – stanice s nešto nižim potencijalom za pretvorbu u različite tipove stanica, ali i dalje stanice s visokim potencijalom za diferencijaciju. Upravo te stanice moguće je iskoristiti u ortopedskom liječenju zglobova, obnovi oštećene zglobne hrskavice, ali i kod oštećenja mišića, tetiva i ligamenata.

Još je 2001. godine dr. Zuk, zajedno sa svojim suradnicima, dokazao da se multipotentne matične stanice dobivene iz masnog tkiva mogu razviti u hrskavične, masne i koštane stanice. Takve je matične stanice ispravno identificirao kao mezenhimalne matične stanice i stvorio teoriju o benefitima takvih stanica i njihovoj potencijalnoj upotrebi u regenerativnoj medicini. Nakon ovog otkrića dolazi do svojevrsne eksplozije različitih znanstvenih studija na temu učinka mezenhimalnih matičnih stanica, kojeg je, posljedično tome, pratio i sve intenzivniji napredak regenerativne medicine.

Od 2015. godine ravnatelj naše ustanove, dr. Milan Milošević, specijalist ortopedije i traumatologije, redovito i s velikim postotkom uspješnosti izvodi ovu vrstu liječenja u našoj Poliklinici.

Najdoktori 8 godina zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već osmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Najdoktor 2022

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Radno vrijeme

Pon-pet: 09:00 – 20:00 (ili po dogovoru)

Naše društvene mreže