Brzo i bezbolno liječenje oštećene hrskavice, meniskusa i ligamenata uz minimalni rez i značajno skraćeno vrijeme opravka. Jednodnevni zahvat – bez noćenja!

U Poliklinici Ribnjak provodi se operacijsko liječenje ozljeda i stanja koljenskog zgloba, ozljeda meniskusa, zglobne hrskavice i ligamenata koljena na potpuno individualiziran način.

Artroskopska operacija koljena

Operativno liječenje – artroskopija- minimalno invazivni zahvat!

Artroskopija koljena apsolutni je zlatni standard u modernom operativnom liječenju. Prednosti ovakvog načina operativnog liječenja ogledaju se u vidu minimalne traume po operirano tkivo, iznimno skraćenog vremena oporavka, kvalitetnijeg liječenja i smanjenog rizika za postoperativne komplikacije, ponajprije infekcija operiranog područja.

U pripremi zahvata anesteziolog će napraviti temeljitu obradu kako bi procijenio jeste li spremni za zahvat. Artroskopska operacija koljena provodi se u nekoliko vrsta anestezije; spinalnoj anesteziji, tzv. femoralnom bloku ili u lokalnoj – potenciranoj anesteziji, što znači da ste budni tijekom cijelog trajanja zahvata. To omogućuje izravnu interakciju između vas i operatera.

Nakon primjene lokalnog anestetika i sterilnog pranja i pokrivanja operativnog polja, na koljenu se sa svake strane načini po jedan poštedan rez, veličine otprilike 5mm. Ta dva reza predstavljaju portale – ulaze u sam zglob. Kroz jedan ulaz kirurg će umetnuti kameru, koja pruža pogled u sam zglob koljena, a drugi ulaz omogućava ulazak instrumenata potrebnih za obradu struktura u zglobu. Nakon inspekcije samog zgloba, slijedi pristup na meniskuse što uključuje postavljanje šavova ukoliko je to moguće ili uklanjanje avitalnih dijelova meniskusa (nefunkcionalnih, oštećenih dijelova meniskusa), ako spomenuto šivanje nije izvedivo. Uz navedeno, slijedi utvrđivanje stanja čašice (patele), potom  ligamenata i zglobne hrskavice.

Kandidati za artroskopsku toaletu koljena su svi pacijenti sa unutarnjim ozljedama i bolnim stanjima zgloba.

Artroskopskim zahvatom se, izuzev ozljeda meniskusa i provođenja toalete zgloba, mogu liječiti i ozljede prednjih i stražnjih križnih ligamenata,  liječe se stanja patele, upalne promjene koljena, odstranjuju se slobodna zglobna tijela i izvode tzv. mikrofrakture zglobne hrskavice, u svrhu poticanja procesa reparacije.

Mikrofrakture zglobne hrskavice koljena izvode se pomoću posebnih instrumenata ali sa velikim postotkom uspješnosti. Postoperativni oporavak nakon toga nešto je drugačiji i dugotrajniji te uključuje zaštitu zgloba nošenjem koljenske ortoze.

O ZAHVATU

Prije samog zahvata potrebno je učiniti laboratorijsku obradu s posebnim naglaskom na parametre zgrušavanja krvi, nakon čega slijedi pregled specijalista anesteziologije. Od najveće je važnosti upozoriti liječnika na povijest alergijskih reakcija na neki lijek ukoliko patite od istih.

Artroskopska operacija koljena provodi se u nekoliko vrsta anestezije; spinalnoj, tzv. femoralnom bloku ili u lokalnoj – potenciranoj anesteziji, što znači da ste budni tijekom cijelog trajanja zahvata. Radi se o jednodnevnom zahvatu, uz brz oporavak kao i otpuštanje na kućnu njegu nekoliko sati nakon samog zahvata.

NAKON ZAHVATA

Nakon popuštanja anestezije, bol koja se javlja prolazi kroz nekoliko dana te se može umanjiti primjenom analgetika. Već nakon par sati, dozvoljava se odlazak na kućnu njegu, što je velika prednost ovakvog pristupa jer ne zahtijeva duži boravak u Poliklinici. Sljedeći dan od zahvata slijedi kontrolni pregled i previjanje. Vrlo brzo pacijent se upućuje na doziranu fizikalnu terapiju pod kontrolom operatera. Zbog ubrzanog atrofiranja natkoljeničnog mišića, rehabilitaciji je potrebno  pristupiti čim prije, kako bi se izbjegla eventualna oštećenja operiranog tkiva i ubrzao oporavak.

Oporavak nakon zahvata može se ubrzati i poboljšati davanjem autologne plazme -PRP. U prosjeku je dovoljno nekoliko tjedana do punog povratka svakodnevnim aktivnostima. U slučajevima posebnih procedura, poput šivanja meniskusa ili stvaranja tzv. mikrofraktura, postoji poseban režim rehabilitacije.

Ukoliko se za vrijeme artroskopije koljena izvodi i rekonstrukcija križnih ligamenata koljena, oporavak je složeniji. Rehabilitacija nakon operacije rekonstrukcije križnih ligamenata znatno je duža i zahtijeva zajedničko praćenje vašeg operatera, fizioterapeuta i kineziologa, s posebnim naglaskom na status mišićnih skupina i pravilni balans istih.

MJERE OPREZA

Kada se artroskopija koljena izvodi s posebnom pažnjom i po svim pravilima struke, komplikacije tijekom i nakon zahvata se ne očekuju. Ipak, u rijetkim slučajevima neželjenih posljedica, naš iskusan tim stručnjaka posebno je educiran i za takve, izvanredne okolnosti. Tijekom postoperativne njege, naše stručno osoblje na raspolaganju vam je za sve eventualne upite.


Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Radno vrijeme

Pon-pet: 09:00 – 19:00 (ili po dogovoru)

Naše društvene mreže

Najdoktori 9 godina

zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već osmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Sportske organizacije i klubovi kojima pružamo stručnu ortopedsku skrb