Početna » Ortopedija » Koljeno » Artroskopija Koljena

Brzo i bezbolno liječenje oštećene hrskavice, meniskusa i ligamenata uz minimalni rez i značajno skraćeno vrijeme opravka. Jednodnevni zahvat – bez noćenja!

U Poliklinici Ribnjak provodi se operacijsko liječenje ozljeda i patoloških promjena koljenskog zgloba, ozljeda meniskusa, zglobne hrskavice i ligamenata koljena na potpuno individualiziran način.

Artroskopska operacija koljena minimalno je invazivan zahvat koji vraća funkciju vašem koljenu i kao takav predstavlja zlatni standard u kirurškom liječenju. Od svih zglobova u tijelu, koljenski zglob je najčešće predmet artroskopije. Svakodnevne aktivnosti lako mogu dovesti do različitih vrsta ozljeda koljena, među kojima se osobito ističu ozljede meniskusa. To su vitalne strukture našeg koljena, ali su jednako tako izrazito sklone oštećenju.

Ukoliko je potrebno operativno liječenje, posebna medicinska oprema i najkvalitetniji kirurški materijal, neophodni su za postizanje uspješnog rezultata. Kroz standardne rezove kože, veličine do 2 cm, pristupa se zglobu, te se uz pomoć specijalnih instrumenata sanira ozlijeđena struktura. Ponekad je dovoljno zahvat ograničiti samo na ozlijeđeni meniskus. U slučaju većih oštećenja, trajanje zahvata se produžuje. Zbog poštedne operacijske tehnike, okolno tkivo ostaje netaknuto i estetski rezultat znatno je prihvatljiviji. Također, tijek oporavka znatno je skraćen u odnosu na “klasični” operacijski zahvat, što pacijentu omogućuje brži povratak svakodnevnim aktivnostima.

O ZAHVATU

Prije samog zahvata potrebno je učiniti laboratorijsku obradu s posebnim naglaskom na parametre zgrušavanja krvi, nakon čega slijedi pregled specijalista anesteziologije. Od najveće je važnosti upozoriti liječnika na povijest alergijskih reakcija na neki lijek ukoliko patite od istih.

U našoj ustanovi, artroskopija koljena izvodi se u regionalnoj intravenskoj anesteziji uz lokalno dodavanje anestetika. To omogućuje najbrži i najbezbolniji tijek zahvata za pacijenta, siguran i brz oporavak, kao i otpuštanje na kućnu njegu nekoliko sati nakon samog zahvata.

NAKON ZAHVATA

Nakon popuštanja anestezije, bol koja se javlja prolazi kroz nekoliko dana te se može umanjiti primjenom analgetika. Već nakon par sati, dozvoljava se odlazak na kućnu njegu, što je velika prednost ovakvog pristupa jer ne zahtijeva duži boravak u Poliklinici. Sljedeći dan od zahvata slijedi kontrolni pregled i previjanje. Vrlo brzo pacijent se upućuje na doziranu fizikalnu terapiju pod kontrolom operatera. Zbog ubrzanog atrofiranja natkoljeničnog mišića, terapiji je potrebno je pristupiti čim prije, kako bi se izbjegla eventualna oštećenja operiranog tkiva i ubrzao oporavak.

Oporavak nakon zahvata na meniskusima očekuje se kroz 4 tjedna. Injekcije autologne kondicionirane plazme ubrzavaju cijeljenje i daju odlične rezultate. Kroz cijeli taj period, budno se prati vaš oporavak.

Ukoliko se za vrijeme artroskopije koljena izvodi i rekonstrukcija križnih ligamenata koljena, oporavak je složeniji. Rehabilitacija nakon operacije rekonstrukcije križnih ligamenata znatno je duža i zahtijeva zajedničko praćenje vašeg operatera, fizioterapeuta i kineziologa, s posebnim naglaskom na status mišićnih skupina i pravilni balans istih.

MJERE OPREZA

Kada se artroskopija koljena izvodi s posebnom pažnjom i po svim pravilima struke, komplikacije tijekom i nakon zahvata se ne očekuju. Ipak, u rijetkim slučajevima neželjenih posljedica, naš iskusan tim stručnjaka posebno je educiran i za takve, izvanredne okolnosti. Tijekom postoperativne njege, naše stručno osoblje na raspolaganju vam je za sve eventualne upite.

Najdoktori 8 godina zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već sedmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Najdoktor 2022

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Naše društvene mreže