ORTOPEDIJA

Hallux valgus ili čukalj

Hallux valgus je deformacija palca stopala, u uznapredovalim slučajevima praćena promjenama i II prsta
ORTOPEDIJA STOPALA

Hallux valgus ili “čukalj“

Najčešći estetsko-funkcionalni poremećaj stopala


Po izboru hrvatskih pacijenata

Najdoktori 6 godina zaredom!


Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već šestu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!Razlozi za nastanak hallux valgusa su anatomske prirode – građa našeg stopala sa spuštanjem svodova stopala, ali nastanku deformacije znatno doprinose i vanjski utjecaji – nošenje uske i neudobne obuće, visoke pete, i sl.

Spuštanje svoda stopala dovodi do promjene mišićne ravnoteže u stopalu. S vremenom palac biva povučen snagom mišića u valgus položaj, tj. prema vanjskoj strani stopala, formira se tzv. pseudoegzostoza ili, kako je pacijenti često nazivaju, “kvrga” unutrašnje strane stopala u području baze palca. Javljaju se bolovi stopala, dok obuća postaje neudobna i pretijesna zbog novonastalih odnosa.

PROČITAJTE ČLANAK NA PORTALU Adiva.hr: Hallux valgus ili čukalj: Od prevencije do operativnih metodaDeformacija palca stopala

Često nastaje i flexus deformacija II prsta, tj. primjetno je skvrčavanje II prsta na čijoj se gornjoj strani formira bolni klavus ili «kurje oko». Vrlo često baš to kurje oko dovodi pacijenta liječniku nakon što su iscrpljene sve pedikerske mogućnosti. Operacija uključuje brušenje koštane izbočine, no često i strukturno poravnanje iskrivljene kosti. U blažim slučajevima, dovoljno je brušenje kosti uz zglob palca.

Teže deformacije se mogu ispraviti rezanjem kosti ili procesom fuzije uz potpuno poravnanje kosti. Cijeljenje kostiju traje otprilike 6 tjedana. Donosimo vam najčešće „mitove“ o operaciji deformacije palca, ali i stručne odgovore koji će Vam pomoći u odluci za ovaj operativni zahvat!

NOVA OPERATIVNA MINI TIGHTROPE® METODA

BEZ REZANJA KOSTIJU / MINIMALNO INVAZIVNO / UBRZAN OPORAVAK / UBRZANO LIJEČENJE / ODLIČNI REZULTATI

Mini TightRope® zahvat koristi se kao alternativna ili pomoćna metoda za smanjenje intermetatarzalnog kuta. Koristi se samostalno ili u kombinaciji s drugim tehnikama, što omogućuje veći stupanj čvrstoće i sigurnosti nego što se može postići samo popravkom mekih tkiva. Dodatno, Mini TightRope® sustav pruža tehnički jednostavniju metodu za održavanje intermetatarzalnog kuta nego konvencionalne osteotomije, uz izbjegavanje komplikacija povezanih s osteotomijama.

NAZOVITE NAS I SAZNAJTE VIŠE O OVOJ NOVOJ METODI LIJEČENJA HALLUXA.Mitovi o operaciji stopala

MIT 1: Operacija deformacije palca je ekstremno bolna
Ova operacija nije posebna po pitanju bolova!

Operacija stopala općenito može dovesti do povećane postoperativne boli, a povećani dotok krvi može stvoriti osjećaj pulsirajuće boli. Iako je osjet boli subjektivna kategorija, svako oticanje može nadražiti živce, uzrokujući bol. Za bol se mogu preporučiti lijekovi i određeni program vježbi za smanjenje boli.

MIT 2: Čukalj se može ponovno pojaviti
Većina pacijenata je zadovoljna operacijom deformacije palca. Ponovno pojavljivanje je moguće, ali ne i izvjesno. No, ponovna pojava čuklja nije komplikacija ukoliko je zahvat pravilno indiciran i izveden.

Ponekad se može dogoditi recidiv kroz određeno vrijeme. Neki pacijenti imaju predispozicije za razvoj deformacije palca zbog povećane mobilnosti zgloba. Svako stopalo je jedinstveno, stoga i pristup mora biti prilagođen pojedincu.

MIT 3: Operacija čuklja uključuje štake i gips
Može se reći da je to stvar prošlosti!

Danas postoji velik broj operativnih tehnika za korekciju hallux valgusa, te one omogućuju i brži oporavak. Kod većine pacijenata oporavak nakon rješavanja problema deformacije palca uključuje hodanje u prilagođenim cipelama kroz 3-6 tjedana, BEZ potrebe za gipsom! U težim slučajevima korekcije, postoje rigidne imobilizacije – ponekad i gips, zbog toga što je zahvat na kostima bio kompleksniji. Ukoliko je indicirana operacija fuzije na kostima, kojom se poravnava cijela iskrivljena kost, rezultat je ranije zaštićeno hodanje već za 2 tjedna nakon operacije!

MIT 4: Ne korigirajte palac osim ako boli
Poneki ljudi su zabrinuti oko stvaranja boli tamo gdje je prethodno nije bilo. Često je prisutna uputa od strane kirurga, bolan „čukalj“ zahtijeva operaciju, no to nije nužno. No, odluka za operaciju usprkos izostanka boli, javlja se ako deformacija ometa svakodnevnu aktivnost, nošenje obuće, ako se povećava ili se jednostavno radi o estetskom problemu.

MIT 5: Korekcija palca ostavlja ružan ožiljak
Rez kod korekcije palca u našoj ustanovi je krajnje poštedan, zahvaljujući timskom radu ortopeda i plastičnih kirurga. Kod korekcije deformacije palca, pristupa se sa gornje strane ili sa strane palca.

U Poliklinici Ribnjak na raspolaganju su vam provjerene regenerativne metode, poput primjene autologne kondicionirane plazme, koje uspješno korigiraju prisutnost poslijeoperacijskog ožiljka!

Konačno

Operacija palca stopala kao i svaka druga operacija okružena je određenim mitovima. Obzirom da postoji toliko mnogo vrsta (veličina i problematike) deformacije palca, sve informacije se ne mogu primijeniti u svakoj situaciji i za svaku osobu.

Saznajte sve što možete o operaciji deformacije palca prije nego se odlučite za nju.

Djelatnici Poliklinike Ribnjak stoje Vam na usluzi za sva pitanja ili nejasnoće koje imate. Obratite nam se s povjerenjem.

Animacija Mini TightRope® operativnog zahvataUkratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.

Poliklinika Ribnjak jedinstveno je mjesto primjene načela regenerativne medicine u vidu aplikacije MATIČNIH STANICA i AUTOLOGNE KONDICIONIRANE PLAZME, dok individualno prilagođenu rehabilitaciju primjenjujemo kao komplementarnu metodu u funkciji što bržeg i kvalitetnijeg oporavka.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.    Poliklinika Ribnjak 2020. Sva prava pridržana.