ORTOPEDIJA

CARTIVA umjetna hrskavica

Za razliku od fuzije zgloba, Cartiva umjetna hrskavica eliminira bolove u zglobovima uz zadržavanje pokretljivosti i opsega pokreta zgloba.

Prvi u Hrvatskoj nudimo ovakvu vrstu operativnog zahvata.

Zglobovi nožnih prstiju stvoreni su za pokretanje, posebice palac, koji omogućava propulzivnu silu potrebnu za hodanje i trčanje. Za razliku od fuzije zgloba koji uglavljuje zglob u jednoj poziciji, umjetna hrskavica omogućava pokretanje zgloba na prirodan način, čime se zadržava pokretljivost i opseg pokreta zgloba.Imate otežan hod zbog bolnog i zadebljanog palca stopala?

Zglob palca, kojeg na svom stopalu možete napipati kao kvrgu neposredno ispod njega, nazivamo prvim metatarzofalangealnim zglobom (I. MTF zglob). Zbog činjenice da taj zglob predstavlja jednu od tri točke statičkog opterećenja na vaše stopalo (slika 1), često biva sijelo – artroze.Na slici su zaokružene tri točke duž kojih se formiraju pravci statičkog opterećenja stopala. Crvenom bojom zaokružen je prethodno spomenuti metatarzofalangealni zglob palca (MTF zglob).

Artroza je stanje zgloba u kojem uslijed oštećenja hrskavičnog tkiva koje prekriva oba zglobna tijela nastaju promjene suženje zglobne pukotine (smanjuje se razmak između zglobnih tijela), smanjen opseg pasivnog i aktivnog pokreta, promjene okolnog koštanog tkiva (nastanak cista ili koštanih trnova koje nazivamo osteofiti), a sve one zajedno uzrokuju bolove i gubitak funkcionalnosti u zglobu.

Ograničenja koja pritom nastaju direktno ovise o stupnju oštećenja zglobne hrskavice, koja djeluje poput jastučića koji smanjuje trenje između zglobnih tijela. Što je hrskavica oštećenija i manja u opsegu, to je kontakt između kostiju koje tvore zglob veći i traumatičniji. Mijenja se statičko i dinamičko opterećenje vašeg stopala nauštrb okolnih struktura, koje zatim također bivaju opterećene na neadekvatan način, čime započinje cijela kaskada događaja koji ultimativno dovode do značajnog pogoršanja simptoma i velikih poteškoća u normalnom dnevnom funkcioniranju.

U najtežim slučajevima primjenjuje se kirurško liječenje koje uključuje “ukočenje” zgloba ili artrodeza, nakon kojeg u potpunosti gubite opseg pokreta i funkionalnost u palčanom zglobu stopala.

Koje su prednosti umjetne hrskavice te koje su indikacije za zahvat?

Prednosti takve hrskavice su njezina postojanost, čime se eliminira da je eventualno organizam odbaci. Indikacija za ugradnju umjetne hrskavice je uznapredovali stadij artroze, u kojemu je zglobna hrskavica – uništena. Umjetna hrskavica Cartiva koristi se za liječenje artrotskih promjena palca stopala, ali i – šake. Dakle, umjesto “ukočenja” palca, sada je moguće sačuvati pokretljivost nakon ove vrste intervencije

Kao ustanova koja uvijek održava korak s najnovijim medicinskim trendovima, prvi u ovom dijelu Europe imamo mogućnost ponuditi Vam jednostavno i dugoročno učinkovito rješenje za Vas – ugradnju umjetne hrskavice CARTIVA.

Umjetna hrskavica načinjena je od biokompatibilnog, izdržljivog, skliskog organskog polimera, koji se ponaša slično prirodnoj hrskavici. Materijal je isti kao onaj kod kontaktnih leća te imitira prirodne karakteristike zgloba.

Korištenjem posebnih alata i tehnike, ugrađuje se umjetna hrskavica. Ona je glatke površine te odlično podnosi opterećenje. Ostaje u mjestu bez korištenja cementa ili ljepila, a cijeli postupak traje 25-35 minuta.

Prvu takvu hrskavicu sredinom siječnja 2020. ugradio je u palac 78-godišnjeg pacijenta kirurški tim na čelu s ravnateljem Poliklinike Ribnjak, dr. med. Milanom Miloševićem.

Postojanost ugrađene umjetne hrskavice glavni je adut u njenom korištenju, budući je mogućnost da je tijelo odbaci iznimno mala. Indikacija za ugradnju umjetne hrskavice je uznapredovali stadij artroze, pri kojemu je hrskavica gotovo u potpunosti uništena, što dovodi do karakterističnih simptoma.Priopćenja u medijima: Andrej Vujinović – Hodao sam sa štapom, a sada mogu i potrčati!

Umirovljenik iz Zagreba, 77-godišnji Andrej Vujinović, prvi je pacijent u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe kojemu je ugrađena umjetna hrskavica u nožni palac. Sada živi bez bolova i potpuno se oporavio. Pročitajte više…

Prvi put u Hrvatskoj: Spasili su mi palac umjetnom hrskavicom  – 24sata.hr

Naše priopćenje za javnost pročitajte ovdje

Iz medija o umjetnoj hrskavici – Adiva Plus

Koji je tijek priprema i samog zahvata?

Nije potrebna posebna priprema za zahvat.

Uz pregled specijaliste ortopeda, potrebna je RTG snimka stopala. Zahvat se izvodi u regionalnoj anesteziji te traje otprilike 30 do 40 minuta. Otprilike dva sata nakon zahvata, možete kući. Oporavak nakon operacije je vrlo brz, tek nekoliko tjedana. Nema potrebe za ležanjem, hod je omogućen takozvanom ortopedskom polucipelom. Fizikalna terapija nakon zahvata, popd kontrolom vašeg operatera, garancija je odličnog konačnog rezultata.

Jesu li moguće komplikacije od ovog zahvata?

Kao i kod svakog operativnog zahvata, postoje određene komplikacije koje se mogu javiti te je uglavnom riječ o oticanju, postoperativnoj boli i sličnom. Uspješnost ove metode je i do 50% veća u odnosu na klasične kirurške metode. Iskustvo operatera te postavljanje pravilne indikacije za zahvat od ključnog su značaja u uspješnom liječenju. Oporavak nakon operacije traje tek nekoliko tjedana. Nema potrebe za ležanjem i pretjeranim mirovanjem, a hod je omogućen takozvanom ortopedskom polucipelom. Obratite nam se s punim povjerenjem!

Ukoliko ste zainteresirani za ovakav tretman i mislite da ste potencijalni kandidat za liječenje ovakvog tipa, nazovite nas na broj 01 5510 832 – dr. Milošević odgovara na sva vaša pitanja.

Animirani prikaz postupka ugradnje umjetne hrskavice
Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.

Poliklinika Ribnjak jedinstveno je mjesto primjene načela regenerativne medicine u vidu aplikacije MATIČNIH STANICA i AUTOLOGNE KONDICIONIRANE PLAZME, dok individualno prilagođenu rehabilitaciju primjenjujemo kao komplementarnu metodu u funkciji što bržeg i kvalitetnijeg oporavka.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.    Poliklinika Ribnjak 2020. Sva prava pridržana.