Zlatni standard u liječenju i regeneraciji mekih tkiva u ortopediji. Biološka metoda liječenja, rasprostranjena u nekoliko medicinskih grana, kao što su ortopedija, plastična kirurgija, stomatologija, oftalmologija i mnoge druge.

Što je autologna plazma

Autologna plazma je biološka metoda liječenja koja se koristi u nekoliko grana medicine. U ortopediji se koristi za ozljede mišićno-tetivnog sustava, ali i za liječenje bolnih zglobova. Potpuno je prirodan pripravak Vaše vlastite krvi koja se, nakon vađenja na klasičan način (iz neke od vena na unutarnjoj strani Vašeg lakta), pažljivo postavlja u specifično za tu namjenu dizajnirani uređaj te se zatim centrifugira. Svrha centrifugiranja, koje se provodi u posebnim ampulama, jest izdvojiti krvnu plazmu i krvne pločice (trombocite) iz krvi. Osim oslobađanja tzv. faktora rasta, trombociti izlučuju i cijeli niz molekula potrebnih za regeneraciju tkiva. Njihova se uloga ogleda u pozitivnom učinku na procese stvaranja vaskularnih struktura, tzv. angiogeneze, kao i proliferacije nediferenciranih matičnih stanica!

Nakon davanja, brzo je primjetno smanjenje bolova i povećanje pokretljivosti što ovaj tretman čini „zlatnim standardom“ naprednog ortopedskog liječenja. Regeneracija mekih tkiva nakon davanja autologne plazme prisutna je kod pacijenata sa oštećenjem tetiva Tkivo tetiva ima ograničenu sposobnost zacjeljivanja i predstavlja slabu točku zbog – smanjenje krvne opskrbe. Primjena autologne  plazme, dodatno i snažno potiče vaskularizaciju tetivnog tkiva. Nadalje, PRP može efikasno spriječiti razvitak većih tetivnih oštećenja ali također I smanjiti mogućnost pojave PONOVNIH OZLJEDA.

Kako djeluje autologna plazma?

Osim oslobađanja tzv. faktora rasta, trombociti izlučuju i cijeli niz molekula potrebnih za spomenutu regeneraciju tkiva. Njihova se uloga ogleda u pozitivnom učinku na procese stvaranja vaskularnih struktura, tzv. angiogeneze, kao i proliferacije nediferenciranih matičnih stanica! Učinak plazme – PRP-a, na cijeljenje mekih tkiva rezultat je aktivacije nekoliko faktora rasta u Vašoj krvi. Upravo su faktori rasta odgovorni za procese cijeljenja tkiva. Njihova povećana koncentracija ubrzava sanaciju ozljeda tetiva, ligamenata, mišića i ostalih mekih tkiva, te, naposlijetku, znatno olakšava tegobe nastale uslijed artroze ili „starenja“ zgloba.Analgetski učinak primjetan je vrlo brzo, smanjuju se bolovi ali i povećava pokretljivost zgloba.                                                                                                                Tretman se ponavlja  nekoliko puta, obično u razmaku od 7-10 dana.

Cijeli pristup liječenju je individualiziran i zahtijeva praćenje specijaliste kao i adekvatnu ultrazvučnu dijagnostiku.

Što se tiče cijeljenja koštanih ozljeda, treba napomenuti da PRP metoda sama po sebi nema tzv. osteoinduktivna svojstva (mogućnost poticanja koštanog rasta i pregradnje), potrebnih za sanaciju kosti. Međutim, primjenom iste ostvarujemo pozitivan učinak i na koštano tkivo. Kako je to moguće? Svaka vrsta tkiva u ljudskom tijelu sadržava određenu količinu multipotentnih matičnih stanica. Ovu vrstu matičnih stanica ne smije se pomiješati s klasičnim embrionalnim matičnim stanicama, na koje se obično referiramo kada u kolokvijalnom govoru spomenemo pojam “matične stanice”. Naime, embrionalne matične stanice posjeduju neograničeni potencijal za pretvorbu u sve vrste stanica u ljudskom organizmu, dok su multipotentne matične stanice već usmjerene na neki put diferencijacije te posjeduju potencijal za konverziju u ograničen broj različitih vrsta stanica. Korist primjene PRP metode na koštano tkivo – faktori rasta i druge molekule koje u visokoj koncentraciji nalazimo u pripravku autologne plazme potiču multipotentne matične stanice smještene u kosti na pretvorbu u koštane stanice koje stvaraju kost (osteoblaste), stoga možemo reći da je proces stvaranja kosti  indirektno ubrzan.

Područja primjene autologne plazme

 • Artrotske promjene hrskavice
 • Mišićne ozljede
 • “teniski” i “golferski” lakat
 • Bolovi i ozljede koljena
 • Ozljede tetiva ramena
 • Ozljede mišića potkoljenice
 • Ahilova tetiva
 • Ozljede tetiva mišića stopala
 • Upale plantarne fascije
 • Upale spinalnih živaca
 • Upale perifernih živaca

Primjena

Primjena autologne  plazme- PRP, PPP,  zahtjeva dobro poznavanje anatomije, iskustvo ortopeda te vrhunsko poznavanje ultrazvučne prezentacije. Ono što je važno naglasiti je da cijeli proces zgrušavanja krvi predstavlja jedan vrlo složeni mehanizam s brojnim faktorima bitnim za cjelokupnu aktivaciju kaskade događaja koji će dovesti do cijeljenja tkiva. Unutar 10 minuta od aktivacije trombocita započinje aktivna sekrecija faktora rasta, stoga bi dobivena plazma trebala biti aplicirana u roku 10 minuta od pripreme u uređaju za centrifugu! Ovisno o kliničkoj slici, ali i iskustvu, ortoped dozira količinu plazme na bolno mjesto. Pri tome se koristi ultrazvučna pretraga kako bi aplikacija bila što preciznija, iako se plazma resorbira u cijelom davanom području!

Spoj dijagnostike i liječenja

Specijalist ortopedije detaljnim kliničkim pregledom i uvidom u medicinsku dokumentaciju utvrđuje indikaciju za ovu vrstu liječenja. Usprkos činjenici da se radi o potpuno prirodnom tretmanu bez zabilježenih nuspojava, važno je napomenuti da nisu svi pacijenti kandidati za ovu vrstu liječenja. U tu skupinu pacijenata ubrajamo pacijente s malignim bolestima, pacijente u stanju akutne infekcije te pacijente u kojih je oštećenje tkiva toliko da ne možemo garantirati uspjeh u liječenju.

U Poliklinici Ribnjak protokol primjene autologne  plazme uključuje između dva i četiri tretmana – kod nekih pacijenata već nakon dva tretmana primjetan je očigledan napredak u liječenju, dok su kod nekih pacijenata rezultati vidljivi tek nakon primjene većeg broja injekcija. Radi se o ambulantnom tretmanu u kojem se nakon pregleda vadi krv koja se zatim centrifugira, te se desetak minuta kasnije autologna plazma dobivena centrifugom injicira na željeno mjesto, najčešće pod kontrolom ultrazvuka. Nakon završetka ciklusa liječenja autolognom plazmom slijedi ultrazvučna kontrola specijaliste ortopeda. Kontrolni ultrazvuk pruža nam obilje podataka o stanju mekih tkiva i učinku ove primjene ove metode liječenja.

Ultrazvuk visoke rezolucije, ali i iskustvo ortopedskog tima Poliklinike, omogućuje vam pravovremeno postavljanje dijagnoze, kao i adekvatne mogućnosti eventualnog liječenja! Ultrazvuk nepogrešivo otkriva pomake u liječenju te egzaktno utvrđuje stanje nakon ozljede i točniju prognozu oporavka mišićno-koštanog aparata! Naši stručnjaci u Poliklinici Ribnjak garancija su najbolje moguće kvalitete usluge. Posjetite nas na našoj adresi u Ulici grada Mainza 17 i uvjerite se zašto smo godinama u samom vrhu ortopedske medicine u Hrvatskoj.

Literatura

Platelet-Rich Plasma Therapy: An Effective Approach for Managing Knee Osteoarthritis. Crowley J, Soti V.  2023 Dec; 15(12): e50774.

Role of platelet rich plasma in rotator cuff tendinopathy- clinical application and review of literature. Phadke A, Singh B, Bakti N. J Clin Orthop Trauma. 2019;10:244–247

O’Connell B, Wragg NM, Wilson SL. The use of PRP injections in the management of knee osteoarthritis. Cell Tissue Res. 2019;376:143-152

Southworth TM, Naveen NB, Tauro TM, Leong NL, Cole BJ. The use of plateletrich plasma in symptomatic knee osteoarthritis. J Knee Surg. 2019;32:37-45.


Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Radno vrijeme

Pon-pet: 09:00 – 19:00 (ili po dogovoru)

Naše društvene mreže

Najdoktori 9 godina

zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već osmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Sportske organizacije i klubovi kojima pružamo stručnu ortopedsku skrb