ORTOPEDIJA

Autologna kondicionirana plazma

Zlatni standard u liječenju i regeneraciji mekih tkiva u ortopediji
REGENERACIJA TKIVA

Autologna plazma

Biološka metoda liječenja, rasprostranjena u nekoliko medicinskih grana, kao što je ortopedija, plastična kirurgija, stomatologija, oftalmologija, itd.

Postupkom centrifugiranja u posebnim ampulama, odvajamo plazmu sa trombocitima od ostalih krvnih stanica. Koncentracija od 1.000,000 trombocita po kubičnom mililitru predstavlja ono što nazivamo plazmom bogatom trombocitima. To je otprilike 3-5 puta više od koncentracije u plazmi bez ovog postupka. Trombociti ili krvne pločice stanice su odgovorne za zaustavljanje krvarenja ili hemostazu, i uključene su u složenu kaskadu zbivanja. Dolazi do otpuštanja nekoliko faktora rasta ali i ostalih molekula bitnih za regeneracijski proces!

Kad je riječ o mišićno – zglobnom sustavu, ACP metoda pridobiva sve veći broj korisnika među sportašima, kako rekreativnim tako i profesionalnim, ali i među ostalom populacijom.Kako djeluje?

Osim oslobađanja tzv. faktora rasta, trombociti izlučuju i cijeli niz molekula potrebnih za spomenutu regeneraciju tkiva. Ona se ogleda u pozitivnom učinku na procese stvaranja vaskularnih struktura, tzv. angiogeneza, kao i proliferacija nediferenciranih matičnih stanica!

Učinak autologne kondicionirane plazme na cijeljenje  mekih tkiva, rezultat je aktivacije nekoliko faktora rasta u našoj krvi. Upravo su  faktori rasta odgovorni za procese cijeljenja tkiva, njihova povećana koncentracija, ubrzava sanaciju kod ozljeda tetiva, ligamenata, mišića, i ostalih mekih tkiva. te znatno olakšava tegobe nastale  uslijed artroze ili „starenja“ zgloba!

Po nekim istraživanjima, primjena autologne plazme može ubrzati proces oporavka ozlijeđenih mekih tkiva 2 do čak 3 puta!!

Što se tiče cijeljenja koštanih ozljeda, treba reći da  ACP metoda sama po sebi nema tzv. osteoinduktivna svojstva potrebna za snaciju kosti. No, aktivacija matičnih stanica sa ACP metodom, dovodi do stvaranja tzv, osteoblasta – stanica koje stvaraju kost, pa stoga možemo reći da je proces stvaranja kosti – ubrzan!


Područja primjene autologne plazme

 • OZLJEDE TETIVA RAMENA
 • MIŠIĆNE OZLJEDE
 • BOLNI LAKAT
 • BOLOVI I OZLJEDE KOLJENA
 • ARTROZA – OŠTEĆENA HRSKAVICA
 • OZLJEDE MIŠIĆA POTKOLJENICE
 • AHILOVA TETIVA
 • TETIVE STOPALA
 • PLANTARNA FASCIJA

Primjena

Primjena dobivene autologne kondicionirane plazme zahtijeva dobro poznavanje anatomije, iskustvo ortopeda te poznavanje ultrazvučne prezentacije.

Treba naglasiti da cijeli proces zgrušavanja krvi predstavlja jedan vrlo složeni mehanizam, sa brojnim faktorima  bitnim za cjelokupnu aktivaciju. Unutra 10 minuta od aktivacije trombocita, započinje aktivna sekrecija faktora rasta, stoga, dobivena plazma trebala bi biti aplicirana u roku 10 minuta od pripreme!

Ovisno o kliničkoj slici ali i iskustvu, ortoped dozira količinu plazme u bolno mjesto. Pri tome se koristi ultrazvučna pretraga kako bi aplikacija bila što preciznija, iako se plazma resorbira u cijelom davanom području!

Naše prednosti

SPOJ DIJAGNOSTIKE I LIJEČENJA

Specijalista ortopedije detaljnim kliničkim pregledom i uvidom u medicinsku dokumentaciju, utvrđuje indikaciju za ovu vrstu liječenja. U Poliklinici Ribnjak, nakon nekoliko aplikacija autologne kondicionirane plazme slijedi ultrazvučna kontrola specijaliste ortopeda. Kontrolni ultrazvuk nam pruža obilje podataka o stanju mekih tkiva i učinku ove metode.

Ultrazvuk visoke rezolucije, ali i iskustvo ortopedskog tima Poliklinike, omogućuje vam pravovremeno postavljanje dijagnoze, kao i adekvatne mogućnosti eventualnog liječenja!

Ultrazvuk nepogrešivo otkriva pomake u liječenju, moguće je egzaktno utvrditi stanje ozljede i točnije prognozirati oporavak mišićno-koštanog aparata!

Ukratko


Poliklinika Ribnjak jedinstvena je ustanova na području Republike Hrvatske. Objedinjuje različite grane medicine, a sve kako bi ostala vjerna svom sloganu “Zdravlje i Ljepota. Zajedno”. Ortopedija, napredna sportska dijagnostika, funkcionalna i kineziološka rehabilitacija, estetska kirurgija i tretmani, usluge su koje pružamo svakodnevno, stručno i u skladu s najnovijim profesionalnim standardima.

Poliklinika Ribnjak jedinstveno je mjesto primjene načela regenerativne medicine u vidu aplikacije MATIČNIH STANICA i AUTOLOGNE KONDICIONIRANE PLAZME, dok individualno prilagođenu rehabilitaciju primjenjujemo kao komplementarnu metodu u funkciji što bržeg i kvalitetnijeg oporavka.
Newsletter


Prijavite se za newsletter Poliklinike Ribnjak i primajte pogodnosti i novosti izravno u svoj inbox.  Poliklinika Ribnjak 2020. Sva prava pridržana.