Početna » Ortopedija » Artroskopske operacije

Polja primjene artroskopije u ortopediji

  • Artroskopska dijagnostika
  • Uklanjanje oštećenih dijelova tkiva (hrskavice, tetiva)
  • Šivanje ili transplantacija tkiva

Što je artroskopija?

Unutrašnjost ljudskog zgloba vjekovima je izazivala znatiželju medicinara. Sa razvojem ortopedske struke, javila se potreba za dijagnostikom i liječenjem zgloba bez klasičnog kirurškog reza i narušavanja strukture zgloba. Artroskopija je minimalno invazivni kirurški zahvat na zglobu u kojem se pregled i liječenje prisutnih oštećenja provodi pomoću kamere ili endoskopa i specijalnih instrumenata. Kroz milimetarske rezove, pristupa se u zglob te se mogu tretirati brojne ortopedske teškoće. Zahvat artroskopije jednako je ozbiljan kao i klasični kirurški zahvat i zahtijeva verziranost cijelog operacijskog tima i posebne tehničke uvjete u operacijskoj sali.

Oprema potrebna za izvođenje ovog zahvata često podsjeća na „svemirske“ aparate, sa mnoštvom žica, cjevčica, lampica i inoxa.

Koje su prednosti artroskopije u odnosu na klasične operativne zahvate?

Prednost u odnosu na tradicionalnu otvorenu metodu je ta što se zglob ne mora potpuno otvoriti. Riječ je o tzv. „jednodnevnoj kirurgiji“, pri čemu pacijent samo nekoliko sati nakon provedenog kirurškog zahvata biva otpušten na kućno liječenje. Ujedno, potencijalne komplikacije ovakvog tipa liječenja malobrojne su i iznimno se rijetko događaju, a sam postoperativni oporavak značajno je skraćen. Vještina izvođenja artroskopije u ortopediji uči se godinama; iako gledano sa strane izgleda nekomplicirano, ova operacijska metoda izuzetno je zahtjevna.

Krivulja učenja zahvata artroskopije podrazumijeva spretnost operatera sa finim osjećajem položaja instrumenata u prostoru. Posebno izrađeni instrumenti, znatno su manji od klasičnih kirurških instrumenata pa je i izvođenje operacije vrlo specifično. Učestalost artroskopije na godišnjoj razini u svijetu, iznosi nekoliko milijuna zahvata. Samo artroskopija koljena godišnje biva izvedena skoro 2 milijuna puta u liječenju bolova i stanja koljena.

Svi iole veći zglobovi tijela dostupni su artroskopiji, mada se najčešće ova metoda koristi kod operativnog liječenja zgloba koljena, zatim ramena, gležnja, lakta, kralježnice i kuka. Kako bi se lakše odlučili za ovaj zahvat, informirajte se o ortopedskom timu Poliklinike Ribnjak koji redovito izvodi artroskopije i pruža vam svu potrebnu skrb u poslijeoperativnom periodu. Nadalje, bitan je postotak uspješnosti artroskopije koji prema stručnoj literaturi iznosi- odličnih 90%!

Oporavak nakon artroskopije

Nakon artroskopije slijedi oporavak u poslijeoperativnoj jedinici Poliklinike. Vremenom anestezija popušta, a bol koja se javlja prolazi kroz nekoliko sati do dana te se može umanjiti primjenom analgetika.

Već nakon par sati, dozvoljava se odlazak na kućnu njegu, što je velika prednost ovakvog pristupa jer ne zahtijeva duži boravak u Poliklinici. Slijedeći dan od zahvata slijedi kontrolni pregled i previjanje. Vrlo brzo pacijent se upućuje na doziranu fizikalnu terapiju pod kontrolom operatera. Nakon zahvata prisutne su tek male ubodne rane na mjestima gdje su korišteni artroskopski alati. Vaš liječnik će ukloniti šavove nakon tjedan do dva.

Uputit ćemo vas o aktivnostima koje trebate izbjegavati poslijeoperativno. Povratak svakodnevnim aktivnostima poslije ovog zahvata uglavnom je moguć unutar 7 -14 dana od operacije.Potpuni oporavak zglobova, sa povratkom bezbolnog opsega pokreta, obično traje nekoliko tjedana. No, može proći i nekoliko mjeseci da se vrati potpuna funkcija zgloba, kod jednog broja pacijenata. Zaključno, artroskopija je superiorna ortopedska metoda, koja se koristi kako u dijagnostičke svrhe, tako i u svrhu vašeg što kvalitetnijeg i bržeg oporavka.

Najdoktori 9 godina

zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već osmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Radno vrijeme

Pon-pet: 09:00 – 19:00 (ili po dogovoru)

Naše društvene mreže