Opće informacije

U Poliklinici Ribnjak provodi se operacijsko liječenje ozljeda i promjena koljenskog zgloba, ozljede meniskusa, zglobne hrskavice, ligamenata koljena.

ARTROSKOPSKA OPERACIJA KOLJENA je minimalno invazivan zahvat, koji vraća funkciju Vašem koljenu i kao takav predstavlja standard u kirurškom liječenju. Ukoliko se radi o rekonstrukciji križnih ligamenata koljena, potrebno je prenoćiti u prostorima Poliklinike.

Od svih zglobova u tijelu, koljenski zglob je najčešće predmet artroskopije. Ovaj operacijski zahvat zahtjeva bogato iskustvo kirurga, koje je uz korištenje posebne medicinske opreme i najkvalitetnijeg kirurškog materijala, neophodno za postizanje uspješnog rezultata. Kroz standardne rezove kože, veličine do 2 cm,pristupa se zglobu te se uz pomoć specijalnih instrumenata sanira ozlijeđena struktura. Ponekad je dovoljno zahvat ograničiti samo na ozlijeđeni meniskus. U slučaju većih oštećenja, produžuje se trajanje zahvata.

Zbog poštedne operacijske tehnike, okolno tkivo ostaje netaknuto i estetski rezultat je znatno prihvatljiviji. Također, tijek oporavka znatno je smanjen u odnosu na “klasični” operacijski zahvat, što pacijentu omogućuje brži povratak svakodnevnim aktivnostima.

Pripreme za zahvat i tijek zahvata

Prije samog zahvata potrebno je učiniti laboratorijsku obradu s posebnim naglaskom na parametre zgrušavanja krvi. Potom slijedi pregled specijaliste anesteziologa te dan prije zahvata uzimanje lijeka protiv zgrušavanja krvi, tzv. tromboprofilaksa.

Artroskopija koljena izvodi se u lokalnoj ili spinalnoj anesteziji, te upotrebom tzv. živčanog “bloka”. Potonje koristimo u našim prostorima, kako bi pacijentu omogućili siguran oporavak i odlazak kući nekoliko sati nakon zahvata.

Nakon zahvata

Nakon popuštanja anestezije, bol koja se javlja prolazi kroz nekoliko dana te se može umanjiti primjenom analgetika. Pripazite pritom da liječnika upozorite na moguće alergije na određeni lijek. Odmah nakon zahvata postavlja se, radi zaštite operiranog područja, imobilizacija koljena u obliku ortoze, čija primjena ovisi o samoj vrsti zahvata.

Ponekad se može javiti poslijeoperacijsko krvarenje u područje zgloba, a uobičajena je i mišićna slabost. Vrlo brzo pacijent se upućuje na doziranu fizikalnu terapiju pod kontrolom kirurga. Zbog ubrzanog atrofiranja natkoljeničnog mišića, terapiji je potrebno je pristupiti čim prije, kako bi se izbjegla eventualna oštećenja operiranog tkiva i ubrzao oporavak.

Oporavak nakon zahvata na meniskusima očekuje se kroz 4 tjedna. Rehabilitacija nakon operacije rekonstrukcije križnih ligamenata znatno je duža i složenija, povratak sportu je moguć 6 mjeseci od zahvata.

Mjere opreza

Kada se artroskopija koljena izvodi s posebnom pažnjom i po svim pravilima struke, komplikacije tijekom i nakon zahvata ne trebaju se očekivati. Ipak, u rijetkim slučajevima neželjenih posljedica naš iskusan tim stručnjaka posebno je educiran i za takve, izvanredne okolnosti.

Tijekom i nakon zahvata, moguća je pojava krvarenja te nastanka hematoma koji otežava cijeljenje u području reza.

Uobičajena pojava par tjedana poslije zahvata je otok s manjim bolovima u operiranom području. Jednako tako, zbog različitih anatomskih karakteristika pacijenata, ponekad se javlja lokalna iritacija kože ili formiranje ožiljkastog tkiva. Embolijski incidenti, infekcija ili nekroza (propadanje kože) rijetke su pojave.

Tijekom postoperativne njege, naše stručno osoblje na raspolaganju Vam je za sve eventualne upite.

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas i saznajte sve o kvaliteti naših usluga, naših liječnika i cijenama.