PARTNERSKI ČLANAK

U radne odnose stupamo u relativno mlađoj životnoj dobi, naš radni vijek završavamo u relativno starijoj ili poodmakloj životnoj dobi. S obzirom na godine doživljenja, ispravno je reći kako većinu svog života čovjek upravo provede na poslu.

S biološkim starenjem i radnjama koje svakodnevno ponavljamo u izvršavanju naših radnih obveza, promjene na našim tijelima primjetno se mjenjaju. Tako su nastali i pojmovi poput “profesionalnih bolesti”. Svi znamo što muči profesionalne vozače ili pak građevinske radnike. Svako radno mjesto, bez obzira imalo ono opetovane radnje ili ne, skriva barem jednu prijetnju za zdravlje. O opasnostima za zdravlje na radnim mjestima razgovarali smo s našim prijateljima i partnerima iz tvrtke Anparo, tvrtke koja se već više od 15 godina bavi pružanjem usluga iz domene zaštite na radu. Zamolili smo ih da nam kao stručnjaci kažu koju riječ o najčešćim ozljedama na radnom mjestu.

Smisao postojanja struke koja se bavi zaštitom na radu je vrlo jednostavna. Ona postoji kako bi se svatko od nas, nakon svog radnog dana, sretno i neozlijeđeno vratio svom domu. Mnogi od nas na spomen zaštite na radu pomisle na zaštitne kacige, rukavice, cipele i sličnu opremu koja štiti od fizičkih oštećenja dijelova tijela. No, neke ozlijede ne događaju se kao uzrok neke jednokratne aktivnosti, neke ozlijede posljedica su dugogodišnje, opetovane radnje koje činimo na našim radnim mjestima.

Prema opisima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – služba za medicinu rada, zavod ovako tumači profesionalne bolesti:

Profesionalne bolesti su: bolesti u potpunosti uzrokovane dužim, neposrednim štetnim utjecajem procesa rada i uvjeta rada, a obilježava ih  izrazita i specifična povezanost sa zanimanjem, odnosno djelovanjem štetnosti na radnom mjestu.

Profesionalna bolest najčešće je uzrokovana jednim uzročnim čimbenikom, za kojeg je poznato i dokazano da uzrokuje upravo takvu bolest. Težina bolesti odgovara razini i trajanju izloženosti te se profesionalne bolesti uglavnom pojavljuju nakon višegodišnje ekspozicije štetnom čimbeniku.

Bolesti vezane uz rad su bolesti uzrokovane s više uzročnih čimbenika, pri čemu je radno mjesto samo jedan od mogućih uzročnika. Budući da radni uvjeti nisu jedini i nedvojbeni uzročnik zdravstvenih oštećenja, takve bolesti se ne smatraju profesionalnima, nego bolestima vezanim uz rad.

Bolesti pogoršane radom su bolesti koje nisu uzročno povezane s radnim mjestom, dakle radni procesi i uvjeti rada nisu jedan od uzročnika, ali ih oni mogu bitno pogoršati.

Profesionalne bolesti je važno razlikovati od bolesti vezanih uz rad i bolesti pogoršane radom, jer za razliku od profesionalnih bolesti, na temelju bolesti vezanih uz rad i bolesti pogoršanih radom ne mogu se ostvariti posebna prava u sustavu zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

Dijagnosticiranje profesionalnih bolesti je interdisciplinarni proces koji zahtijeva posebna znanja iz medicine i srodnih područja povezanih sa sigurnošću i zaštitom zdravlja na radu, stoga je obrada i postavljanje dijagnoze profesionalne bolesti u nadležnosti specijalista medicine rada.

Postupak priznavanja profesionalne etiologije bolesti provodi  se prema Pravilniku o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti  i Zakonu o listi profesionalnih bolesti, a provodi se prema kriterijima suvremene medicine rada.

Prilikom utvrđivanja i priznavanja profesionalne bolesti ključno je utvrđivanje kliničke slike bolesti s jedne strane i štetnosti u radnom procesu s druge strane te njihove neposredne povezanosti. Ovaj postupak nije moguće provesti bez iscrpnih podataka o uvjetima rada te trajanju i intenzitetu izloženosti određenoj štetnosti na radnom mjestu. Intenzitet i duljina izloženosti štetnom čimbeniku moraju biti razine za koju je poznato i znanstvenim istraživanjima dokazano da mogu oštetiti zdravlje. Prisutnost štetnog čimbenika i njegov intenzitet moguće je dobiti uvidom u procjenu opasnosti, uvidom u rezultate mjerenja provedene na radnom mjestu ili obilaskom radnog mjesta.

Pažnja, prevencija, kontrola

Poliklinika Ribnjak među svojim uslugama ponajviše onim Ortopedskog usmjerenja ima niz usluga koji vam mogu pomoći kako biste prevenirali sve oblike profesionalnih bolesti. Pravovremenom kontrolom vaših zglobova i tetiva već i na same znakove tegoba ili prije pojavljivanja ikakvih simptoma – redovni godišnji ili polugodišnji pregledi Poliklinika Ribnjak, specijalizirana poliklinika za ovu vrstu zdravstvenih usluga, može vam pomoći kako biste zdravo i uspješno nastavili svoj radni vijek i umirovljenje dočekali zdravi i bez posebnih tegoba nastalih u radnom vijeku.

Postavite pitanje

O autoru

Poliklinika Ribnjak

fav

Ortopedija, sportska dijagnostika, rehabilitacija, medicina rada i sporta.