Ozljede tetiva – pošast današnjice

Tetive našeg tijela predstavljaju glavnu poveznicu između mišića i kosti te nam omogućuju pokret. Zbog svoje funkcije vrlo često su predmet ozljeđivanja kao i razvoja bolnih stanja. U sportski aktivnih pojedinaca, ponavljajuće mehaničko opterećenje tetive ramena, odnosno sindrom prenaprezanja, glavni je uzrok njenog oštećenja koje započinje promjenama tkiva na molekularnoj razini, a vremenom se manifestira i pojavom boli.

3 koraka

Klinički pregled ortopeda

Ultrazvučna pretraga dinamička je metoda dijagnostike tetiva. Kao odličan dijagnostički alat, ultrazvuk je sredstvo izbora bez kojega zahtjevniji ortopedski pregled nije potpun. Nije svejedno gdje se nalazi ozljeda tetive i kakve je prirode. Da li se radi o akutnoj ozljedi ili kroničnom stanju, istegnuću, djelomičnoj, ili pak potpunoj ozljedi. Također, potrebno je i uvjeriti se u stanje okolnog tkiva.

Potpuni odmor kod utvrđene tendinopatije nije poželjan i vrlo brzo dovodi do smanjenja snage mišića. Izometrijske vježbe se preporučuju prije provokativnih aktivnosti i vježbi snage, jer smanjuju kortikalnu inhibiciju i tetivnu bol. Rehabilitacijski program sa postepenim opterećenjem osnova je terapeutskih napora. Individualni program rehabilitacije danas je standard liječenja. Praćenje napretka u snazi i pokretljivosti odličan su način ka oporavku.

KOLIKO TRAJE OPORAVAK

KADA PONOVO VJEŽBATI?

Glavni cilj liječenja u našoj ustanovi je ubrzani oporavak! Kod većine sportova, povratak aktivnostima otprilike 7 dana ranije od prosjeka vjerojatno dozvoljava sportašu sudjelovanje na 1-2 dodatne utakmice.

ŠTO AKO TREBAM OPERACIJU?

Ukoliko je potrebno operativno liječenje, zahvaljujući poštednoj tehnici Vaš oporavak je iznimno brz! Minimalno invazivna kirurgija ramena, koristeći metodu artroskopije ili “pogleda u zglob” predstavlja standard kirurškog liječenja zglobnih promjena, pa tako i tetiva.

Metode neoperativnog liječenja

Napredno liječenje ovih stanja omogućuje oporavak već nakon nekoliko tjedana. Saznajte više na linkovima:


Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Radno vrijeme

Pon-pet: 09:00 – 19:00 (ili po dogovoru)

Naše društvene mreže

Najdoktori 9 godina

zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već osmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Sportske organizacije i klubovi kojima pružamo stručnu ortopedsku skrb