Početna » Liječenje Boli » Matične stanice

Matične stanice

Matične stanice imaju sposobnost migracije u upaljena i ozlijeđena tkiva u organizmu. Osim njihove jedinstvene sposobnosti diferencijacije u različite tipove stanica, utvrđeno je da mezenhimalne matične stanice luče razne citokine, pokazujući protuupalno djelovanje i stvarajući anaboličko mikrookruženje. Potom slijedi proces stvaranja masnog, hrskavičnog i tetivnog tkiva.

Način na koji matične stanice djeluju uključuje njihove tri osnovne karakteristike:

  1. plastičnost,
  2. diferencijaciju i
  3. izražavanje specifičnih markera.

Regeneracija zglobne hrskavice

Zglobna hrskavica centralno je mjesto mnogobrojnih regeneracijskih istraživanja i liječenja u ortopediji. Ozljede pak hrskavice obično su uzrokovane traumom, kroničnim preopterećenjem a zbog slabe prokrvljenosti i niskih metaboličkih aktivnosti hondrocita, hrskavica se ne obnavlja nakon ozljede. Najčešće se mezenhimalne matične stanice dobivaju iz masnog tkiva na području trbuha, koje sadrži najveću količinu istih, a sam proces odvija se u lokalnoj anesteziji. U Poliklinici Ribnjak kao standard liječenja koristimo paralelnu primjenu autologne kondicionirane plazme i mezenhimalnih matičnih stanica što rezultira boljim kliničkim nalazom.

Nakon postupka pripreme matičnih stanica, iste je potrebno precizno aplicirati u područje oštećenog zgloba ili tetive, pod kontrolom ultrazvuka.

Kako djeluju matične stanice u liječenju boli

Kada se mezenhimalne matične stanice nađu u, primjerice, neposrednoj okolini oštećenog hrskavičnog tkiva, započinje niz događaja koji će rezultirati pretvorbom matičnih stanica iz njihovog početnog stadija točno u onaj tip stanice kakav je potreban za popravljanje oštećenog tkiva. Dakle, metodom primjene matičnih stanica dajemo organizmu “sirovinu” potrebnu za reparaciju, a zatim i potpunu regeneraciju oštećenog tkiva.

Ovaj proces nije uvijek i svugdje uspješan. Postoje vanjski i unutrašnji čimbenici koji mogu narušiti osjetljiv balans potreban za obnovu stanica. Upravo iz tog razloga, u Poliklinici Ribnjak kao standard liječenja koristimo paralelnu primjenu autologne kondicionirane plazme i mezenhimalnih matičnih stanica. Autologna kondicionirana plazma sadrži mnoštvo tzv. faktora rasta, koji potiču djelovanje apliciranih mezenhimalnih matičnih stanica i rezultiraju boljim kliničkim nalazom. Naime, mezenhimalnim matičnim stanicama koje su primjenjene na mjestu oštećenja tkiva često nije dovoljna samo informacija koju dobivaju iz tkiva u koje su primjenjene, već ih je potrebno i dodatno aktivirati, a tu se autologna kondicionirana plazma pokazala kao fenomenalan čimbenik aktivacije.

Priprema za zahvat

Inicijalni pregled ortopeda obavezan je prije odluke o liječenju ovom metodom. Nakon uvida u RTG ili MR snimke oštećenog zgloba ili tkiva, pacijentu se na samom pregledu objašnjavaju mogućnosti liječenja. Ukoliko postoje svi uvjeti za to, postavlja se indikacija za liječenje mezenhimalnim matičnim stanicama. Prije samog zahvata potrebno je učiniti laboratorijsku obradu s naglaskom na vrijednosti vremena zgrušavanja krvi. Najčešće se mezenhimalne matične stanice dobivaju iz masnog tkiva na području trbuha, koje sadrži najveću količinu mezenhimalnih matičnih stanica, a sam proces znatno je jednostavniji i manje bolniji za klijenta.

Nakon adekvatne pripreme, slijedi aplikacija lokalnog anestetika u područje trbušne stijenke. Primjenom vakuumskih ekstraktora napravi se površinska liposukcija trbušnog masnog tkiva. Za cijelo vrijeme zahvata nema bolova i jedne negativne senzacije koje pacijent može osjetiti jest blaga nelagoda na mjestu liposukcije. Dobiveno masno tkivo se zatim u za to specijalno dizajniranom uređaju “pročisti” dok ne preostanu samo mezenhimalne matične stanice. U Poliklinici Ribnjak koristimo isključivo mehaničku, a ne enzimatsku metodu ekstrakcije mezenhimalnih matičnih stanica. Nakon pripreme, pod kontrolom ultrazvuka slijedi aplikacija na ciljano mjesto u spomenutoj kombinaciji s autolognom kondicioniranom plazmom. Kod ove biološke terapijie rizik od eventualnih nuspojava je minimalan; mogli bismo čak reći i nepostojeći, dok je uspješnost liječenja ovom metodom iznimno visoka.

Kakve su mogućnosti liječenja matičnim stanicama?

Matičnim stanicama možemo liječiti:

  • Liječenje bolnih stanja zglobova i tetiva
  • Liječenje oštećene hrskavice kuka, koljena i gležnja
  • Regeneracija i rejuvenacija kože
  • Liječenje sporo zarastajućih rana

Zahvat se u potpunosti izvodi u lokalnoj anesteziji, nakon koje ćemo Vas zadržati oko 60 minuta u našoj dnevnoj bolnici na promatranju pod budnim okom Vašeg operatera nakon čega Vas otpuštamo kući. Redovite kontrole nakon aplikacije u pravilnim su razmacima između kojih se provodi rehabilitacija. Rehabilitacija je ciljano usmjerena na jačanje okolne muskulature zgloba koji je tretiran i sastoji se od statičke rehabilitacije s našim fizioterapeutima i funkcionalne rehabilitacije pod nadzorom naših kineziologa.

Ono što je osobito važno naglasiti jest činjenica da je vrijeme oporavka nakon primjene ove metode liječenja skraćeno zbog maksimalno poštednog načina izvođenja, dok je mogućnost upale ili infekcije minimalna te se čuvaju postojeće zglobne strukture.

Ukoliko imate dvojbe oko ove vrste liječenja, preporučena Vam je ugradnja umjetnog zgloba, a ne želite “metal”, obratite nam se s punim povjerenjem. Naše ljubazno osoblje predvođeno ravnateljem Poliklinike Prim. Milanom Miloševićem rado će Vam odgovoriti na sva pitanja.

Najdoktori 8 godina zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već sedmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Najdoktor 2022

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Naše društvene mreže