Calypso Knee system

Prvi koljenski implantat umjesto umjetnog koljena

 

Kirurzi u Sveučilišnom Wexner Medical Centru, Ohio, SAD, izveli su po prvi puta zahvat ugradnje implantata dizajniranog za smanjenje boli kod pacijenata sa osteoartritisom koljena, kako bi spriječili ili odgodili ugradnju umjetnog koljena.

Za milijune pacijenata koji trpe svakodnevnu bol i ukočenost u koljenima zbog osteoartritisa, čiji razvoj je teško usporiti, Calypso koljenski sustav mogao bi predstavljati novu nadu. Kliničko istraživanje koje se trenutno provodi, ispituje mogućnosti ovog sustava u produžavanju prirodnog vijeka zgloba, omogućujući pacijentima aktivnosti bez boli u koljenima.

„Sustav funkcionira kao apsorber koji smanjuje pritisak sa unutrašnje strane koljena, amortizirajući sile, slično funkciji zglobne hrskavice“ navodi Dr. David Flanigan, ortoped u Sveučilišnom Wexner Medical Centru, Ohio . „Ideja ovog sustava je povećanje funkcije zgloba, smanjenje boli i odgoda ugradnje umjetnog koljena godinama ili desetljećima.“

Moximed Inc., je dizajner ovog Calypso sustava koji tretira osteoartritis unutrašnje strane koljena, koja je najčešće i zahvaćena promjenama. Sustav pruža izvanzglobnu potporu bez promjene anatomije ili odstranjenja tkiva. „Nadamo se da je ovo prilika za pacijente sa osteoartritisom da ostanu aktivni bez boli, kroz znatno duži period“ rekao je Flanigan.

Ukoliko ovo ispitivanje bude uspješno, Dr. Flanigan očekuje da Calypso sustav bude šire dostupan pacijentima. U SAD-u se godišnje izvede više od 700.000 zamjena koljenskog zgloba i taj broj se povećava. Autori se nadaju da bi ovaj sustav mogao „zaokrenuti trend“ i sačuvati koljenski zglob kod pacijenata, izbjegavajući tako potrebu za ugradnjom umjetnog zgloba.

 

Izvor: https://www.odtmag.com/contents/view_breaking-news/2019-01-04/first-ever-surgery-tests-device-to-prevent-knee-replacements/