Sigurno vam riječ hibrid budi razne asocijacije, učestalo prisutne u našem društvu.

No hibridi, kada je u pitanju robotika u medicinskim istraživanjima, sada su nezamjenjivi pokretači biotehnološke revolucije koja svakodnevno otvara nove spoznaje regenerativne medicine.

Moramo se osvrnuti na recentni znanstveni članak autora prestižnog Sveučilišta Tokyo, objavljen putem portala Science Daily.

Znanstvenici su tako razvili novu metodu uzgajanja cijelog mišića. Pojednostavljeno, laboratorijski dobiveni mišić integriran je u specijalno razvijenu robotsku mašinu, što je za rezultat dalo pravog – biohibrida, odnosno kiborga! Dosadašnju plastiku i metal u robotima, tako je zamijenilo živo, mišićno tkivo. Time je omogućena pokretljivost robota u obavljanju i složenijih funkcija.

Bitan trenutak u ovom istraživanju vezan je uz same karakteritike uzgojenih mišića, koji su integrirani kao antagonisti ( dva mišića suprotnih funkcija) što je spriječio skupljanje mišića te omogućilo puno bolju pokretljivost prsta kod kiborga!

Nevjerovatno je kakav je napredak u samo nekoliko zadnjih godina doživjela ova grana medicine. To je nesumnjivo najpotentnija ideja u medicini pretvorena dobrim dijelom u stvarnost. Možda se naizgled ovo otkriće ne čini preveliko, no ono doista predstavlja jednu od onih naprednih misli kakve prethode svakom boljitku.

Nesumnjive su prednosti koje bi ljudski rod mogao imati od adekvatno razvijenih biohibrida. Zamislite kakva bi to pomoć bila nepokretnima i slabije pokretnima. Sva stanja slabosti mišića našeg tijela, postala bi dostupna tretmanu koji bi omogućio kretanje.

A kretanje je osnovna životna potreba, osobito kada gledamo koštano-zglobni i mišićni sustav. Koristi od ovih istraživanja mogli bi imati svi, ne samo pacijenti, već i društvo u cjelini. Uštede su također nemali dio o kojem bi se dalo razgovarati, počev od provođenja klasičnih terapija, operativih zahvata, tuđe pomoći i njege, do općenito iscrpljivanja zdravstvenog sustava.

Sa druge strane, intenzivni razvoj biohibrida kod nekih izaziva strahove o eventualnom gubitku kontrole nad kiborzima i filmskom scenariju budućnosti. No, nije potrebno ići toliko daleko.

Istraživanja koja se svakodnevno provode, ozbiljni su projekti ozbiljnih ljudi, izvrsno regulirana i posložena u eminentnim istraživačkim centrima.

Sa nestrpljenjem očekujemo nove spoznaje u bliskoj budućnosti, ne samo zbog uzbudljivosti teme, već zbog ogromnog pozitivnog potencijala za ljudski rod i društvo.

 

Izvor: Institute of Industrial Science, The University of Tokyo

Reference

Yuya Morimoto, Hiroaki Onoe, Shoji Takeuchi. Biohybrid robot powered by an antagonistic pair of skeletal muscle tissuesScience Robotics, 2018; 3 (18): eaat4440 DOI: 10.1126/scirobotics.aat4440