Koža je naš najveći, najizloženiji organ i svi želimo da je blistava, bez kapilara, strija, bradavica, madeža, celulita i ostalih njenih promjena. Svaka žena ali i muškarci nekad u životu sretnu sa gore navedenim ne estetskim stanjima.

Tema zdrave i nježne kože je izrazito opširna, te ćemo kroz ovaj ljetni period detaljno objasniti svaku promjenu na koži i kako je, ovisno o prioritetima, treba tretirati.

Važno je napomenuti da su promjene na koži u većini slučajeva progresivne i što prije krenete sa tretiranjem zahvaćenog dijela kože to će rezultati biti trajniji i kvalitetniji.

KAPILARE

Kako i zašto nastaju?

Za razliku od varikoznih vena koje su deblje, ispupčene, natečene, krvne žile ovdje se radi o sitnim crveno plavim žilicama nalik paukovoj mreži, koje se najčešće manifestiraju na nogama i licu.

Popucale kapilare u biti nisu opasne za zdravlje iako ukazuju da se na tijelu vrši određeni pritisak. Razlozi su razni, pretjerana težina, nasljedni (genetički uvjetovani) do hormonalnih faktora kao što je trudnoća, pubertet i menopauza, korištenje kontracepcijskih sredstava i hormonalnih nadomjestaka te zanimanja gdje se veći dio radnog vremena stoji na nogama (frizeri, cvjećari itd.). Zdravstvena stanja koja nikako ne bi trebali zanemariti, gdje se vrši pritisak na abdomen su tumori, zatvor te pretjerano izlaganje ultraljubičastim zrakama.

Kako ih liječiti?

Postoji mnogo različitih metoda na tržištu, od Skleroterapije do lasera,od elektrokoagulacije  i IPL tretmana. Koju god metodu odlučite odabrati za sebe, vrlo je važno da  prije nego što krenete sa terapijom dogovorite konzultacije sa liječnikom, koji će vam najbolje reći koja metoda liječenja najbolje odgovara vašem trenutnom stanju.

Jedna od starijih metoda ali izuzetne učinkovitosti je ELEKTROKOAGULACIJA gdje se neželjena anomalija na koži spaljuje uz pomoć struje. Njezina učinkovitost se najviše može primijetiti na malim točkicama i izraslinama. Prilikom spaljivanja koja je gotovo bezbolna i trenutna ostaje mala krastica koja otpadne za 1-2 tjedna te kada ista otpadne ostaje nam koža bez mane.

Druga, modernija metoda je popularna e-IPL (Intense pulsed light)  koja najbolje uklanja sitne crvene površinske kapilare. Radi se o tehnologiji intenzivnog pulsirajućeg svjetla koja se prakticira u kozmetičke i medicinske svrhe. Ova metoda dijeli neke sličnosti sa laserskom metodom, iako laser koristi jednostruki snop lokaliziranog svjetla kako bi uništio nepravilnosti IPL koristi veći svjetlosni spektar te koristeći određene filtere ima mnogo veće mogućnosti liječenja raznih stanja kože. Da bi tretman bio što učinkovitiji, poželjno je da je koža prije tretmana što bjelija, jer takva bolje odbija svjetlost te se mjesta koja su crvenkasto plave boje bolje zahvaćaju.

Da li se prijašnje stanje vraća?

To je sasvim individualno. Sve ovisi uvelike o vama i vašem načinu života. Kada skinete kilograme, ukoliko ne nastavite sa zdravijim načinom života i promijenite svoje navike sve se, ukoliko je genetički uvjetovano vraća u prijašnje stanje, tj, Vratiti ćete izgubljenu težinu. Slično je i sa kapilarama. Povratak, stajaćem, sjedećem ili već životu sa starim navikama vratiti će i stanje kože u prijašnje.

Zato, ukoliko se odlučite za tretman, budite svjesni da se radi o mnogo faktora koji su zaslužni da naša koža bude zdrava i lijepa.