Terapija udarnim valom u ortopediji: učinkovita opcija liječenja

Ortopedska stanja mogu uzrokovati kroničnu bol i ograničenu pokretljivost, što utječe na kvalitetu života mnogih pojedinaca. Srećom, napredak medicinske tehnologije uveo je inovativne mogućnosti liječenja kao što je terapija udarnim valom. Ovaj neinvazivni postupak koristi mehaničku energiju za ublažavanje boli i poticanje zacjeljivanja raznih ortopedskih i neuroloških stanja.

Udarni val
Udarni val

Razumijevanje terapije udarnim valom

Terapija udarnim valovima uključuje stvaranje mehaničkih tlačnih valova koji ciljano prodiru u tkivo, pokrećući kaskadu korisnih reakcija. Mehanička energija se isporučuje kroz glavu aplikatora, koja se rasipa kako se udaljenost od mjesta tretmana povećava. Ovaj se terapijski postupak pokazao učinkovitim u liječenju raznih ortopedskih stanja, uključujući:

 • Kalcifikati
 • Problemi s tetivama
 • Kronična upala
 • Hipertonični mišićni sustavi
 • Miofascijalni sindromi
 • Liječenje hematoma

Brojne su studije poduprle učinkovitost terapije udarnim valom u tim područjima, ističući njezin potencijal kao svestrane mogućnosti liječenja. Poznato je da ovaj način liječenja pruža  ublažavanje boli, smanjuje upalu, potiče krvnu opskrbu tkiva i smanjuje kalcifikacije u tetivama.

Prednosti terapije udarnim valom u ortopediji

Terapija udarnim valom nudi nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne modalitete liječenja u ortopediji. To uključuje:

 1. Neinvazivnost: Terapija udarnim valom je nekirurški postupak koji eliminira potrebu za rezovima ili anestezijom.
 2. Minimalne nuspojave: Postupak ima minimalne nuspojave, što ga čini sigurnom alternativom invazivnijim tretmanima.
 3. Brže zacjeljivanje: terapija udarnim valom potiče prirodne procese ozdravljenja u tijelu, ubrzavajući popravak i regeneraciju tkiva.
 4. Isplativost: U usporedbi s kirurškim intervencijama, terapija udarnim valom nudi isplativu opciju liječenja sa smanjenim zahtjevima za postoperativnom njegom.
 5. Visoke stope uspjeha: brojne studije su izvijestile o povoljnim ishodima u liječenju raznih ortopedskih stanja primjenom terapije udarnim valovima.
Udarni val
Udarni val

Primjena terapije udarnim valom u ortopediji

Kalcifikacije

Formiranje nakupina kalcifikata, najčešće u zglobu ramena,  stanje je koje karakterizira degeneracija tetiva i bol. Terapija udarnim valom pokazala se učinkovitom u poticanju zacjeljivanja i smanjenju boli kod pojave kalcifikacija tkiva.

Problemi s tetivama

Problemi s tetivama, kao što su tendinitis i sindromi prenaprezanja mogu značajno utjecati na dnevne aktivnosti. Terapija udarnim valom pokazala je pozitivne učinke u ublažavanju boli, poticanju obnavljanja tkiva i poboljšanju cjelokupne funkcije.

Kronična upala

Kronična upala može uzrokovati stalnu bol i nelagodu. Utvrđeno je da terapija udarnim valom ima zamjetan pozitivan učinak na upalne reakcije u mišićno-koštanim stanjima. Smanjenjem upale ova terapija pomaže ublažiti bol i vraća normalnu funkciju.

Hipertonični mišićni sustavi

Hipertonični mišići, koje karakterizira povećana napetost mišića, mogu dovesti do boli i ograničenog opsega pokreta. Terapija udarnim valom pomaže u opuštanju hipertoničnih mišića, smanjujući napetost mišića i potičući ublažavanje boli.

Miofascijalni sindromi

Miofascijalni sindromi, karakterizirani bolovima u mišićima i okidačkim točkama, mogu se učinkovito liječiti terapijom udarnim valovima. Mehanička energija isporučena putem udarnih valova pomaže u oslobađanju okidačkih točaka, ublažavanju boli i poboljšanju rada mišića.

Liječenje hematoma

Hematomi ili lokalizirane nakupine krvi mogu nastati zbog traume ili operacije. Terapija udarnim valom pomaže u rješavanju hematoma promicanjem cirkulacije krvi i ubrzavanjem prirodnih procesa zacjeljivanja tijela.

Zaključak

Terapija udarnim valom pojavila se kao vrijedna opcija liječenja u području ortopedije. Sa svojom sposobnošću da stimulira zacjeljivanje tkiva, smanji bol i poboljša funkciju, terapija udarnim valom nudi neinvazivno i učinkovito rješenje za osobe s različitim ortopedskim stanjima. Bilo da se radi o pojavi kalcifikata, kroničnoj upali ili problemima s tetivama, terapija udarnim valom ima potencijal pružiti olakšanje i poboljšati kvalitetu života pacijenata.

Uvjerite se u kvalitetu ove usluge.

Vaša Poliklinika Ribnjak


Naši kontakti

Tel.: +385 1 5510 832
Email: info@poliklinikaribnjak.hr

Radno vrijeme

Pon-pet: 09:00 – 19:00 (ili po dogovoru)

Naše društvene mreže

Najdoktori 9 godina

zaredom!

Prepoznata kvaliteta i pouzdanost usluge već osmu godinu zaredom. Brinemo za Vas i Vaše zdravlje na najbolji mogući način. Uvjerite se sami!

Cjenik usluga

Sve usluge, cijene i pogodnosti potražite u našem cjeniku.

Sportske organizacije i klubovi kojima pružamo stručnu ortopedsku skrb