Moderne metode

Bolna stanja i liječenje Ahilove tetive

Općenito

Ahilova tetiva najjača je tetiva ljudskog tijela! Ona predstavlja završetak mišića stražnje skupine potkoljenice.

Petna kost je hvatište Ahilove tetive, a isto okruženo tzv. burzama ili sluznim vrećicama. Funkcija sluznih vrećica je smanjenje trenja koje se nužno razvija prilikom mišićnih opterećenja.

Tetiva se proteže do sredine potkoljenice, gdje prelazi u mišić. Njena funkcija prvenstveno je u kontroli pokreta stopala.

Bolna stanja Ahilove tetive posljedica su akutnih i kroničnih ozljeda i prisutna su kod sportaša u profesionalnom pogonu, ali i kod rekreativnih sportaša. Naglašavamo da je utjecaj okolnih anatomskih struktura bitan u nastanku ovih stanja, prije svega status mišića, zatim postojanje spuštenih stopala ili prisustvo ozljeda susjednih tetiva i ligamenata, kao i izbor adekvatne obuće.

Dijagnoza

Potpuno puknuće Ahilove tetive može biti posljedica akutnog zbivanja – udarca, krivog pokreta i sl., ali i rezultat kroničnog opterećenja tetive, pa govorimo o dugotrajnom sindromu prenaprezanja.

Upalno stanje tetive u smislu tendinitisa (bolna tetiva) ili entezitisa (bolno hvatište tetive) u toj regiji stvara karakterističnu kliničku sliku.

Palpacija tetive izaziva bol, dok je pokretljivost u gležnju bolna i ponekad limitirana. Uz jutarnju bolnost, otežane su svakodnevne kretnje, a može biti prisutno i zadebljanje tetive.

Uz egzaktne kliničke testove za puknuće tetive (npr. Thompson test), potrebno je učiniti i ultrazvučnu obradu, koja nepogrešivo otkriva nastale promjene. Kako se radi o najsnažnijoj tetivi ljudskog tijela, potreban je studiozan pristup s poznavanjem ultrazvučne dijagnostike.

Liječenje

Liječenje može biti operativno ili konzervativno. Rasprava o adekvatnom pristupu ovakvoj vrsti ozljede Ahilove tetive, da li liječiti operativno ili konzervativno, uvijek je aktualna!

Djelomične ili parcijalne ozljede tetive uglavnom se liječe konzervativno. To uključuje poštedu i dozirano opterećenje tetive kroz više tjedana uz adekvatnu funkcionalnu rehabilitaciju.

Funkcionalna rehabilitacija odvija se po algoritmu iz kojega je vidljiv oporavak te je moguće preciznije govoriti o povratku radnim i sportskim aktivnostima. Na temelju pozitivnih iskustava našeg tima, primjena autologne kondicionirane plazme te MATIČNIH STANICA doista omogućuje ubrzani i kvalitetni oporavak. Dodajmo ovome, da se ove metode biološkog liječenja uspješno provode uz simultanu rehabilitaciju, odnosno fizikalne procedure po najnovijim standardima.

Iako ne postoje nedvosmisleni podaci koji govore u prilog bržem i kvalitetnijem oporavku jednim ili drugim pristupom, odluka o liječenju se donosi na temelju nekoliko faktora koji uključuju i preferencije klijenta.

U Poliklinici Ribnjak, naš specijalistički tim tijekom cijelog tretmana neprekidno prati napredak u liječenju ove specifične ozljede.

Obratite se sa punim povjerenjem.

Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas i saznajte sve o kvaliteti naših usluga, naših liječnika i cijenama.