Razvoj biotehnologije donio je širok spektar primjena u različitim granama medicine. Samo područje regenerativne ortopedije dio je novog vala znanstvene i biotehnološke revolucije čiji je krajnji cilj potpuna obnova oštećenih tkiva mišićno-koštanog sustava.
Godinama je operativno liječenje ugradnje umjetnog zgloba (endoproteza) predstavljalo jedini način pomoći u uznapredovalim slučajevima njihova oštećenja. Danas više nije tako. Individualan pristup svakom pacijentu temelj je uspješnog liječenja.

Osim što je svaka operacija sama po sebi specifična, velik broj pacijenata nije spreman proživljavati dugotrajan i često mukotrpan poslijeoperacijski oporavak. Naravno, u određenim slučajevima operacijsko liječenje doista je jedina opcija, no sada smo u mogućnosti obaviti bolju trijažu pacijenata i, ako je to u njihovu slučaju moguće, uputiti ih u proces biološkog liječenja.

Transformacija po želji

Za početak, recimo nešto više o matičnim stanicama, odnosno o stanicama našeg tijela koje imaju sposobnost transformacije u bilo koji tip stanice. Nalazimo ih u koštanoj srži te u masnom tkivu (adipociti). Ranija istraživanja pokazala su da adipociti u ovakvom okružju služe kao idealna biološka podloga koja oko sebe sadrži u potpunosti sačuvane mezenhimalne matične stanice (MSC, stanice sa sposobnošću stvaranja stanica tkiva, stanica hrskavice i stanica masnog tkiva) te perivaskularne stanice (pericite). Upravo te stanice koje u svom prirodnom okruženju lučenjem brojnih trofičkih faktora imaju sposobnost protuupalnog djelovanja, moduliranja imunosnog odgovora u konačnici regeneriraju oštećeno tkivo.

Ljudsko tijelo sadrži više od 1000 različitih tipova stanica s različitim ulogama. Matične stanice su nediferencirane stanice tijela koje se mogu diferencirati u specijalizirane stanice. Potencijalno imaju neograničenu mogućnost dijeljenja i povećanja njihova broja (proliferacija).

Najnovija tehnika terapije matičnim stanicama temelji se na uzimanju pacijentova vlastitog masnog tkiva koje sadrži velik broj matičnih stanica, a koje se potom koriste u tretmanima prevencije degenerativnih promjena zglobova (starenje zgloba), ali i kod regeneracije, odnosno obnavljanja tkiva oštećenog pod utjecajem različitih događaja.

Praćenje oporavka

Cijeli postupak odvija se u sterilnim uvjetima, korištenjem lokalne anestezije, a izvode ga iskusni ortopedi i traumatolozi. Pritom se uzima mala količina masnog tkiva iz pojedinih regija, a u tom procesu dolazimo do specijaliziranih stanica koje mogu postati bilo koja vrsta tkiva – koštano ili mišićno, tetiva ili ligament. Matične stanice bivaju izolirane u vrlo kratkom roku i spremne su za aplikaciju u željenu regiju. Tom metodom možemo pojačati prokrvljenost i smanjiti odumiranje stanica, a uočljivo je i smanjenje upalnih procesa u tijelu.

Glavna prednost tehnike je minimalna invazivnost i brzina tretmana – cijela procedura ne zahtijeva hospitalizaciju te već nakon samo nekoliko sati pacijent može ići kući. Spomenimo i to da transplantacija pacijentova tkiva u potpunosti eliminira mogućnost njegova odbacivanja.

Terapija matičnim stanicama najčešće se primjenjuje na području velikih zglobova nogu, odnosno na koljenu i kuku. U tjednima nakon aplikacije potrebno je štedjeti zglobove, odnosno ograničiti aktivnosti u dogovoru s liječnikom. Specijalist ortoped koji izvodi postupak educiran je i za praćenje oporavka nakon primjene matičnih stanica.

Prije tako važne odluke o daljnjem liječenju preporučujemo pacijentima da se o detaljima dobro informiraju kod licenciranih specijalista, a u svrhu što bržeg i kvalitetnijeg oporavka.

Dobro je znati…

  • Jedan gram masnog tkiva sadrži oko 500 puta više matičnih stanica od onih dobivenih iz koštane srži.
  • Matične stanice iz masnog tkiva stare mnogo sporije.
  • Ne postoji dobna granica za učinkovitost ovih tretmana.

Područja primjene tretmana matičnim stanicama:

  • Estetska medicina (regeneracija i rejuvenacija kože)
  • Plastična kirurgija (povećanje prsa, stražnjice, oblikovanje listova)
  • Liječenje sporo zarastajućih rana
  • Liječenje degenerativnih stanja
  • Entezopatije (teniski lakat, golferski lakat, skakačko koljeno)

Autor članka: Milan Milošević, dr. med., spec. ortoped
Poliklinika Ribnjak